Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Зборот ми беше дали треба снимање или нешто слично
    Секако не ни бега пак. Ќе пробам кај Шалиќ утре
    Фала ти на одговорот

2. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Од колки месеци се најпогодни тие scoot and ride?

Искуства вака?
    Се мислам помеѓу тоа или трицикл или баланс точак или летна количка за кога ќе затопли :)

3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    За овие скут и рајд ортопед кажа не. Се кривеле коските многу. Подобро баланс точак да земеш. Јас лично се мислев ама не ми изгледаше како најдобар избор да вложам пари.
    Ама од мене имаш топла препорака за трицикал. Син ми доби два, има по еден кај двете баби и ги обожава. Првин го туркав јас ама одамна се извадени деловите и сам ги вози. Летово ке треба веќе велосипед класичен. Ама ке полни 4 во јули.
    Ако не спие во количка, не знам колкаво е, трицикал ти е замена за количка, за туркање е топ.

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Дали вашите дечиња престанаа да мочкаат ноќеска? Има 17 мес, од пред неколку дена веќе се буди со сува пелена. Денски нормално си мочка.

5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.100
    Допаѓања:
    10.433
    Мојава кога цицаше стално и беше сува пелената сабајле. Сега со шишето млеко пред спиење, ретко се случува со сува да се разбуди.

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Како прифати млеко? Тетрапак или ад даваш? Извини ако сум те прашувала, сум заборавила сигурно.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Мислам дека нашиве се "големи" за количка и трицикл на туркање. Барем синко не седи.
    Балансерот е убав, меѓутоа да проверите дали му одговара висината, често се за поголеми/повисоки дечиња.

@MilaSs12 зошто не scoot and ride? Став на Видоевски или Антоние?

Син ми доби на подарок за нова година, го турка низ дома и му ги врти тркалата, ама ептен му се израдува. Јас пак едвај чекав да се затопли за да го користиме. :?:

На LiquidLuna, MilaSs12, Speechless и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.100
    Допаѓања:
    10.433
    АД не прифати никако, сите ги пробав, тетрапак одма го прифати. Едно шише и давам пред спиење само и уште и го разредувам 70% млеко 30% вода.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    1.713
    И мојава има и јас едвај чекам да затопли. Се нешто не е добро , кај и да е и за нишалка ќе речат дека не е ОК ортопеди. Плус никаде не сум прочитала дека не е здраво опција scoot and ride.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    А јас пак баш си мислев трицикл за пролетва да земам дека не сака во количка откако прооде.
    Моката дека е ситна си викам таман ќе ја туркам и после ќе си го вози.
    18 месеци е сега.
    Искуства други за трицикл и каков да земам?

На IRBBB и Speechless им се допаѓа ова.
  11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Претеризам се некои препораки од ортопедите. Да го слушавме Антоније требаше детево кај и да сум седната да ја оставам да лази и да лиже по земја... Во раце да го земеш најголем грев е.

Единствено што мене ми мати ум, затоа што чекав исто сега кога ќе се затопли да земам, а другарка го има па го пробувавме. Мојата е доста височка, а не оди и по мое мислење многу кратко би ја користела опцијата за седење. Затоа што на највисокото ниво нејзе и се ноџињата во колена свиткани, јас некако мислам дека (како и ние кога возиме точак пример) нозете треба да се прави или минимално свиткани, инаку е тешко возењето. Да и беа прави нозете на средното ниво, сигурно ќе и земев.
    И сега се мислам дали да чекам и директ да и земам баланс, на тие веројатно седењето има повеќе степени за нивелација, не сум разгледувала.

12. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Женски сабајле син ми се разбуди со нагон за повраќање. Многу ама многу малку течност проѕирна беше.
    После стана, беше весел, јадеше малку и по 2-3 часа пак заспа.
    Сега стана од спиењез расположен и од еднаш поврати. Пак само течност, проѕирна со млечно бела.
    Почна да поткашлува пред тоа ама само 2 пати дента, навечер не.
    Не сака да јаде сега
    Да го носам на лекар?
    Може да е нешто лошо?

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Антоније. Кај него го водам.
    Објаснувањето беше дека оние колички каде детето ке седне и со нозете ке турка се лоши за развој на колена и колкови мислам кажа. Неправилно турка, неприродна положба.

14. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Доколку изел нешто што ти е сомнително однеси го.
    Може стомачен вирус да е а течноста да е во зависнот од тоа што пиел, давај му вода денес повеќе да не дехидрира и следи го ако не се подобри утре на лекар или вечер во зависнот од ситуацијата.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    И ние од таа мака зедовме трицикл, за џабе. Пред да го имаме во парк одеше да ги зема сите трицикли на другите деца, откако купивме, наместивме и ѕвонче за поинтересно да му е, сѐ на сѐ 5 пати дали се возеше, останатото време тој го турка празен.
    Ние зедовме коколе од либерта, не го препорачувам. Предност е што се врти во два правци и е погодно и за помали деца и случајно за кратка дремка и се собира, топ за во гепек, меѓутоа веднаш почна да квичи и некако не ми е многу стабилен.

Единствено шо ми се чудни шо не се вртат рачките лево десно, туку со наведување кон саканата страна врти. Не знам дали би се снашло бебе, мене многу ми е чудно. :)
    На балансерите се нивелира седиштето.

А за баланс точаче каков му е ставот?

Јас пак ептен мислам дека се супер сите овие тротинети, трицикли, балансери, точаци оти развиваат и груба и фина моторика.

@Emotional123 може да му е шлајм шо му се слева. Јас не би брзала за на лекар, не мислам дека е нешто страшно за да го мешам со болни деца. Прати го, ако е пообилно повраќањето давај електролити и пробиотик, ако ептен зачести или се појават и други симптоми, носи го на лекар.

На MilaSs12, Speechless, Emotional123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.623
    Допаѓања:
    40.110
    Баланс бајк препорачува
    Баш на последна контрола ми го спомна, да сум му го земала тоа, а не коли и сл.

@Mucika јас не сметам дека Антоније претерува. 99% од работите што ги кажува се ептен на место, дете и треба на земја да расте, а не на кревет.
    Мојот проблем со него е што има слабо термини, а нногу гужва, лстанатото, човекот е топ.

На Mihaela123456 и IRBBB им се допаѓа ова.
  17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.299
    Допаѓања:
    5.466
    може ли да ми покажеш слика какви се тие баланс точачиња? имам закажано кај антоније ама дур чекам да разгледам, сигурно и нас ќе ни препорача. мојата е 13 месеци, прооде пред еден месец, веќе количка слабо користиме не сака да седи, сака да оди, мислам таман ќе и биде за кога ќе запролети нешто такво да и земам не знам ? :?:

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    Без педали, треба да го балансира движењето со ноџињата и рачињата.

На Anaroz1, Speechless и Tiny Love им се допаѓа ова.
  19. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Ние имаме трицикл, минатата година ни го дадоа подарок за крштевката.
    Летото се изнавозивме, ептен го сакаше. Цело лето во него. Но не одеше сеуште.
    Сега е 19м и не сака многу да седи, или за рака со мене сака или таа да го турка. Пола пат се вози едвај:D ќе видиме како ќе биди пролетва...
    Нашиот е од lococroco и ок е. Но не е многу стабилен, на повисок тротоар одвај слегуваме:whew:

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.710
    Баланс баш препорачува.