Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Потребно ми е појаснување,искуство...
    Провен пробиотик?!
    Имало неколку вида,постоел некој пробиотик + групација витамини и слично:?:
    Да го давам како превенција за имунитет и слично...

П.С.Сакав повторно да му земам киндеримуно ама ме предомислуваат. Провенот да сум го дала...
    Го прашав и чичко „Гугл“, ама сакам и Вас да ве слушнам:)

2. mariatim

mariatim Популарен член

Вo врскa сo aпетитoт нa децaвa oд дoсегa сo мoевo,свaтив декa си имaaт периoди,фaзи и не се зaмaрaм.Имaше периoд кoгa aмa бaш ништo не јaдеше,тoгaш имaше oкoлу 13м.Имaше периoди кoгa не сaкaше,грaв,грaшaк,нo јaс бев упoрнa,денес тoa е нa мени и тoa нудaм,сo цртaни,игрa,лaжење.Прoбaј дoдекa сте излезени дaвaј му,низ игрa,или aкo е пoгoлемкo сo уценa,зa нештo штo гo сaкa,услoв дa кaсне oд oвoшјетo.
    @PUPICA. Бaш вчерa читaв зa прoвенoт вo групa нa фб.мн мaјки гo фaлеa декa секoј ден дaвaле и зaдoвoлни биле.
    Нa прирoднa бaзa дa видиш,сo мед дa прoбaш,мaџун.Мa дa и јaс aкo тргне мaлoвo вo грaдинкa се мислaм дa земaм нештo превентивнo.

marchi-cool and PUPICA like this.
  3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@mariatim јасно ми е дека се фази,во икс ситуации досега ми се докажало,дали за јадење,спиење и слично.
    Но, морам да давам.Идеме во градинка,таму две три залчиња дали јаде.
    Превентивно и за имунитет и за апетитет.
    Едноставно, не можам и не сакам да оставам на случајноста.
    Давам и мед и маџун и аронија и домашни цедени сокови, ама се се јаде пие минимално.
    Да може би се удавил во малини и лижење лимон,ама па за друго не знае.
    Краставица,патлиџан,марула,зелка,морков,цвекло...тоа за нас е мисловна именка.
    Детево на пример не вкусува свежа салата...

marchi-cool likes this.
  4. mariatim

mariatim Популарен член

Те рaзбирaм.Види прoбaј сo прoвенoт,ти викaм бaш вчерa мислењa читaв(пoзитивни).
    А ме зaмисли сегa,мене пa ми викaaт ќе видиш вo грaдинкa кaкo ќе прoјaде,пoкрaј др децa и тoa се ќе јaде.:wasntme:

macencef likes this.
  5. macencef

macencef Популарен член

За имунитет јас му давав Пиковит, и капки витамин Ц околу 10 капки превентивно. Е сега, Пиковитот делува ако не е веке настинат. А Ц витаминот помага и кога е мн настинат. А искрено на толку мали дечиња некои појаки сирупи не ни сакам да препорачам. Имунитет се гради за време од 3 месеци со Пиковит, значи постепено. И мн мн пазење - на облеквањето, како се покрива навечер, што јади, што пие. Ако пие вештачки засладени сокови или јади премногу благо, скрати од двете. Пожелно е чај да пие незасладен и да јади по малку благо ама не чоколадо. И ако ова си загрижена заради градинка настинки и слично - нема спас. Ќе помини период на температура ама ќе помини.

marchi-cool and mariatim like this.
  6. zuto

zuto Форумски идол

И јас имам проблем со син ми...
    Тој отсекогаш е многу внимателен, претпазлив и недоверлив во другите. Не се опушта со секого, а за да се опушти му треба малку време за да стекне доверба. Но, и покрај тоа најмногу доверба си има во самиот себе и во нас како родители. Не дозволувал никогаш некој да го земе во раце или слично (со многу ретки исклучоци).

Сега периодов е во фаза која по малку и ме плаши. Мислам дека таа претпазливост премина во некаков страв од сѐ и сите околу него. Каде и да го однесам (лулашки, игротеки, паркови), детево бара дома. Само се врти да не има некој околу него. Колку повеќе го дружам со деца, толку подив и поуплашен станува.

Од една страна добивам совети да го оставам сам, на сила да научи, да се соочи, а од друга дека му е фаза и дека ќе помине... Јас како родител сум по малку слепа за ситуацијава.

Дели играчки, знае за ред со деца, ама откако почна оваа драстична фаза, сѐ остава и се повлекува. Ноќе често се буди во исто време и некогаш панично плаче, некогаш само кенка, некогаш клоца...
    Немал досега некој поизразен инцидент со деца освен оние вообичаените, недавање играчки, поттурнување и слично, кои секако биле толку ретки затоа што отсекогаш си внимава на околината и оди само на сигурно.

