1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Дискусија во 'Дете' започната од prasskickaa, 4 февруари 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Здраво мајки.
    Читам во темата “Што ручавме денес“ што ручаат вашите деца и сакам да ги прашам мајките што имаат поголемки деца...
    Ние имаме скоро 25 месеци и пред 2 месеци престанавме да го блендираме ручекот(друго си јадеше неблендирано).
    Со тоа автоматски почнав да пробувам да и давам од нашиот ручек (ако нема мн запршка) кој што го зачинувам минимално. Но малава никако нејке да прифати да јаде манџи од нашите (граф, грашак, боранија, леќа, спанаќ во рерна итн). Не сака зрнести работи ради лушпата. Не сака ни суво(пр кофтенца, проја). Не сака ни чист компир. Јаде само ориз :?: Затоа спремам варено од тоа што го јадеше кога блендирав но некако мн ми е блиткаво. А и тоа со сила го јаде. Без леб :?: Салата од домат и краставица јаде уз ручек, тоа сака. Или кисело млеко. Специјалитети, не доагаат во обзир.. не ни пробува, само ке сирне што има и веднаш вика “не сакам“
    Прашањето ми е, како јадат вашите деца. Ручеците што ви се наведени во темата дали се дел од вашите ручеци или спремате специјално за децата(варено). Јас сеуште и спремам 4-5 оброци посебно.Се прашувам до кога ќе треба вака да тераме. Еве на пр за вечера се навикна од мала да јаде гриз (комбиниран со др намирници) и никако не прифаќа друго. Освен супа/чорба(омилено и е во секоја варијанта). Сум пробала и проја и амерички палачинки и обични палачинки на секаков начин но со сила јаде некако.
    Ве прашувам чисто ради споредба, ме интересира дали е нормално ова на оваа возраст или мојава е премногу прибирлива :^) Ви благодарам..

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Охх незнам што би те советувала, мојава од 18м јаде неблендирано плус јаде од нашите ручеци, со некои исклучоци. Посебен ручек фала богу веќе не спремам, а веќе и сама си јаде, нема потреба да ја ранам. Можеби е потребно кај твојата постепено преминување, на пример доручек и ручек нешто кашесто (но гледај да е со парченца, да не е совршено мазна каша) а ручекот да биде од вашиот со тоа што ќе и' исецкаш на мали парченца или малку со вилушка ќе и' испасираш. И ќерка ми кога почна да јаде од нашите ручеци неможеше да смисли месо освен ако не е сецкано на ситини парченца, компир манџата малку пасирана, од парченца пиперка (посебно полнета пиперка) се давеше, лепче нејќеше од кората и тн....Пробај за почеток повеќе манџички, мене први што ми ги прифати беа леќа, гравче, боранија и грашок.

Секое дете прича за себе :)

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882

За доручек немаме проблем. Јаде пржени јајца, варени, лепче(мекото) со путерче, кифли, макарони, тарана, палента.. Не бара блендирано, си џвака од мала.
    Проблем е ручекот, што е навикната на варено без зачини. Со што и бојата е нели побледа на оброкот. А нашите ручеци се со појака боја ради додаден домат и црвен пипер. Штом ја види бојата одбива да јаде.. НЕ прави проблем за риба, ориз, помфрит/ компири печени, пица..
    Баш тие кои што ти ги наведуваш дека ги прифатила, мојава во уста не ги става. Сарма имав вчера, варена мека.. Едвај со сила со цртани изеде една :| Фала мила, ќе бидам поупорна и се надевам ќе прифати полека... :*

На azelea и Kitten им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.061
    Допаѓања:
    328.398
    Mojava pak obozava od nasata hrana da jade:lazanji,gravce ,bilo kakva mandza,oriz tava,musaka,bukvalno se od ova obozava.

Kasa ovosna se poretko jade taka da i seckam banana,jabolko,malinki celi,portokal na rezne i taka jade
    Gricka mnogu i jatkasti plodovi

Jajce vareno go jade celo bez sol samo taka go gricka
    Leb jade namackan so bilo sto

E problem imam so tikvica,brokula,modar,prokel..toa ne go jade ni golemata ni maz mi pa nemam kako da go vmetnam vo rucekot.Taka da 1-2 pati nedelno odelno i varam meso so ovie zelencuci i blendiram.Celi ne gi saka ni ona ovie raboti.

Cisto kolku da gi vnesuva zatoa blendiram.

На PUPICA, azelea и Kitten им се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Овошје грицкаме и ние, не блендирам. Грицка и јатки. Уште од 15 месеци.

Намирниците што не ти ги јаде пробај да ги внесеш со крем супи. Мојата така внесува брокула, карфиол, тиквица, прас... итн..

Ручекот ми е проблем. Веќе немам идеа што да и готвам а плус се мачам да ја нахранам. Со сила јадеме дури ми е жал што ја нудам со сила да не и направам одбивност кон храна.. :( Фала ти мила :*

На azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    И јас веќе два три месеци не готвам посебно,готвам едно за сите,со тоа што не правам запршки,туку згуснувам на друг начин со патлиџан,компир,брашно и сл.Кај мене почна исто да не сака овошни каши од пред некое време,па исто како џој така и го давам овошјето да го грицка или во сок,се јаде од маџи,посебно грашок обожава.Мислам дека не е навикната,полека полека приспособувај ја постепено,а мислам кога ќе ја запишеш во градинка ќе има многу промени околу јадењето,откако ја префрлија Б во поголема група нема блендирано,па и сами јадат,скроз се смени,си доаѓаме дома и она си мести стол и на големата маса сама бара да јаде,дури и во градинка негователките и се чудат како прва била за јадење и ништо не одбивала се си јадела па дури и репете и давале:),прва се местела на масичка.А и мојава е малку мазна ,не сака лушпи,конци ама со лепче не ги осеќа многу,ако го осети плука,па продолжува.

