Совети и искуства од мајки за деца од 2-3 години

Discussion in 'Дете' started by prasskickaa, Feb 4, 2016.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Dadi od caska so klunce ili od magicna

bella24 likes this.
  2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки син ми од синока е многу топол цело тело муне топло има блага тт се поти во главата а образите ладни..Дали е некој вирус во прашање или нешто друго

3. wannaBeMomma

Абе мајка кој знае да ти каже. Однеси го на лекар сабајле ќе видиш

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Си прашала како секоја мајка која бара некој утешителен збор...Можеби е вирус можеби нешто друго ја предизвикало тт. Туширај со млака вода (освен главата) ако е над 38.5 дади далерон или парацетамол на 4 или 6 часа можеби знаеш повеќе. Ако не си мирна сабајле на лекар ако мислиш дека има потреба. Со помин нека е. Има ли други симптоми или само тт? Ние така скоро и како само од себе да помина за еден ден не знам што беше во прашање.

TutiFuti and blessed.an like this.
  5. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Ме интересира тие што имате поголем базен за дечињата, со што ја прочистувате водата?
    Ние земавме доста голем ама за два дена водата е многу прљава иако е покриен. Мислев да земам пумпа, ама доста се скапи, а со капсули незнам дали смеам бидејќи се јаки...

6. Cka

Cka Форумски идол

Мене педијатарот ми рече не за такви базени. Не знам како се чистат ама помалите се подобри за да може секој ден нова вода. Јас мислам за дете друг да земеш помал.

LiliBoz and MissDior like this.
  7. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Па знам, грешка направив што земав голем. Треба многу вода за да ја менувам на два дена.
    Ќе треба некој помал да земам најверојатно...

Cka likes this.
  8. No Makeup

No Makeup Популарен член

Ми треба совет или некој ако имал искуство
    Ќерка ми е 2 год и 10 месеци. Мн е мило девојче(не сум субјективна:)) сите го имаат кажано тоа, и многу сака да се дружи. Тука во местотоо кај живееме сите деца се поголеми,и многу понемирни. Таа кога сме сами ги бара да се игра, кога ќе дојдат мн се срамува, и се накај мене бега,како да и е страв. Децата се доста немирни, можеби е и до тоа, но мислам дека е хиперсинзитивно дете, бидејќи и со врсници кога е истотака се трга на страна, поинаку реагира, веднаш забележува ако некој е лут, скаран, дури и автото ако ни го смени звук, го забележува тоа и се плаши.
    Второ-пред некоја вечер ме вика и ми вели -види мамо јас сум во игротека, дотерана сум, сум ги соблекла патиките и си играм со топчињата(а таа на распуштен кревет лежи). Знам дека се случува децата да имаат замислени другарчиња,како резултат на осаменост, но нели е мала?:( Си замислува дека си игра во игротека, ми го скрши срцето. Премногу е поврзана со мене, па сакам да ја дадам во градинка, но не знам дали ќе успее да се поврзе со другите деца

M&M and gjoker4e like this.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@No Makeup Моето е уште мало ама во парк едно мало девојче не знам да кажам колку години имаше некаде 3-4-5 хаха цело време зборуваше со брат и што не постоеше. Ајде не се плаши да се симнеш од лизгалката, ајде симни се побрзо, се смееа заедно, се вртеа... јас искрено се вчудоневидив и ми падна жал што има некој проблем девојчето (немам искуство со деца, никогаш не сум била во близина на деца...) ама веројатно е нормално за секоја возраст, тоа е нивната фантазија, бујна фантазија.
    За во градинка пробај. Доволно е голема.

No Makeup likes this.
  10. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

azelea, Lolipop23, No Makeup and 2 others like this.
  11. bella.s

bella.s Популарен член

@No Makeup на таа возраст и мојата си измислуваше другарчиња, се некое дете ми покажуваше дека дошло да си играат, дури ме плаше некогаш, дека дома сами по цел ден.. и сега си замислува работи, демек пред неа имало фиоки и како демек отвара и зима памперс за куклата:D..а и мојата е таква, мноогу сака деца и луѓе ама тешко се опушта во друштво, срамежлива е ептен ама мислам дека кога ќе крене на градинка ке се опушти..ама тоа до година здравје.

