Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    За едниот ден кога ќе излеземе од дома можам нешто да спремам од вечерта.. ама што ми е проблем од навечер до другиот ден што може да ми стои да не се расипе а и ќе олади до утредента и во термус да го ставам.

А другиот ден таму ќе спиеме па немам никаква идеа што можам да и давам од надвор. За рано можам овесни не треба варење ама ручек незнам што би можела.

2. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.867
    Па дај му пециво некое што го јаде. Не е страшно ако пропушти класичен оброк. Ете за доручек нека е овес со јогурт, ужина некое овошје, ручек пециво и нарачај во ресторан компир печен/пржен како му даваш, мевце некое, салата, тост, втора ужина може пак овошје, пудинг, бисквити, некоја грицка и ете го денот. Сепак е еден ден.

На azelea, Pacient srna и girl__20 им се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Земи му овошни кашички со овез и овошје имаш во стокомак, моето ги јади. Имаш и ноќни со бисквити и јаболко. За ручек стерилизирај ги во стаклени тегли.инаку ќе се расипе ако не е во фрижидер. Можеш да му порачаш во ресторан нешто, јас порачувам ама не го јаде, два пати ќе касне.

На girl__20 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    8.547
    На 22 месеци не знам што ти е проблем што да јаде. Па нели се јадат на таа возраст.
    Ќерка ми е 16 мес и во ресторан јаде: лепче, печен компир, од месото наше каснува, макарони со сос, маслинки, патлиџан, краставица, таратор, зеленчук на скара...
    Можеш за на нога јадење перек, кифла, јогуртче, плазма, банана.
    2 дена ако не е домашно готвено нема ништо да се случи.

На IRBBB, azelea, Kolache na mama и 6 други им се допаѓа ова.
  5. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    Не е проблем знам не се случува ништо ама 2 дена доручек, ручек и вечера леб не можам да и давам.
    А инаку кога јадеме ние надвор јадеме mc donalds или некој хамбургер или пица. Па не планирам да јаде хамбургер затоа побарав некоја идеја.

А за кифла, плазма и сл. знам ќе земам само за ручек, вечера прашав.

6. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.878
    Допаѓања:
    4.634
    Јас и пред година и давав во ресторан кога сме биле печен несолен пилешки стек, ражнич, суфлаки, риба, болњезе, вариво. На 22м веќе буквално се може да касне во ресторан, порција со месо, прилог и салата. За доручек може пециво со јогурт. За вечера попара или инстант каша. За ужинки смоки, смути, овошје некое како мандарина, банана. Нема шанси 2 дена да одам негде и да готвам од дома да се замарам. Па и подолго, ако сум кренала за шетање ќе шетаме. Доста ми е дома стресот со јадење.

На unearthlysarah, Tea SK, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Ја на таа возраст на чорба ја седнав.
    Е ракија не дадов.
    Пица, чорба, пире со мевце, риба, тестенини, помфрит...

На Tea SK, IRBBB, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  8. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    @Mucika

Да во право си и мене ми е смачено секој ден готви и на крај да не јаде ама ние кога сме излезени пишав најчесто јадеме брза храна надвор, не одеме во ресторани нормално како Македонија со стек и салати, риби..

@TeddyGrey Да е дете што јаде се, ок ке поминеме со пица или тестенини.. Ама не јаде и тоа ми е најголемиот проблем..

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.878
    Допаѓања:
    4.634
    И брза храна да јадете пак мора да седнете за дете да јаде. Ќе земете за носење нешто од некој локален ресторан па седнете јадете во мк доналдс сите.
    Ако не е јадач исто ти е дали дома дали надвор нема да јаде. Мојата нема нешто што преферира па да речам ќе и зготвам и ќе знам дека ќе јаде, ако имаш таква опција па зготви на крај краева.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Mozes da spakuvas ovosje, sednvice, palacinki przeno lebce. Se toa vo ranec na ladnovo nema gajle da ima. Smukalce gotovo isto zemi, biskvitki. Ama stom ke sednuvate za jadenje ke najdes nesto da i naracas. Mozes pleskavica/kebapce, kompircinja, od salata neso ke kasne, leb verojatno ili neso dr od meni sto ke saka da jade. Mi nema poenta na 22mes da rpais kasi koa veke se jadat. Bar mojata jade site formi i oblici. I koga sme taka izlezeni za den dva ne se optrtetuvam dali nutritivno e top denot so hrana niso ne mi e strasno den dva poveke na leb da e na primer da nema mandza u denot

