Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.652
    Една подолга дремка пробајте. Мојава 2 год ќе прави па по 4 саати и е дневна дремка викенди. Во градинка и е 2 часа ама легнува во 8 станува во 7. Викенди во 9 и пак знае во 8 сабајле да стане. Викенд ако случајно поспие помалку од 2 часа вечерта во 7 заспива. Има и такви кои сакаат да спијат. За млеко пробав на 19 месеци ама почна да се буди навечер така да пак се вративме на млеко пред спиење.

2. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Женски што давате за дијареа?
    18м има

3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.652
    Диастоп капки, пробиотик е. Ама ако можеш смекта да му дадеш најдобро. Смектата пишува за над 2 год, ама била и за доенчиња, потоа смениле за над две поради незнам нешто за глината. Читав документација некоја што мислам нема врска.

4. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Во која аптека ги има? Во Зегин?

На Branko33 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.652
    Да. Ако земаш Диастоп, 10 капки сабајле , 10 навечер. Дуплирана доза е ова, нема штета.

На dromka и Emotional123 им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.030
    Допаѓања:
    21.310
    Колку течности пијат вашите околу година што се? Млеко, чај, вода.

7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.337
    Допаѓања:
    5.237
    10ти скок....уф.
    Секако се буди милион пати ноќе, еднаш - два пати млеко ноќе.
    Ноќеска прво станување со плачки во 5. 30.
    Плаче ли плаче и ме тегне накај дневна. Бевме со гости дома на спиење и морав да дадам млеко за да презаспие а таман си реков готово ќе се откачиме од ноќбо пиење млеко.
    Два пати по ред ми се буди рано сабајле накај 6 демек наспана и се мачиме цел саат да презаспие. Ова од скокот е или што? Знам дека не е наспана пошто си легна накај 22 (дома со гости дека) се будепе вртеше во кревет многу пати).
    Мнооогу немирен сон има, се буди, заспива, кенка, праци салта, дури и станува со нозе на спална (facepalm).

8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Vecer spie super osven koa ja macat zabi ili ete uci da zbori po najnovo. Inace nekako malku po malku nauci od medela siseto da pie samo toa i go imavme doma, ne eksperimentirav so sisinja

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Оптимално би било да се внесуваат 100 мл течност на 1 килограм телесна тежина.

@Bubamaricka ја читав и вашата дискусија. Има адаптирано млеко за деца алергични на кравји протеин. Пробај со такво. Јас на моето му воведов адаптирано млеко на 13 месеци, така што не е невозможно. Внесот на млеко и млечни производи над една година треба да е околу 500 мл дневно. И да, откако престанавме со доење почна да ја преспива цела ноќ.

На dromka, Bubamaricka и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Мајки не знам кај да прашам. Имате ли предлог за добра all inclusive понуда за во Турција за летово?
    Малото би било година ипол, големата 6 години па нешто интересно да има барам...

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    4.637
    Вода едвај 1 шише 200-250 мл е мислам, скоро никогаш не го пие цело. Последнава недела нешто јогурт давам ете и тоа нека е макс 150мл. Чај, сокови не пие. Цица навечер само ама немам претстава тоа колку е. Ама вода мн малку, а нон стоп е до неа.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.977
    За вода пробав со секакво шише, со чаша, со цевка и што се не друго, макс на ден ми пиеше 100 преку сила со молење и нудење на секои 15мин.

Сега се откажав, пие едно до две цели шишиња (~250мл) сок, и чај 200мл.
    Барем 10мл да има сок колку за вкус ќе го испие цело шише (facepalm)

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.024
    Допаѓања:
    15.482
    Да се пријавиме и ние со будење и висење на цицка по цели ноќи.
    10ти скок. Растат две тројки, две четворки горе и плус една двојка доле. Журка невидена. Се буди за цицање во оптимални услови максимум два пати. Сега е преку 4,5. Башка знае да се разбуди во 3 и до 6 да не можеме да се презаспиеме (зачести периодов). А се мислам да го одбијам (немам сила веќе) ама не знам како ќе успеам. Кога и да треба да го заспивам јас тој се мести за цицање. Навечер ако се разбуди презаспива на цицка. Ако го земе татко му крева узбуна, вришти мамааа и се живо ќе разбуди. Не сум паметна. Нит функционирам ко што треба. Секој совет добредојден.

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Многу вода пие. Не му мерам искрено. Пие од шише со клунче или од обична чаша. Чај не пие, ни сок. Јогурт знае да испие можда 100 до 150мл. Млеко цица како новороденче, од јутра до сутра е на цицка.

На sani99 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  15. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    Mom's
    Ајде малку хелп
    Вие што сте поголем дел од денот сами како се снаоѓате со шмукање мрсули, ставање спреј, давање сируп???
    Борба е буквално. Не се нервирам што е болна туку ме нервира несоработката. Бега, ми ги фаќа рацете, вчера буквално меѓу нозе ја ставив и врз неа за да и ставам спреј. Пред некој ден витамински сируп и давав се засркна од рикање па ја превртува да исплука. Сабајлево викам ај на спиење сируп (качи 38.6) абе стана ,бега низ кревет упм. Пробав и со тел и телевизор ама дали дека не и пуштам па воопшто не и одзема внимание. Секој совет е добродојден

16. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.652
    Баш така, над неа "седнуваш", со колена држиш раце и нозе , со една рака главата на страна со другата рака шприцот накај образ.

На Tiny Love, nevermet18, doubleinfinity и 2 други им се допаѓа ова.
  17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    За витамините немам проблем, ама кога има температура редовно дава отпор за сируп, па ставам чепче. Додека сметам колку голтнал, колку плукнал, чепче ставам.
    Спреј во носот ко бајаги прво јас прскам, па после него. Некогаш пали, некогаш не, па одам на бек ап да му шприцнам физиолошки, со шприц ми е многу полесно дури лежи на подлога.
    За чистење имам носко. Го врзувам на правосмукалка, него го легнувам на подлогата за преслекување, фаќам цврсто главата и чистам. Со носе фрида не би се осудила. Ем ми е тешко да влечам, па уште и да се борам.

На Tiny Love, LiquidLuna, LazaLaza и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    Па веројатно така ќе тераме. Баш на педијатарот и се жалев и она рече нема милост кога станува збор за тоа. Храбра сум тогаш ама после она неутешно плачење као мама што ми правиш ме уништува. Ама ако ме види некој од комшиите може и да ме пријави за насиље:lol:

На zverkica, Tiny Love и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  19. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.652
    Ич не ја вртам, нека плаче. Обично мојава соработува за се кога и е добро или подобро, ама кога е најболна е тогаш ништо не сака. Ама подобро да вришти 10 секунди отколку 40 температура.

На Tiny Love, doubleinfinity, Kaja991 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    2.381
    Нема мама чаре, со сила. Кога давам сируп за температура мислиш го колам плаче вика цела зграда во вис ја крева. Пробај со лажиче да му дадеш наместо со шприц. Ако не чеп во газето. За спреј во нос прво јас ставам да ме види па му давам него тој мене да ми стави па јас него, кога успева кога не. За мрсули влечење со сила исто го држам меѓу нозе ако сум сама и со сила. Плачки е после тоа и не ми е сеедно ама за негово добро е.

На Tiny Love, LazaLaza и Anaroz1 им се допаѓа ова.