Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    На кои колички мислиш..На тие што се на акумулатор како што ги има во парк или некој други..Ако мислиш на тие ние прашувавме од 8000ден па на горе се..☺

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    Fala ti na odgovorot. Go odnesov vednas na lekar,davam probiotik,za elektroliti mi rekoja ako mnogu cesto povraka i ne pie voda da dadam. I sin mi piese i pie mnogu voda. Eve denes e podobar,se iskaka kako i sekogas,jadese duri i uzinka imase :) Se nadevam projde :).
    Si igra mnogu so devojce od komsii,se gushkaat,se baknuvaat,uzivaat zaedno. Sekoj den devojceto e kaj nas. I vcera i kazuvam na majkava,da vnimava,moze sin mi ima virus,da ne ja prefati i nea. A taa mi vika ,,eh malava ceka nedela bese takva,od nea e prefaten i sin ti,,. Znaci,deca kako deca,razbiram,sekoj den srekavame novi,se druzime,no mislam deka ke bese vo red da mi kaze,za jas da ne bidam kako tele pred maticnata koga me prasa dali imal kontakt so dr deca. Toa e,neka se zdravi i zivi site.

На PUPICA, galapce, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Мамички, каков кашкавал давате и од која возраст?
    И да прашам стариве сирења од која возраст се воведуваат?
    Сакам да воведам млечен производ...пошто јогурт ,урда не сакаме...за кашкавалов ме интересира посебно од кога можам да го воведам. Поздрав.

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас некаде од кај 14-15 месеци почнав да му давам по малку рендан кашкавал. Овчо сирење му дадов тек на 17 мислам, сепак е потешко, и не го сака многу.

На Miss.Sweet и alana им се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    Majki,imam nekolku prasanja. Pomina nedela otkako sinko imasr virus so povrakanje i proliv no edno popladne povrakase a edno imase proliv i tolku. Davam Proven probiotik,no do koga treba da mu davam? I uste nesto,ima apetit,no ne kako pred nedela dena,sto e i normalno,bese na dieta i sega jadenjata koi mu gi pravam posle nekolku lazicki gi povraka,i posle pak bara i si jade kolicinski pomalku od prethodno. Dali seuste ima vlijanie virusot ili da prezemam nesto?

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Уште не му е опоравен желудникот и цревната флора. Давај полесна храна и помалку количински. Пробиотик најдобро давај додека самото дете не покаже дека му е добро (да јаде како претходно). Од пробиотик нема штета.

На galapce и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки пред некој Ден пишав..Керка ми кога имаше пролив ја однесовме на лекар ни дадоа сируп фурал и линекс јуниор..После треиот Ден Откако дававме сируп проливот престанак..До вчера дававме сируп..Е сега пак исто за пола час та веке два пати со пролив..Не поврака нема тт весела е игра..Сега спие дали да ја нисам пак на лекар или да почекам Денес да видам дали ке има повторно Откако ке стане..

8. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мами земав маџун од Зегин и сакам да му дадам на синко. Па да ми кажате како и по колку се дава? И дали сте користеле од маџунот од Зегин (не ми текнува име на фирма)?

9. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Јас му ставав по малку. Да речам по пола мало лажиче во овошните каши. Посебно ако овошјето не е многу благо. Тој од зегин го немам користено.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не знам за кај е мисленјето па тука ќе пишам...
    Малата има 1 година и 9 месеци. Денес цел ден се прашувам дали правилно ја воспитувам. Читам книги, читам на интернет многу на таа тема. Но сепак се прашувам дали негде грешам. Имаме добар однос, воглавно ме слуша и соработува со мене. Но пред 2 недели кога нешто е и оди по ќеиф се фрла на земја и плаче. Ја игнорираме. Некогаш станува како ништо да не било но понекогаш доага и ми вика мамо мамо. Ја зимам и гушкам и се смируваме. Не ми смета кога тоа го прави дома. Но надвор, на гости мн глупо се чувствуваам. Се нервирам од реакцијата на лугето. Знам, мислат дека премногу сум ја разгалила. Посебно свекрва ми, односно на мм страната. Ме гледаат чудно и не се така нежни со ќерка ми. Имам чувство дека мене ме обвинуваат за тоа однесување на бебе. Како да постапам не знам. Не сакам да и викам на бебе уште помалку пред луге, а ако не и викам е тогаш јас сум лоша мајка што дозволувам да "изводи" . Денес ме искараа дека премногу сум се потресувала за бебе, немам само јас дете. Ми замерија што кога е време за спиење денски јас сум дома. Спрема тоа си го организирам денот. Да е наспана па после шетаме. Дури ми рекоа " да е моја каков котек би и дала"?? Досега ја немам удрено, па ретко сум и свикала дури. Дали е тоа погрешно? Читам дека на 2 години има фаза некоја. За се вика несакам. Ако нешто не и одам по ќеиф леле мајкоо. Што да правам, како да постапам. И зборам но премногу е мала за да ме разбере се. Како вие постапувате во вакви ситуации? Се извинувам за долгиот пост, морав негде да се испукам