No Makeup, gjoker4e and azelea like this.
  12. blessed.an

Мајки подолг период подкашлува малиот..Го носев два пати нема ништо се е во ред..Не кашла често во денот три четири пати ама онака влажно па некогаш и длабоко..Исто е и преку вечер...Почнав да се загрижувам дали некој имал слично искуство..Наредна недела одиме на одмор Охрид па ми е страв многу

13. karak

karak Популарен член

@No Makeup hehehe ic da ne se zamaras so reakcijata na kerkati. Na sinko od lani letoto mu ostana eden Direktor i veruvala ili ne sekoj den mu se javuva mu se zali mu se fali Abe cepki po doma samo drnda. Neznam kade mu tekna toa ama ne prestanuva cela godina i mene mi e mnogu slatko. Taka da ke im pomine faza im e ili zelba so nekoj da zborat da se dokazuvaat

No Makeup likes this.
  14. Верче4

Верче4 Популарен член

Majki da ve prasam kako bi postapile. Sin mi e 2 godini. Vo komsii imame dve deca ednoto e 5 drugoto 3 godini. Maliot se druzi so niv. Od neodamna gi slusam kako pocnaa da zboruvaat sramni raboti I pred sin mi, a mene toa mnogu mi smeta. Probav da go distanciram, no problemot e sto ne deli eden dzid vo dvorot I se slusa. Vcera zastanale kaj dzidot I vikaat k.. m... na cel glas. Im vikam sramota e taka, tie ne uste posilno I se smeat. Maliot misli sega deka toa e nesto interesno I go slusam denes mi veli I toj taka. Se zaprepastiv. Jas tolku gledam da bide kulturen,vospitan i na kraj vaka da zbora. Kako da postapam neznam mu kazav sramota taka da zboras ke ti se smeat I vika dobro mama pokje ne. Ama znam deka ako gi slusne pak ke zbora. Mnogu sum zagrizena. Celiot moj trud da padne vo voda da lici na nevospitano dete :worried:

gjoker4e likes this.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Може да е алергиски штом кашла веќе подолг период. Малку е мал за алерго тестови, да прашаш матичен дали да му даваш некое време сирупче за алерија да видиш дали ќе го смири?? Ама прашај доктор прво

16. simona_baby

simona_baby Популарен член

@Верче4 Факт е дека децата кога тогаш ќе го чујат тоа од околината,дали во градинка дали во комшии.Наше е да повторуваме секојдневно што е добро што е лошо.И да му дадеш до знаење дека такви изрази тој не смее да користи.Кај нас дома беше строго забрането да се пцуе а не пак некој таков збор да кажам.Нормално пцуење слушав на секој чекор ама дома не смеев да изустам.
    Инаку и мојот е две години,уште не зборува.И уште нема таква комуникација за јас да кажам не вака а он да одговари нешто.Ете и ја се запрашувам од кога се почнува со тие воспитни мерки на кој начин да пристапам.Целата сум прашалници.

Верче4 likes this.
  17. Верче4

Верче4 Популарен член

Bas deka mnogu pazime doma i sekoj den usta ne zatvoram od zboruvanje mi e krivo taka da zboruva. Se smee misli nesto smesno e deka I tie se smeat, ako toj neznae sto znaci toa. Mojot mnogu zboruva si pravime muabet kako so golem I me slusa razbira ama ke vidime so ova kako ke se snajdime. Osven zboruvanje neznam druga merka za da go naucam deka taka nesmee.

simona_baby likes this.
  18. blessed.an

Мајки на син ми ако го касне комарец местото му се дува и му отекува..Ден два и му поминува дали имал некој слично искуство нешто да ставам .?

19. Mari*

Mari* Форумски идол

Смее парацетамол на 4 часа да се дава?
    Од синоќа е со 40 тт и не се симиња под 39

20. wannaBeMomma

Да, на толку и се дава