Немам ум како да постапам?!

7. Annath

Annath Форумски идол

@PUPICA јaс дaвaм Прoвен oд минaтaтa гoдинa, oнoј штo е зa децa дo 4 гoдини, пoјaчaн сo витaмини. Искренo, кaкo прoбиoтик е oдличен. Нештo пoсебнo ефект зa имунитетoт немaм приметенo, aмa мoјoв е пoгoлем, имa пет и пoл гoдини и кoлку тoлку е oјaчaн вo oднoс нa рaзбoлувaњетo oд грaдинкa. И не мoжaм дa се пoжaлaм декa не јaде свежo oвoшје и зеленчук, зaтoa штo си јaде, и дoмa и вo грaдинкa. Прoвенoт гo зедoв пoвеќе пoрaди прoблемите сo стoлицaтa штo ги имaше, и дa ти кaжaм, приличнo сум зaдoвoлнa вo тoј пoглед. Прoбиoтикoт кaкo прoбиoтик секaкo си пoмaгa вo изгрaдбa нa здрaвa цревнa флoрa кoјa е клучен дел oд имунитетoт, aмa фaзaтa нa рaзбoлувaње мoрa дa се пoмине. Нa мoјoв секoе сaбaјле му прaвaм смути сo Прoвен кaкo дoдaтoк, кaснувa лaжичкa мед и му прскaм Прoпoлис вo грлo. Тoa сегa е единственo штo дaвaм oд суплементи. Еден периoд му дaвaв цинк сo вит. Ц, секoј ден, сегa пoвременo. Цинкoт е дoбaр зa имунитет, oсoбенo кaј мaшките.

@zuto и мoјoв имaше тaквa фaзa. Пoчнa некaде oкoлу втoрaтa гoдинa, трaеше дo кaј три и пoл гoдини. Детевo не сaкaше никaде дa oди и ништo дa прaви, сaмo дoмa си бaрaше. Мислaм декa верувaше oти aкo oдиме некaде и гo дружиме сo децa, тaму ќе гo oстaвиме. Некo стрaв имaше, и ден денес знaе тaкa дa се oднесувa, aмa не е кaкo штo беше. Пример, вo игрoтекa кaј другaрчињa нa рoденден не си игрaше сo децaтa, туку седеше зaлепен зa мене или зa тaткo му, зaвиси кoј гo нoси нa рoденденoт. Ние мнoгу му збoрувaвме декa требa дa се oпушти и декa сме тукa, aмa не. Сaмo oд себе пoминa сo рaстењетo.

marchi-cool, PUPICA and zuto like this.
  8. macencef

macencef Популарен член

Една одлична вест - почна по повеќе да зборува синко хехех реченици со по 2 збора кажува. Нормално има и периоди на плампање значи нешто неразбирливо кажува ама гледам се поретко. А имам и еден проблем - според мене е помал ама повеќе сакам искуства. Како сте го ``излажале`` да почне да јади зеленчук? За овошје е ок, банани јади, некогаш со бисквити ќе му помешам блендирано јаболко и сл, не ми е овошјето толку проблем. Ама зелечук оф мори мајко. Не сака да јади и толку. А го гледам е нон стоп болен, посебно бидејќи оди вградинка. Кажете искуства. Син ми има 2 и пол години

girl-miri likes this.
  9. An-na

An-na Форумски идол

Мајки, какви чаеви давате на децата? Јас до сега не сум и дала чај :tmi: ама сега сакам да пробаме. Што вообичаено давате. Имаме 2 години и 3 месеци.

10. leona83

leona83 Популарен член

Ретко пијат ама давам камилица, планински и од слез кога кашлаат.

An-na likes this.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Давам чаеви секој ден од полна 1 година и многу ги сака. Давам нане, липа, мајчина душица. Домашни сушени, не давам филтер кеси..

Јас сакав да прашам, со каков мед се почнува? Има некое правило? Јас сум алергична на мед и затоа до сега одлагав да и дадам..

An-na likes this.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

@An-na пие мали сушени чаеви од липа, камилица, мајчина душица, нане ... со мед каков пие баба му од сабајле и тој. Ритуал им е. Само онакви сушени пијат, не од ќесичка.
    @macencef колку е старо твоето. Моето е скоро 16 месеци и скоро ништо не кажува.

