1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    17.261
    Еве истата ја имам дома, само се чуди што да направи и ако примети дека за нешто и се скарам или и забранам уште поголема желба има за беља правење.
    А кога и се карам, се смрштува ги собира веѓите и ми се кара со прстето и после тоа во лице ми се смее…

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    Бубче немаш никаква грешка,не се оптеретувај.Мојава пред некој ден наполни две години ,пиеше АД и некаде после првиот роденден почна сама да ми намалува со млекото,исто навечер ќе и направев едвај ќе голтне и ми го тргаше ,така видов и престанав да и давам.
    Ама битно јадачка е на се,нема нешто што не јаде,штом јаде млечни производи нема потреба од млеко.
    Сите деца се различни,ете големата до 2,5 пиеше ад по едно шише пред спиење ,ова неќеше и не инсистирав.
    Твое е да нудиш,може и период му е,ако видеш дека и натаму не сака,ќе јаде други млечни работи к.млеко,јогурт,сирење ,урда...

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    Немаш грешка. И мојава не пие млеко од една година. А и млечно ептен слабо скоро ништо не јаде.

На Bubce38 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    10.424
    Реди ќерка ми, за некој ден 17 мес, на 16 ипол и ги купија, одма ги редеше. Ваљда играла со коцки во градинка претходно.

Последна измена: 13 јануари 2023
    На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    Fala mama za spodelenoto iskustvo
    Kakvo mleko davash?

6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    1.713
    АД на Холе 3ка

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.459
    Допаѓања:
    6.211
    Јас тоа не го сфаќам ко “правење бељи”, туку ко истражување. Затоа обезбедување на терен дома за да нема нервози. За штекери го карам така строго и покрај тоа што се заштитени, и има научено ко ќе види си вика “не,не” и бега, друго сѐ тргам или не се нервирам ако растури.
    За сериозно да ја научиш мора секогаш да бидеш строга за одредена акција, за секогаш да ја добие истата негативна реакција и да научи. Значи не еднаш да паѓаш(те) од смеење, друг пат да ја караш, зошто така се бунат, туку секогаш исто. И да имате униформен став сите што ја чуваат.
    Ваљда, веќе месец дена после 23 ми заспива, јас преуморна пред него ќе заспијам, некогаш не ни памтам кога сме заспале. Сабајле станува со мене за на работа и затоа спие преку ден по 3 саати. Лудило распоред, и скок и регресија и заби, сѐ на куп.
    И за 17/18 да каже некој плс.
    Иначе ова со мммм и А! ко син ми да го слушам. Ова ммм така со дак фејс :rofl:.

На sani99, nevermet18, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Еве мојата исто 13м само тата вика (сите му сме тата), да (ова е пресно од пред две недели), ам многу ретко зошто никогаш не е гладна :), за чао тааа...
    Од животни само куче му е а-а, два пати остро ко демек лае, маче нежно ммм.. и толку.
    За да/не клима со главата соодветно, пример секогаш ја прашувам дали сака да јади или да спие и одговара.

Нека не те загрижува. Поголемата со тој фонд од 5-6 зборови остана до 2 години и кога направи 2 наеднаш како преку ноќ сите можни зборови ги кажа.

Битно е се повеќе да го разбира значењето на зборовите, а ќе ги изговори кога ќе биди спремна.

На Speechless, IRBBB, Anaroz1 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.760
    И моето стагнираше со зборење и сите бевме мама. Тато, баба, дедо сите беа мама. Посебно ако е во период на проодување и ја вежба таа вештина. Најчесто се насочуваат кон едно додека не го успвршат па продолжуваат на следно.
    Еве и помалото пред некое време кажуваше слогови, сега едвај да пушти звук. Ама окупирана е со движење, да оди по мебел, да стои сама, клекни стани и така во круг.

Последна измена: 13 јануари 2023
    На IRBBB, Anaroz1 и Mucika им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Можда беспотребно ми ја ставија бубачката во глава денес, затоа се стресирав. Инаку воопшто не сум се замарала, сосема во ред ми личи и покрај тоа што со одењево ми е спора :), ама пак се осеќа кога нешто не штима, затоа сакав да се осигурам. Освен "да" на секое прашање, да/не со значење не ми кажува и ми отежнува тоа во секојдневие многу. Некако си викам подобро прво да прозбори не го да прооди бар основни работи да ми кажува за да се разбереме, ама она изгледа решила да смени сега.

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    @Mucika Доето долг период викаше само мама, де и баба. Прво почна некои овошја да ги кажува, па како да ги заборави, престана да ги користи тие зборови. Можда дека не ги вежбавме толку често. Мау и ав за маче и куче, некогаш и ги мешаше. На и дај, исто и нив ги мешаше. И ретко зборуваше, најчесто ако го прашаш. До скоро беше вака. Сега на 16 мес почна да разврзува повеќе муабет. На секое прашање одговара со да/не, не ги меша веќе дај и на, кажува колку год има, кажува и за волкот и кравата кои звуци ги прават, ги знае овошјата, кажува кога му се спие, јаде, кога сака да се бања, се труди да повторува по мене и си кажува по нешто на бебешки.

