Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. Monella

Monella Форумски идол

@mariz од природно може да пробаш сок од цвекло, кај нас се покажа нај ефикасен.
    Син ми имаше хемоглобим 8,8.
    Со сируп флорадикс се качи до 10,3 (тоа за 1 месец) ама овде неговиот педијатар не се согласуваше со оваа терапија и ја смени.

Еве веќе една година нон стоп правам сок, син ми се навикна на него а и хемоглобинот ни е добар.

mariz likes this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Пиеме сокче секој ден со цвекло.. не ставам само многу дека ако ставам повеќе не ми го пие сокот. Но цедам со повеќе овошје + морков за блажина и си пиеме двајцата..

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Mariz мојот како бебе имаше низок хемоглобин и му помогна Малтофер капки од Бугарија. Епетн се лесни за стомачето односно не прават проблем на варење.
    Мислам дека на истоштен организам ќе му треба некоја помош од додаток на исхрана со железо.
    За железо можеш да пробаш и со цвекло, пиперки, суви кајсии (зачудувачки имаат прилично железо), грашок, боранија, малини. Со нив обавезно комбинирај витамин ц. Таанот/сусамот е исто така добар извор на железо. Аронија е исто супер работа за крвна слика.

За семе од коприва пробај па види како ќе му биде на стомачето. Мене лично ич не ми одговара (ми прави многу гасови и запек). Сум пробала неколу пати со такви зелени работи кај мене лично зашто имав низок хемоглобин и затоа знам.

mariz likes this.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки може не е за овде прашањево ако од такт ме вади однесувањето на керка..Значи наден буквално сите алишта ги вади и плакар ги облечува ке и помине мерак за 10мин други ке облече плаче вришти ако не и дозволам..Пижами исто секоја вечер различни па дури може и да и текне кога ке легне дека други сака хорор ако не и дозволам..И преку ден и текнува дека сака пижами па сака со нив да игра ке се извалка и навечер може пак да вришти за нив а се валкани..Устата пена ми фати објаснувајки дека така не е убаво но ме разбира и не..Некој ако имал сличен проблем нека ми каже дали е период или нешто друго

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

И ќерка ми истото го прави. Жени :D Ништо, само не попуштај и тоа е тоа. Исклучи се кога плаче, а пробај алиштата да ги ставиш на недостапно место за неа. Мојава сега веќе знае дека не смее, ќе си поплаче некогаш, некогаш ќе си замине и така.

blessed.an likes this.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Земав сепак тоа што ми препорача матичната... SiderAL GOCCE, па и ова што кажа ке применувам. Тврда столица со месеци немал, па дури и ке се израдувам ако искака нормално тврдо гомце :lol:
    @TheSecret само заборавам извини ако не си ти.. ама тоа е блок мозок. Буларди пробиотикот кога го даваш? По јадење? Сабајле? Навечер? Или нема врска кога?

TheSecret likes this.
  7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

So jadenje. Inaku nema sansa da go ispie zosto se kapsuli i samo prasakot vnatre mu go isturam vo mandzickata ama gledam prvo toa da go izede pa posle ostatokot od mandzata.

8. mariz

mariz Форумски идол

Море мојов ја голта цела капсула :) Му ја давам, вода и си голта.. нема мака за тоа..

TheSecret likes this.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

uste podobro

mariz likes this.
  10. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Мајки ке ве молам за совет.
    Требаше да одиме на одмор на море , ама јас останав бремена, имам ризична бременост со крварење п морам да лежам и не може да одиме.
    Бидејќи е уплатено и не може да се откаже , се понудија да одат свекор ми и свекрва ми и да го земат малото кое има 2 години со нив.
    Не знам дали да го пуштам, никогаш не сме биле разделени , а 7 дена е аранжманот.
    Од една страна си викам убаво ќе му е на море, плус приврзан е со нив, секој ден се заедно , ги знае.
    Од друга си викам да не му е шок наеднаш 1 недела без нас, многу не бара кога ќе го оставиме на чување.
    Можеби ова е добра шанса да се осамостои малце.
    Секое мислење би ми било од корист.

11. Kitten

Kitten Форумски идол

Ако е приврзан и за баба и дедо нема да имате проблем. Ќе има занимација, ќе се шлапа во море па побрзо ќе му помине времето.

Ние лани за Нова година ја оставивме ќерка ми исто на 7 дена со баба и дедо, тогаш имаше 2 и пол години, поминале Ок, не нѐ барала.

Kom.pot likes this.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Ако е навикнат да си седи со нув нема да има некој проблем.
    Пред да одат може да пробате да го земат кај нив ден/два со преспивање ако не преспал претходно за да видат дали ќе може да го успиваат или да го смират ноќе ако се разбдуи без вас. Денското чување не би требало да е проблем зашто ќе има прилично занимација во текот на денот на плажа.

Kom.pot likes this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Tuka ke pisam zosto e skoro dve god. Normalno li e da imitira kuce? :) Smesno zvuci ama stvarno ne mi e smesno. Znaci lazi i lae bukvalno ne grize i lize, imitira kuce haha. Kaj baba mi imaat kuce i sekogas koga ke sme tamu igra so nego, od nego uste na sedum meseci nauci deka kuceto av av pravi :) doma ima igracka kuce na baterii sto lae ama ne si igra cesto so nego.

14. mariz

mariz Форумски идол

Нормално е... :D Мојов дури изводеше и јадеше како куче :lol:

TheSecret likes this.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Haha uste toa fali

16. femina0

femina0 Истакнат член

Незнаев каде да се обратам, и дали е за тука прашањево, се извинувам ако не е. Сакав да побарам мислење или совет. Имам син од 2 год и 9 месеци. Вчера забележав дека постојано трепка со очите, особено кога гледа нешто, ТВ или некои боенки, и постојано ги трие. Значи ова од вчера се случува инаку си беше се нормално. Не е нешто претерано пред ТВ или на телефон, е многу живо дете и постојано си игра со нешто. Малку капаците му се како отечени и зацрвенети. Се загрижив да не се работи за видот или можеби е некоја инфекциа. Закажав за на педијатар но сакав да слушнам ваш совет и мислење или некој со искуство можеби. Ви благодарам.

17. Annath

Annath Форумски идол

Обавезно на лекар. Син ми така правеше еден период, го однесов на очен лекар, констатираа дека се работи за алергија. Моментално е на терапија, веќе втор месец. И уште два месеци треба да користи капки. Мојов додуша поголем е, ама сепак, за ваков проблем доктор обавезно.

18. kankus

kankus Популарен член

Б витамин телешко месо јајца од потполошка

mariz likes this.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ај да си разјаснам потполошка и препелица исто ли е?

kankus and azelea like this.
  20. azelea

azelea Популарен член

Да, исто е :)

makedonkamak likes this.