Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Бевме денес на клиника, др вика неможе да е од млекото, ако е од млекото ке го мачи и мешето и проблем ке има и на другите црева и органи...
    Инаку не било наведено за паразити и лајмска болест во упатот за измет, па сега и тоа треба да испитаме и да размислиме за иригографија, метод на снимање на дебелото црево, како што разбрав дека ренген е бидејки зрачело.

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Nemora da znaci, moze i da nema drug problem so meseto samo krv. A i ti vikas deka imas problem so mlekoto, najcesto intolerancijata na nekoja hrana znae da e nasledna. Vo nas slucaj e taka. Kako i da e cim taka vi rekle videte sto ke napravite, valjda tamu znaat sto pravat.
    Eho napravivte li?

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.282
    Допаѓања:
    182.319
    @mariz ако проверуваат за паразити, обавезно барај и целофански брис. Јас мислев досега провериле, па тоа сте го отклониле како причина. И мој совет, направи го и приватно, не се ослонувај само на резултатите од државна. Ти пишав претходно дека испитуваат помалку примероци.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.927
    иригографија е со бариумска течност со која се полни дебелото црево(контраст е тоа) и да зрањето е поголемо него ли кај обичен ртг.Но трае и мн подолго (30-40 мин) најверојатно ке треба целосно да го успиете оти нема шанси мирен да седи.

лајмска болест -мене ич не ме асоцира на тоа.Попрво би го зафатила мозокот,тетивите,коските,окото...незнам каква врска има лајмската болест со гастро проблеми.А немате мислам ни т ни болки у зглобови ни ништо али ок испитај си за да бидеш раат.

жолтее ли уште на кожата
    проверивте ли јетрата?

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Направивме ехо да... Незнам веќе и јас, не сум толку паметна, не следи др.Ацо Костовски на клиника, па ке оставам на него да не води.
    @NarCis@ по 3 примероци испитуваат, не еден.. целофански брис не му направиле, ама па неможам ни јас да му речам сама на др што да правиме, ваљда он си знае... Се што направивме плус приватно до сега беше џабе мислам, тој брис за што се прави?
    @joy1 АСТ, АЛТ беше супер.. инаку он цело време ми изгледа жолткаст, ама може и таква му е кожата, може и од што си умислувам веќе жолт ми се глеа, незнам..

6. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Иригографија на деца на клиника се прави најчесто без анестезија (мајката и сестра ги држат дечињата), а поради големото зрачење и докторите кои го прават јас свое дете не би однела на државно. И да покаже испитувањето нешто претпоставувам дека и колоноскопија би побарале, зошто ако има нешто на првото бараат и колоноскопија за попретцизно да се утврди.
    Дали можеби во блиското семејство има некој со гастролошки проблем, зошто може и да е наследно.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.059
    Допаѓања:
    256.990
    А др. Стевка што ти спомна? На што се сомнева?
    Мариз ако си во можност, земај детето и одете комплет на приватно. Колку време уште ќе чекаш на Клиника за дијагноза?
    Многу се бавни значи.

На mariz и TheSecret им се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.282
    Допаѓања:
    182.319
    @mariz Можеш да си бараш, да не ти е незгодно за ваква работа. На ќерка ми така ѝ открија паразит. Со целофанскиот брис, се открива ако има јајценца на самиот анус. Се зема насабајле пред да се измочка, се лепи селотејп на анусот, и после се прелепува на стакленце. Сето тоа треба да ти го дадат од лабораторија. Пошто имаме правено и на приватно, и на државно, стакленцата изгледаат многу похигиенски на приватно. Ако покаже нешто, и да не ти го прифаќаат, ќе си бараш испитување, ако веќе има сомнеж.

9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    претпоставував дека само копро без пцр ви е правено. почекај пцр пред било што да се нафатиш друго.

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Денес приватно ке носам фесец, утре ке имало резултати. Утре ке одам да се консултирам со матичната за се, сакам да одиме приватно да испитаат се одеднаш како што треба, ако е можно.. па ако треба и ренген или колоноскопија да правиме приватно. Финансиски сме способни, но дека ми беше речено државно боље доктори имало затоа таму отидовме...

Како што го распрашав цело семејство, нема никој.. имал прадедово но сега на постари години. Ке гледам да одиме приватно и Стевка да не следи ако може, таман добро се знае со мојата матична, а и во Рес Хумана работела она, во пензија е како што разбав и работи и таму и во Ремедика одредени денови.
    @JuLleE она рече да испитаме се и да и се јавам, еве уште фецесот па да и вртам..

Последна измена од модератор: 3 мај 2018
    На *Лорена*, NarCis@, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.059
    Допаѓања:
    256.990
    Одете тогаш приватно.
    За ден-два ќе имаш и дијагноза.
    Не се мисли, ете или со др.Стевка или во Систина испитај се што треба.

На NarCis@ и mariz им се допаѓа ова.
  12. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Стефка е малку арогнтна ама е врвен доктор. Следи ги нејзините упатства и ако ви рече да правите иригографија или колоноскопија во Систина се најдобрите педијатри-ренгенолози кај нас моментално.
    Со среќа и се најдобро.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Вака во живо супер беше, а по телефон малку ме изнервира. Но и јас мислам дека е она боље, бар по муабети... башка е во пензија, а работи, значи ја бараат. Ке одиме кај неа, фала ти..

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.059
    Допаѓања:
    256.990
    Кога бев за малиот во чекална имаше родители кои беа презадоволни од др.Стевка. И др. Ацо Костовски бил ок, ама она била врвна. Родителите беа презадоволни и зборувам за деца со потешки дијагнози.

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Mene Stevka ne mi lstavi nekoj vpecatok. Bevme kaj nea za alergijava na mleko i od koga i raskazav se sto kako minrece ti medicina da ne imas zavrseno vikam nemam, mi vika znaci patalec sto si dosla cim se si znaes majka toa e. I tolku nit pregled nit nisto jas mislev bar ke ne prati na nekoi alergotestovi ama nisto. Ete mene takov vpecatok mi ostavi a stvarno moze doktorkata si e dobra ko sto vikate |(

На marchi-cool и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Јас прво неа и се јавив да и кажам дека правев тест за интолеранција на лактоза и дека е 100% интолерантен.. ме искара, буквално. И да не бев во право, нели сепак сум загрижена мајка.. не требаше така да ми се испонаша, плачев после тоа. А за дијагнози е може ок.. ке видиме ајде, мора нешто да се докаже..

На alana и TheSecret им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Мариз абе да не јаде детево нешто луто последниве месеци? Зачин лут?

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Не :?:
    Многу убаво си јаде, не прибира, доручек, ручек, вечера си јаде се што ке му направам јас. Манџи домашно готвено крка. Вака како што мислам убаво се храни, здраво и богато. Не бе мислам дека волку крв од јадење не е.. вчера два пати какаше, два пати крв и смрдеа опасна. Оставив денес за паразити и ламблии.. па ке видиме..

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    разбирам . мислев зачин или лута пиперка?

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.059
    Допаѓања:
    256.990
    А собираше измет 3 дена?
    Јас и така правев знам.