На Anaroz1, Tiny Love и Mucika им се допаѓа ова.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    175.058
    И моето е тешко на зборување .
    Уствари освен тата и некое брмчење ништо друго не кажува .
    Дури ни Да и Не не кажува .
    Коа му мењам пелена знае да заурла Неееееее.
    Се врти на име ама не одговара на команди . На пример ако му речам : дај ја Славен топката на тато , он се прави како да не слуша , не ме тангира и си продолжува да трча .
    Команда извршува само ако му речеме ај да играме брканица . Е тогаш знае дека треба да трча и да се крие зад фотеља , и чека да го најдеме , па после он трча да не фати нас.
    На 10 м викаше и чао , и баба и Деде ...сега од кога прооде само татЕ и ништо друго .
    Не очекувам дека до 2год ќе прозбори:(
    Малку се плашам , запнав од мај да го носам во градинка , ама маж не дава.
    Рано му било на 15м да оди во градинка , а и според него ептен рано било да очекувам да збори на 12м.
    Не ми е толку за зборењето , појќе ми е што Не извршува команди.
    Еден куп играчки имаме ама он си игра само со капачиња од тегли , со даљински и со ѓердани од мама:(
    И друго ме загрижува .
    Му ставам на маса јадења прилагодени за него ( јаболче на ленти, крушка , смокичка, бисквитка...не се пружа сам да земе . А Ако му ја дадеш во раче одма почнува да ја јаде.

На bubabuba и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sega dur prooduva ne cekaj da zbori. Prvo da usovrsi odenje posle govorot. Za komandite probaj prosti recenici so 2 zbora i prvo pokazi mu sto e toa sto sakas. Recenicava za komanda malce.dolga tie trgni so slaven daj.
    Za gradinka mojata.odi od 11 mes i ja sum prezadovolna red neviden. Koa ke se razboli edvaj cekame da.pocne da odi zaso se i se izremetiva.
    Za jadenjeto staj tanjir i za tebe i zimaj grizi dzvakaj dramaticno. Ako e raneto do sea nema preku nok da zeme si ceka da mu dades. Genwralno na ovaa vozrast imitirast taka da najdobro e da prais sto sakas on da prai i ke nauci trpenie samo

На IRBBB, azelea, Tiny Love и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Бубче за ова мене ми успеа една или две недели по ред го седнував и он мене ме ранеше, па јас му го насочував рачето накај неговата уста.
    Ама да знаеш кога ќе почне така се да јаде, нема престанок.
    Што и да најде каде и да најде ќе пикне во уста.:D

Инаку за зборење и моето еве скоро 14 месеци е, па само мама вика.
    Ам ам ам по цел ден накај кујна ако дојде.
    Знае како прави мачето, мјаука или прави таков звук, за кучето прави ау ау, лавот и мечката дека ржат и по цел ден ржи.
    Кога ќе земе колички бидејќи не знае брм брм, ржи додека ги вози :D

Точно како што читам претходно и тата и баба од кога прооде ништо. Еве и сега кога ќе ки текне не знам од кога мама нема кажано :(

На IRBBB, Anaroz1, Bubce38 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.224
    Допаѓања:
    30.405
    Мојава од ко прооде па само "мама,мама" по цел ден. Се и е "мама" (facepalm)

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  16. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Здраво мајки
    Имам ситуација со малата 16 м е, кога ќе се разлути со ноктите гребе по нашите лица ( мене, татко и, бабите) кога не е нешто по нејзино плаче ептенн и ја зафрла главата наназад, дали некој има вакво искуство и како се справил, во моментот на нејзина “агресија” - гребење, кога и ги тргам рацете бетер замавнува…инаку знае многу зборови, кажува скоро се знае како се вика, презива, колку год има, имињата на сите блиски, многу животни и предмети кажува и по 2 збора свезани и делови од песнички, незнам дали е до некој инат или зошто вака прави, поздрав

17. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.808
    До скоро го имав истиот проблем со ќерка ми,ме гребеше на лице и тоа само мене,пробував со убаво објаснување,но колку повеќе зборев таа повеќе пискаше и продолжуваше,сватив дека мора да сменам нешто,читав многу и пробав едноставно да не давам премногу значење на тоа што го прави,и велам кратко дека мама нејзе никогаш ја нема изгребано и дека боли,да не сe лути,се гушкаме и веднаш продолжувам со дистракција,ја заигрувам со нешто.Кај нас тоа имаше ефект,сега кога е лута мава на софа или чука на маса,скоро 2 години е.

На something му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.049
    Од која причина може дете рендом да крене температура? Кажувам рендом бидејќи нема знаци дека е болна. Синоќа на гости бевме, се вжешти и вцрвени, дома доаѓаме, мерам температурата покачена, околу полноќ 38,5°. Со чепче се спушти, еве уште и' е нормална. Само се прашувам што се деси.

19. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    4.099
    Луди вируси има со месеци наназад. Најчесто само со температура од нигде никаде некој ден и поминува. Со лесно да ви е (fingers)

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Мајка и ние бевме така сега пред неколку дена, стигнуваше и до 39° тт, 3-4 дена траеше, ни носе ни кашлица ни па на гради имаше. Со лесно

На Anaroz1 и MissChievous им се допаѓа ова.