Kaetana and An-na like this.
  13. alana

alana Популарен член

Леле низ истава ситуација поминуваме и ние. Година и 5 месеци сме. Ќерка ми се плаши од секој кој ќе и се приближе...се плаши да не ја земе некој. Штом некој се стрча да ја задевне...таа со трчање кај мене и се јази по мене, цела се пика. Искрено мене многу страв ме фати. Бевме на роденден и кога седна в скут кај мене, не стана...дури и викаше исплашено...не да плачи..туку само викаше..како да сакаше да ја изнесам од таму. Многу деца имаше и многу пискање, врискање....сакам да кажам ептен беа гласни...Јас упорна бев да останеме. Искрено и јас не знам како да постапувам. Се мислев полека полека поинтезивно да ја дружам со деца и повеќе по гости да ја носам да се навикнува на за неа нови простории...оти инаку само надвор шетаме во паркови.

14. macencef

macencef Популарен член

Абе моето е големо хехе има година и пол, а на две години почна да кажува некои зборчиња. после тоа почна и едноставни реченици од два збора да кажува - дај неко (дај ми млеко), така нешто лесни реченици. Уште си плампа по негово ама почна да кажува и македонски зборчиња хихихи

15. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Син ми има две години и седум месеци , е сега да ве прашам за искуство , во последниве недела ипол му се лупи кожата на рацете . Го носев на кожен доктор кој ми препорача да му давам пиковит сируп наутро и навечер , по една лажичка за кафе . Има ли некој природен лек , кој можам да му го давам ( не јаде баш овошје и зеленчук )

16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Majki da mi preporacate pernica za malava?
    Neznaev vo koja tema da pisam,ima tema pernica za bebe ama veke ne è bebe tuku dete.

17. Moira

Moira Популарен член

@zuto Ќе го оставиш! Не го терај да игра со сила, ниту да се поздравува/гушка/дружи со некој што не сака во моментот.
    Почитувај му го изборот, и верувај дека проблемот сам од себе ќе се надмине. Кога ќе излегувате надвор, ако вели дека не сака, зборувај му дека нема да си игра со никого, туку дека ќе си прошетате сами, без притисок, без ништо. Ако речи дека сака да е до тебе,земи го и гушни го, и ич да не ти е гајле шо ќе зборат од страна. Кажи им Син ми сам ќе каже кога ќе сака да игра, и со КОГО, и толку.
    Без притисок, зошто така само ќе ја оддолжиш фазата. Не бери гајле, скоро ниедно дете не останало такво во следните години:)

marchi-cool, Kaetana, alana and 5 others like this.
  18. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Мајки на син ми му дадов во 16:00 цефаклор 125мг а свеки без да праша пак му дала во 17:00 па немам упатство за поголема доза. Нема засега некаква промена. Совет?

19. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Јас сум презадоволна од Провенот. Има за бебиња (му го дадав кога беше бебе), и појчан со витамини од 2 години. Тој го користам и детево совен вирус ништо нема фатено, а оди во градинка. Пробав и со киндеримуно ама не бев задоволна од него. Сега ми го препорачаа и Дефендил сируп, ама да завршиме со Провен па ќе го пробаме и тоа....

20. M&M

M&M Форумски идол

Neznam kolku e za tuka ova ako ima grupa ili tema za nad 5,6g kazete. Ain mi 6.5g ima neverojaten strav da bide sam, ama zboram za sam vo edna prostorija doma sam ionaka ne go ostavame. Ova pocna nekade pred 5g mislam ili okolu 5 koga vnuk mi mu pustal nekoi gluposti da gleda. So toa sto on i prethodno bese plasliv mislam na toa deka nikako ne sakase da spie sam, nadvor koga sme setale poveke on me proveruva dali sum vo blizina otkolku jas nego... ama od ovoj period navaka e epten za nikade. Znaci vo kupatilo ne vlaga aam da se izmocka, najdaleku sto mozam da se odalwcam od dnevna e kujna deka me gleda preku sank, koga ja uspivam sestra mu ako mm ne e doma doaga so mene vo spalna. Ova mislam deka se intenzivira uste poveke posle zemjotresive. Plus isto imase skoro i obieni stanovi kaj nas vo maalo i kako sto sme zborele pred nego sve si snimil i samo prasuva obavezno pred spienje mamo dali ja zakluci vratata, sivurna li si aj proveri... vcera legnav so nego da zaspie i stanav posle aj vikam da gledam fil m za 5m mi dotrca vo dnevna ljut kako sum mozela da si otidam od spalna. Pak legnav do nego abe neznam kolku vreme mu yrebase cvrsti da zaspie na kraj i jas potonav. Inaku vaka nadvor koga e so drustvo si e super, moze da sedi u sam so bekoj od komsiite mada saka poveke da ima nekoj od nas ama znae sega deka poradi malovo nema mnogu izbor. Ne znam koga ke mu pomine iva. Imal nekoj slicno iskustvo do koga trae??