На Tea SK, Autumn Love, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Какви промени се случуваат на 16 мес? Скок во развој? Престанав да ги следам веќе. Неколку ноќи со ред ме измачува детево. Не сака да спие, до 10 30 прави глупости по дома: се бања со чашката, преместува мебел, чита книги, вади облека, се качува по маси и столови, во 10 му текне ќе вечерал итн. Денски веќе не спие, освен во градинка. Да се откажам од втора дремка? Папсав веќе, не само без спиење, туку и вооошто не седнува на газ. (facepalm) По цел ден трчаме, се бркаме по куќа.

На Tea SK и sani99 им се допаѓа ова.
  12. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    1.371
    Како што разбрав тука имало 10ти скок , и моето исто прави само што не прооде сеуште ама со спиењево хорор , ние сме само на една дремка уште од годинка кога направи

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Skrati vtora dremka, obicno posle godinata ja kratat.
    Ima togas posleden skok bese okolu 17 meseci

14. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    @Pacient srna Да секако немам намера манџи и каши да спремам од дома. Ќе направам само мафини за денот а за покасно ќе видеме.

Ви благодарам на сите. :f:
    Ќе треба да почнам и јас да се опуштам малку со јадењево, зашто најголем проблем ми е секогаш кога излегуваме.

15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.650
    Јас земам тегличка готова. Знам дека е голема ама уште може да терам со тегличката. Додека стигне нашата храна во ресторан и давам тоа тегличката да ја изеде и после од нашето плус тоа што сметам дека и одговара. Па и од мекдоналдс можеш да дадеш не е нешто трагедија за ден два, немора хамбургер да биде има избор и таму. Од 10 месеци и давам храна во ресторани се разбира согласно возраста.

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.336
    Допаѓања:
    5.237
    17месеци е а наместо да бои со боички она ја дупчи хартијата како пикадо.
    И покажувам. Почнува да шкртка и продолжува да ја дупчи хартијата.:D
    И подлогата ја издупчи.
    Ова го прави и со дрвени боички и со водениот фломастер.
    Дури успеа и врвот од фломастерот да го извади.

На unearthlysarah, Tea SK, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    Mom's
    Пред недела дена приметив дека ги превртува очите.13 месеци е. Најчесто е проследено со чешање на носот, ушите или устата. И сегогаш после тоа ме бара да ја земам. Јас препишувам на никнувањето на долни тројки или четворки. Мислам дека во тој момент ја здоболува. Маж ми ја примети прееска и се извади од памет па ме јаде црвот сега.
    Некоја искуство со појавава?

18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    8.547
    Втора дремка нема од 13 мес мислам. Затоа во 7 ипол комаа :inlove:.
    Не знам што се дешава во 10тиов скок, моментално е. Ама знам дека устата не ја затвора. Значи брбља по цел ден, без прекин. Вака нешто промени не сум заприметила, единствено што почна да ми ги рецитира првите две страни од книгана 100 зборчиња Биби Боби,и точно да покажува и кажува кој е кој. Капа и топлинки сама почна да облака, некогаш успешно, некогаш не ама не знам дал е случајност или скок во прашање. Соблака блуза поширока сама.
    Премногу енергија има исто, не седнува уопште, паметот само во бељи и е.
    Гледав последниов скок 5 недели трае, па може до крај ќе има подрастични промени.

На IRBBB, LiquidLuna, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Ние изгледа уште не сме стигнати до таму, не знае да прави ниедно од тие работи. Книгава мора да ја земам. :D

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    8.547
    Значи да не ме сфати погрешно со книгана, први две страни се, мама, тато, баба, дедо, биби, боби, бебе, ав ав, мјау мају и циу. Не дека Достоевски чита :D

На IRBBB, Pacient srna, LiquidLuna и 2 други им се допаѓа ова.