7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Тоа и ме плаши, планирам во градинка да ја дадам негде во април и си викам што ако не јаде манџи ќе гладува таму. Мислам дека во иста група ќе ни бидат децата :) Ве гушкам двете :*

8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Не и се секирај таму ќе ги гледа сите како јадат и она ќе пројаде,бацки и за вас :*

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Sakam da prasam dali dava nekoja od vas na decata ribino maslo so omega 3 i po koja cena go zemate?
    Odnapred blagodaram :)

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    38.116
    Koga gi citam mislenjata pogore,site sme so deca gore-dolu na ista vozrast. Odbivanjeto na ovosni kasi za dorucek kaj nas prestana koga sfativme deka mozeme da dzvakame i sami da ruckame. No,eve sega ovosje vnesuva isto kako i jas,jabolki,banana,mandarini grickame site zaedno. Drugo ovosje jade ili kako smoothie,ili so lazicka sam.
    Rucek sekoj den ima za nego zgotven. Meso jade sekakvo,nisto ne mu smeta,si dzvaka bez problem. Supi obozava. Mandzi isto. Jade i od nasite jadenja,no mm e ljubitel i na brza hrana,pa vo slucaevi koga e taka,za sinko ima posebno jadenje. Salami,pasteti,kolbasi,virsli nema vo frizider.
    Edinstven problem mu e prejaduvanjeto,ili ako slucajno zastane zalce vo grlo,ne se pluka,tuku se povraka se sto jadel prethodno :)

На chocolade и azelea им се допаѓа ова.
  11. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Kerka mi odamna jade od nasiot rucek, site vidovi mandzi, tavi, bukvalno se sto se gotvi za rucek, testenini isto jade, na lepce namackano bilo sto jade amaaaa zelencuk svez t.e salata i svezo ovosje nema sansi. Vo gradinka mi tvrdat deja jade i od salatata a doma ne saka. A za ovosjeto najdovme nacin: smuti so site vidovi seminja, zitarici i ovosje. Kako taka barem jade.
    Baba i i dala ajvar na lepce so sirenje- voodusevena bese, odvaj ja soprevme.
    Nitu sin mi koj ke polni 6 nitu kerka mi nemaat probano salami, virsli itn.

На chocolade, azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  12. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    isto i nie kako @leona83 so ogled na toa sto sinko odi vo gradinka sekogas imam zgotveno rucek nezavisno dali mandza boranija gravce grasok dali riba,dali oriz so pilesko se e zgotveno so zelencuk i i bukvalno se jade od salami virsli kolbasi nema probano nema ni da proba,za ovosje nemame problem se jade jabolki krusi banani kalinki aronija,osven kivite i mandarinite moram da gi pravam vo smuti za da proba ne gi saka ic taka da gi jаde

Последна измена: 1 ноември 2016
    На leona83, chocolade, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки што мислите за јајцата од јапонска препелица? Знам дека живи не се даваат заради бактерија и дека варени губат од хранливите вредности. Дали варено од препелица е поздраво од обичното? Купив вчера но ми е страв да и го воведам :/ Дали вие давате од нив?

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    И мене ме интересира за овие јајца,како,колку...?!

15. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    Јас давам веќе одамна,само варени,живо може над две ама страв ми е.Преку еден ден давам,правам пауза од неколку дена,па пак или во јадење можете да ставите наместо од кокошка.Мислам дека се дупло похранливи од обичните

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас давам ама варени, ги купувам од маркет па не знам какви се за живи да ги давам, а и не знам како би им ги дала живи...

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Ете ме потсети да купам и јас, одамна не сум и дала на малата.
    Јас го прашав нашиот педијатар кој ме советува живо да не го давам туку варено. Губи од хранливите вредности но сепак е поздрава варијанта од кокошкинте јајца. Јас и ги давав на малата и како ужина, а пинекогаш и ги пржев... и така ги јадеше.
    Богати со железо седумпати повеќе од кокошкините....

18. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.464
    Jas kokoskini domasni uste davam no samo zolckata. Belkata ne ja saka i ne znam kako da i ja vmetnam :(
    Od prepelica nemam dadeno no planiram naskoro ga kupam. Mnogu majki preferiraat takvi jajca otkolku kokoskini

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мајки фала ви на информациите. Супер штом може и пржено, така и се поомилени :) @iki26 белката може да и ја вметнеш во друг оброк, ручек, супа.. или па пржено заедно со жолчката. Мојата не јаде варена жолчка(сува и е затоа ја додавам во нешто друго) но пржено јајце јаде цело :).

20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Nie sme isti kako vas. Sin mi ima 2 god.i jas se uste blendiram, da ti kazam iskreno smaceno mi e veke,toa sto gotvam posebno ne tolku tuku sto treba da blendiram i zatoa koga treba da jade nie sme sekogas doma zasto na dr.mesto nema ni da jade. Ovosje jade barem poveke kolicinski taka ama eve i bananata ja gmecam so viluska zasto taka ne ja jade. Zelencukot e sekogas varen, svez nema ni probano zasto treba da go grize a ne saka! Jajce vareno isto go blendiram ako ne ne go saka. Obozava makaroni,spageti ( sekakov vid na testenini ) ama ne moze se toa da jade. Ednas veke da pocne se ga jade mislam deka ke se prerodam:D