Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И моето има полни 15 месеци и сеуште станува во текот на ноќта по два пати за млеко. Уште сме ма Ад.
    Јас.мислам дека покрај тоа што стануваат од навика,станува и од глад пошто слабо јаде преку ден.
    Така да сеуште сме на четири пати млеко,од кои само еднаш преку ден пред задпивање,а другите три навечер.
    Кога ми јаде убаво преку ден,само еднаш станува во текот на ноќта.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.909
    Ај скрaти му еден oбрoк нoќтa, дa видиш дaли ќе ти јaде преку ден. Млекoтo зaситувa и држи дoлгo време, мaкaр билo и aд.

На joy1 и galapce им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Пробувам. Пие по 150 гр. што значи 600 гр. на ден.
    Нормално дека повеке јаде кога успевам да скратам ама тоа што тој сака а не тоа што треба да јаде.
    После излегувањето на четворките,односно сега кога има седум запчиња има мал напредок во јадењето. Ваљда и тоа има удел.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.909
    Ајде, ќе се рaзјaде, твoе е дa прoбувaш. Мoжеби кoгa ќе излезaт сите зaби, ќе биде другa песнa. Нa крaј крaевa, ќе пoрaсне и вaкa и тaкa, сaмo зa крвтa е прoблемoт, пoштo нели е aнемичен.

На joy1 и galapce им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Еве ме и мене,ве читам па да кажам и јас.Малата има 15 месеци и одамна ја одвикнав од ноќе пиење млекце,се будеше од навика,една ноќ дадов сок кога се разбуди,две ноќи вода и потоа не се ни будеше.
    За јадење се си јадеше што и правев сега месец дена доручек вечера јаде а ручекот но е проблем се не и се свиѓа единствено батат со месо палента со сиренце спанаќ...пробувам друго се одбива.. се надевам период е ќе помине Се вративме од Грција сега сме во Ох па додека спие да ве поздравам

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.468
    Majki,od nigde nikade i nie so problem. Sinko posle 17c se razbudi,rucase i po ne poln cas pocna da povraka. I vodata sto ja piese ja povrakase. Go odnesov vednas,ni dadoa Bactrim,Proven i elektroliti. Povrati pred eden cas i od togas e dobar,pie mnogu voda mu dadov sirup,no ne znam dali i kako da mu dadam probiotik,ne saka da jade. Sovet?

7. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Probiotikot ke mu go stavis vo sokce,cajce voda.

8. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки керка ми нема ништо јадено само сокче пиеше го поврати сокчето..Потоа заспа се напи млекце за пола час како што спиеше почна да поврака толку се исплаши цело млеко го поврати и не сакаше да заспие повеке..За 5 мин откако стана имаше пролив..Потоа сега пак почна да поврака но бидејки ништо не е јадела денес неможе да поврати само и се подига цело време..А одбива не сака ништо да јаде..Што да правам што да дадам денес недела матичната не работи..Дали е можно да е до жешкото или пак нешто друго..Ве молам секој совет би ми бил добредојден..

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.514
    Verojatno stomacen virus eventualno truenje nekoe.
    Najdobro e lekar da ja vidi i krvna slika da napravite.
    Elektroliti za da ne dehidrira,lineks junior ako ima cesto dijarea.Dietalna hrana pocesto vo mali kolicini:kompir varen,oriz,leblebija,dvopek

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @joy1 ти благодарам многу еве сега пак пролив а нема поминато ни пола час а цело време игра трча..Одбива се не сака ништо само вода сака да пие..А крвна слика утре ке ја носам на лекар денес нема каде..Сепак ти благодарам многу

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.843
    Temp i izmeri? Moze da e virus, moze da e bakterija. Nemoze od zeskoto tuku taka prolivi i povrakjanje... Da ne kasnala i nesto rasipano...

12. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    26.705
    Незнаев каде да го напишам прашањево имам голема мака. Сабајле керка ми година ипол се возеше во двор со тракторче и незнам секунда ја гледам на земја дирек со чело. Има голема џунга топче собрано со крв и подуено како балонче значи страшно. Таа плачеше јас со неа и ставив неколку ладни облоги со мраз плачеше многу имаше мака. Ја однесав на болница да ја проверат дали е се во ред точно над око и е џунгата , ми рекоја дека не е страшно нема скршеница но синката ке и слезе на долу по лицето. Дали вас некогаш ви се случило ова што сте користеле или мачкале некој крем ? Стварно сум премногу уплашена :(дај те ми некој совет

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.514
    odma po paganje leb ili margarin za da nema dzumka
    za paganje pagja nonstop .Posledno bese puknata arkada i odenje vo urgenten.

bitno e da nema povredi na glavata,potres .Drugoto pominuva

14. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    26.705
    Не нема потрес тоа не а сега ако о ставам маргарин ке делува нешто ? Или треба веднаш ?

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.514
    vednas trebalo
    sega ladni oblogi
    ke i pomine ne se grizi
    mojata i rasecenica imase golema

16. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.418
    Допаѓања:
    26.705
    Леле аман значи страшно ;(

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.468
    Majki,zavcera samo popladne sinko povrakase,vcera bese dobar,so namalen apetit i dieta normalno,samo ednas povrati. Denes tri pati kaka potecno,jade no malku,nema voopsto apetit.
    Tt nema,no saka da jade i pie samo jogurt so lepce,kasna kompir i morkov varen za rucek,i veke ne znam sto da mu dadam. Banana ne saka,solenki i biskviti po edno zalce.
    Sovet?

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мојата мала на така падна на чело имаше модринка баш и тука пишав и јас незнаев дека веднаш се срава лепче ама затоа ноќта на неколку пати и стававкако што спиеше не осеќаше и лепчето и стоеше кога стана немаше ништо отечено ....ставај сега кај мене имаше ефект

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И синко минатата недела само после ручек повраќаше 3-4 дена. Немаше пролив и тт. Го однесов на педијатар за крв ок беше крвна слика. Ми препорача смекта прашок (јаглен) по 2 ќесички дневно, електролити и пробиотик. Многу вода пиеше тие 3-4 дена кога не беше арен а апетит немаше ич. Како му дадов од смектата и електролити живна малце. 4-5 дена беше на полесна диетална храна: јогурт, кисело млеко, варен компир и ориз, леб и овесни снегулки.
    Ќе помине брзо ;) Давај почесто да јаде мали порции и обавезно електролити, пробиотик и смекта (во консултација со педијатар) Но најдобро направете кс и однеси го на лекар.

На galapce и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  20. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Aj ako znae nekoja majka da mi kaze,onie kolicki sto se za setanje,znaci ne ovie sto gi kipivme za bebinjata:),neznam kako gi vikaat kaj nas,kolku kostat od prilika vo mk?