11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мене лично мислењето на другите кога станува збор за детето ,не ме интересира.Еве мојата е годинка и 3 месеци сега е фаза кога не добива роа што сака плаче се врти доле,така беше две недели ,јас ја игнорира ,на гости кога ќе почнеше исто реагирав како и дома,ја игнорирам,сега помина тоа,неколки дена за што и да кажам неее,ме гледа и се враќа не плаче не прави ништо,м ислам период е ќе помине .
    Во врска со распоредот и јас сум тип што се организирам опрема детето од 11 до 14 спие и тоа време сум дома,не планирам ништо тогаш,сакам да си се наспие,зашто ако и скратам сон кенкава е.....и мене на одмор ми се чудеа зашто цел ден не сум на плажа под сенка ,зашто трчам до 11 да ја легнам на кревет,а на не ми е битно....си правам за добро на детето .....
    А ќотеккк????никако,каков ќотек,кој век сме????дете се воспитува со љубов и зборење. ..

На tina-63, galapce, Sky-butterfly и 3 други им се допаѓа ова.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Па некогаш се прашувам дали премногу љубов може да го разгали детето. Од зборење устата пена ми фака нешто разбира нешто не или пак тоа што не и одговара се прави дека не го разбира :) си терам и јас по свое, но колку и да ги игнорирам коментарите(почесто од повозрасни) кога гледам дека и малава незнае што сака си викам јас да не грешам. Се надевам фаза е и ке помине побрзо.. фала мн :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  13. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    И мојата е таква...не знам како да се однесувам дури....цел ден пишти...и ми викаат многу ти е нервозно детево....и мене жал ме фаќа кога ја гледам таква. Ако не и дадам рака за да шетаме или ако и земи некој нешто почнува да пишти...али тоа дома само...Надвор ако и земе некое дете нешто си продолжува да трчка. 14.5 м сме.

14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мојата и надвор е иста. Нервозна сум ке пукнам:envy:. Бевме пак искочени денес и се изнаслушав триста коментари. Најстрашно беше “оваа ќе ве тепа уште малку, многу добро сте ја воспитале“. Па не можам да дозволам да прави се што сака, ќе се повреди. А не разбира и одма писка плаче. Е сега им смета што плаче, е па дете е. Од една страна детето, од друга страна лугево]:).. И мене ми викаат нервозно ти е детево. Па не знам дали има дете што не е нервозно на таа возраст и што разбира СЕ од едно кажување... :^)

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Твојата е токму во тој период кога почнуваат тантруми. Удирање од земја, трескање, покажување волја и бес на секое не.
    Најдобро решение е игнорирање.
    Во смисла трескај се колку сакаш нема да го добиеш ниту тоа што сакаш ниту моето внимание. Кога ќе види дека со тоа ништо не добива ќе се смири и тогаш мирно ќе и се објасни зошто тоа што сака не може да добие.

Дома е полесно тоа да се изведе знам, ама и за надвор има решениа. Избегнувајте ситуации кои би можеле да доведаат до такви испади. Ако знаете дека во продавница за играчки ќе се треска од земја при секоја огрсчка, не влегувајте таму итн. Не секогаш може да се избегнат непријатни ситуации, ама можат да се намалат. А онда кога се неизбежни, па Боже мој, тоа е живот со тодлер :)
    Фаза е, ќе помине. Ти мораш да бидеш издржљива, а најмногу од се треба да престанеш да слушаш и да се замараш што другите околу тебе кажуваат.
    Дури јас би ги сечела во старт со таквите изјави. Нема право никој да ти соли памет. Тие не му се родители и е непочитувачки така нешто да изјавуваат.

Нејзиното однесување нема многу врска со вашето родителство. Најмногу зависи од карактерот и темпераментот на детето. Во оваа возраст ја спознава својата волја и ја практикува. Максимално ги тестира и вашите граници кои ги поставувате, а граници мора да има. За секое непочитување на истите само игнор.
    Ако и сега попуштате на секое трескање од земја ќе научи дека и во иднина така ќе добива работи од вас и понатаму од фаза само ќе премине во трајно однесување.

