Neznam dali e soodvetna tema ama aj da si prasham pa neka premestat moderatorite ako treba. Sin mi ima 17ipol meseci pieshe po 150ml ad 2 pati co denot,eve nedela dena samo 150ml.Pa se si mislam deka e malku,mislenja vashi? Vashite dechinja po kolku pijat?
Сваќе тука сум . Преку ден не и давам. Евентуално ако слабо вечера, тогаш пред спиење пие 120мл. Ноќе 1 или 2 пати и давам по 120мл, оти се буди милион пати. И толку. Другото во денот е јогурт кога 100мл, кога 150мл. Па наредни денови ич нема да сака.
За 2 дена 19м ќе правиме, и веќе 2м пие по 210мл пред спиење и толку. А претходно пиеше и во текот на денот по 150мл, но сега веќе не.
Добро, дали сите дечиња се немирни ко ѕверкава моја на 17 мес??? Луѓе душа ни вади, паметот во бељи само. Оди фрла алишта на земја, таман сум отишла да ги кренам, зема играчката ја пика во киселото млеко. И ја земам да ја мијам, се враќа пак кај алиштата, ја по нејзе, она пак трча накај киселото млеко рака внатре пика. И најтрагично се паѓа од смеење, ни карање ја плаши, ни ништо. Како да ја научам дека не треба така? Ич не не сфаќа сериозно? Дали можда многу ја мазиме, па мајтап тера со нас?
Тестира граници сега. Само зборување со сериозен тон. Кај нас често успева муабетот 'тато прави така?' -не, 'мама прави така?' -не. 'значи и ти не треба така да правиш'.
Svake snaata na koe ad e? Neznam veke so mlekovo kako e pametno da se pravi @Naatashka123 kakvo mleko i davash i kolku vreme po vecherata pie 210ml?
Од 18 месеци навака по 120 пие еднаш или два пати во денот. Воопшто не е малку, ако е најадено нема потреба од млекото.
Mojata kocki nejke da redi. Kutijata so kocki ja istura i sobira. Redi figuricki vo edno ko most za na balans da stojat, slozuva zivotni na magnetna kniga, redi caski ama kocki nejke. Najblisku do kocki bilo redenje kutivcinja playdough edno vrz drugo
Има некоја регресија во спиење на 17 месеци ??? Едвај го заспивам веќе навечер , до 22.30-23часот нема шанси да заспие. Па и навечер се буди пречесто , цица сеуште
Да прашам и јас за млекото. Мојот јадач веќе како да не сака млеко. Преку ден не пие веќе цел месец , пиеше само пред спиење околу 150-170 мл. Веќе цела недела не сака млеко ни навечер ,т.е ќе испие околу 60 мл и заспива . Си ја спие цела ноќ. Станува во 06-06:30 , му нудам млеко ама ќе испие само 30 мл и го бута шишето. Јаде млечни во тек на денот солидно. Чаре?! Не е мал за да не сака млеко ?! Давав двојка до неќни , пробав и тројка , иста песна . И вода не пие кој знае колку . Макс 150 мл во текот на цел ден . И многу ми спие некако . Обавезно има две дремки од 45мин - 1ч . Некогаш знае и три пати да дремне. А ноќеска си спие по 11 ч. Каде ми е грешката ? Годинка и две недели е
Да прашам од говорни вештини што се очекува и што прават вашите на 13 месеци? Некако ме загрижува, од мала почна со слогови, сите ги кажуваше, мама тата, баба, дада, папа и дај, ајде, сега ми личи дека ич нема напреднато со месеци. Само мама, тата, баба и тоа кога ќе и се згоди, а не да повтори по нас. За крава не вика муу вика мм или за куче само аа наместо ав.
Ако јаде солидно млечни мислам дека не мора млеко навечер. Си спие доволно, 13-14 часа е оптимално за таа возраст и мојата толку спие во текот на денот. А вода нуди му почесто. Би требало да знаат кога се жедни ама сепак јас преферирм да се учи да пие повеќе вода, татко и голтка не става во текот на денот, она ко него е.
И јас не пијам капка вода Нудам , цел ден сум со шише, чашка по него . Пробав и сокче да му ставам , не бре , ќе голтне два три пати и бега . И јогурт не сака да пие , ама па км обожава , да му даваш со лажичка може и цело канче да слапа
А со цевка му даваш? Мојата пие јогурт со цевка. Со водата се бркаме и ние 200 мл ни е лото. Се мислев и јас разреден сок да и дадам ама не пробав, чајот е благ и него не го сака.
Аптамил 3 пие. Најчесто после вечерата по 2часа заспива и пие млеко. Некогаш пр ако е повеќе јадена или ако подоцна вечера и правам 150мл или 180мл наместо 210мл. Зависи.
Пробав и со цефка . Ја зема цефката и во нос си ја брца Нема шанса ни да му ја приближам до уста . А божем нон стоп пред него пијам кафе и сок со цефка . Не бре , никако да сконта дека треба да пие од неа . Он си ја рачуна како играчка цефката
Мојава на 16 месеци уште вода не пие, освен кисела. Кисела може да испие и 100ина мл. Уште проговорува само мама, тате и баба. Уште се држи за раче за да оди, језда почна да прави по 4-5 чекори, брзински колку од маса да се дофати до мене, на пример.