На alana, Bozica1980, espana и 5 други им се допаѓа ова.
  16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Токму така ,и јас велам,ќе помине ,само период е.Јас сум магистер по педагогија,не да се пофалам дека тоа е мерило за добар родител,само ви повторувам,н најдобро е да се игнорираат децата кога се треската,врескаат.
    Ако дома ја игнорирам мора исто и надвор,нема срам од луѓето,затоа што ако дома игнорираме а надвор пропуштаме правиме конфузија кај детето незнае дали е добро или не.П ееиод е еве сега кај нас се смени нема врескање,ќе и кажеме ,,не,,со повисок тон и се трга не прави....

На marchi-cool, chocolade, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Истиот проблем го имам и јас..Керка ми има 16месеци и кога нешто не и е по кеиф почнува да плаче главата или од земја или од маса било што ке се најде пред Неа ја удира коси Кине..Јас ја игнорирам навистина тешко ми е ме гледа плаче и доага Кон мене а јас не и обракам внимание и Еве ја ке дојде золва ми или свекрвата и кој баба мама Нели ти Сава ке ја тепаме ние мама и керка ми некако почнува мене да ме игнорирам и што и да посака од нив да бара бидејки мислам Дека за мене си мисли Дека сум лоша и не и да вам..Вчера на пладне застана до велосипедот и почна да плаче бидејки сака во него и да ја возат а надвор е толку зешко..И золва ми дојде кој Тета мама не сака ли да те вози Ајде Тета ке те вози и веке мене ми беше прекиснато и и реков доста веке не ја галете немозе и таа ја зеде ја стави во велосипед и како ништо да не било си излезе како да не постојим..Не сакав да се карам и сега Денес не ми збори а ништо не сум и рекла јас..Незнам како да постапам јас ја учам керка ми на едно тие на друго..Ве Молам секој совет би ми бил од корист

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Оф. Ти имаш проблем со другите и што не почитуваат тебе како родител и ти го рушат секој можен авторитет врз детето така.
    Ова и не е тема за тоа, ама да кажам дека ти треба да го имаш својот став и да се поставиш како единствена битна во одлуки со детето а не да им мислиш дали ти зборат или ти се налутиле.

Искрено, тешко ќе ти биде. Живот во заедница со мало дете има и предности и маани. Од една страна ќе ти се најдат, ќе ја чуваат, ќе се грижат за неа, ама имаат проблем да разграничат и сметаат дека и тие имаат право да донесуваат одлуки што се однесува до детето.
    Ја знаеш ситуацијата, некогаш ќе мора да правиш компромиси, ама пред се не дозволувај да те газат и тоа пред детето како мајка, како родител.

На Annath, chocolade, alana и 2 други им се допаѓа ова.
  19. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ве читам мајки,значи тоа е период кај сите деца,и син ми прави така како кај сите горе што се опишале и го игнорирам и тогаш се смирува а кога му обрнуваш внимание да му речеш да не прави или да седи мирен е тогаш уште повеќе збеснува.
    Инаку има 16 ипол месеци,и кога се збори за него само слуша и ако нешто речеме дека не требало така одма оди и тоа го прави.А кога е со други деца многу ги закачка ги штипка или ги тегне за блуза или за косА.Од радост ке застане до детето и незнае што да прави и почнува да го штипка.
    Туку мајки вие како ги успивате вашите деца сега на оваа возраст,ние имаме проблем.Ке спие еднаш во денот и заспива дури вечер во 1ипол 2 по полноќ.И да му се спие кога му давам млеко за спиење место да заспие добива сила и беснее уште еден саат два.И сам не може да заспие или сака да го гушнам или да слуша песнички и да го држам.Порано легнуваше на перница и сам си заспиваше.Ама сега овој период само вака прави.
    Дајте ми некој совет што да направам.

20. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И моето има 16 месеци и млекото наместо да го успие му дава сила да продолжи. Како и бањањето.:D
    Поручекта ако стане до кај 15-16 после вечерта знае да заспие 22-23. И така практикувам.
    Уште сме на ад,матичната посоветува да менуваме млеко преку летото туку од септември.
    Уште нема прејадено асално но се подобруваме. Прифака каши ама само овошни па имаме проблем со ручек а често и вечера.

На muchacha_a и chocolade им се допаѓа ова.