Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Искрено се прашував да не е некој скок во развој(незнам дали има на оваа возраст) но ме потсети на тантруми. Имам читано порано но мала беше па не обрнав мн внимание.
    Надвор кога сме, со луѓе, јас ја игнорирам но другите не. Не ме ни слушаат кога викам да ја игнорираат. Дури ми викаат колку сум била без душа |( затоа си решив што помалку ќе одам на гости периодов, помалку луѓе помалку нервози. Еве денес сме дома, прошетавме во маало и до сега немаше испади. Знам дека е индивидуално, но колку одприлика траат тантрумите??

@galapce како мислиш нема пројадено? Колку оброци има на ден? Да не пиете премногу млеко и преку ден?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Млеко пиеме три пати. Еднаш пред заспивање,еднаш преку нок и трет пред заспивање поручекта.
    По 180 грама.
    Пробуваме да имаме три оброка и ужинки ама тешко да постигнеме она што читам низ темите.
    Ео пред два три месеци јадешњ скоро само млеко,сок,јогур и ужинки. Нездрава храна.
    Бев против купени каши ама изгледа до нив било.
    Сака и цедени сокови,само домашни.
    Се имам доста жалено по темиве но мрднавме од мртва точка.
    Три четири јадење се исти вртиме во круг ама барем јаде.

3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Секако дека ти најдобро си го знаеш детето. Сепак, подобро да јаде нешто одколку ништо. Има и такви деца верувај. Незнам дали си пробала непасирана храна, да му дадеш лажица, јадење во тањирче и пред него на маса. Остај го не му стој над глава, игнорорај го. На мојата така и е интересно, не јаде мн количјнски ама бар јаде работи што јас кога би и ги нудела не би ги ставила во уста. Не бев мн активна последно време затоа и немам видено дека си се пожалила. Позз

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Кај син ми од две и пол до скоро четири години.Тој и претходно имаше некои епизоди, ама главното беше кога почна во градинка, додека порасна доволно за да разбира и слуша што му зборуваме. Значи година и пол, секој ден се соочувавме со такво трескање од земја. Немаше што не пробавме да направиме, да ги смириме, игнорирањето беше најчесто најдобра опција, но не секогаш. Надвор скоро никогаш немаше такви испади, ама затоа дома... уф...
    Еден период кога се смири, пак почнаа такви испади под дејство на сирупот Амоксиклав што го пиеше заради воспаление на ушите. Ама му беше препишана погрешна доза за неговата килажа, малку поголема, и му делуваше многу лошо. Додека сфатив дека е од сирупот :tmi: наведено е иначе како нуспојава во упатството, ама јас предоцна го прочитав. Како и да е, кога му го исчистивме организмот од антибиотикот детето се смири како ништо да не било. Ама се каам затоа што неколку пати го удрив во тој период, несвесна дека лекот му влијае негативно.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Очекував дека ке чујам многу пократок период(facepalm)
    Денес беше добра. Немаше криза ниту еднаш. Бевме сами цел ден, после дојде мм.
    Дури ме изненадуваше, се што ќе и кажев вика “добро“. Се што знае дека не смее да чепка (на ПР наочарите ми ги зема, јас ја игнорирав и доаѓа ми вика “земии“. И се заблагодарив, па се прави важна :) )
    Како времево е променлива (facepalm)
    Многу ми е жал што сте имале такво искуство со амоксиклавот.
    Добро е што сподели. Не би ми текнало дека може нешто такво да се деси од амоксиклав.
    Големи сте вие веќе. Верувам дека сега е полесно, повеќе разбира и слуша :) :*

На marchi-cool, galapce и Annath им се допаѓа ова.
  6. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Мојата е 15 месеци и заспива сама ,штом и се спие ме фаќа за рака и одиме во спална ,се качува ,си го зема ќебето без кое не одиме никаде го гушка со една рака,со друго млекцето и на половина млеко заспива
    А кажете ми на оваа возраст колку кг имаат вашите дечиња, се согласувам најважно да јаде ,да е здраво,весело ама онака информативно ме интересира колку се тешки?

7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    На домашна вага,11 и 800 покажа,ама колку стои мирен да го измериш е друга приказна. А вие?
    Браво за налата ама и за мама за начинот на заспивање.

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Исто и јас пробувам да го измерам ако се смилува пар секунди да застане на вагата, покажа 12.5 кг завчера.

9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Имаме 10.200 кг и околу 80 см висока
    Се јаде,ама и не седнува,според една табела што ја имам,одлично напредува,иако мн тоа не ми е важно,битно внесува се што ќе и дадам

10. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Ве молам кажете ми да не лутам каде во Ск да најдам шише на Мам од 330 мл? Фала ви. rw.png

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ако си во СК можеш да провериш во ТЦ „Бисер“ во Аеродром. Продавницата е на приземје, доле на аголот кога доаѓаш од Центар (никако да ми текне името (facepalm))Ја имаа (т) цела линија на Мам.

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki nie denes za prv pat pravevme krvna slika, od toa sto go gledam jas se e nadvor od normalnoto. Rezultatot go nosev kaj dok.mi rece da ne gi gledam ref. vrednosti kao demek tie se za vozrasni a za deca drugi. Hemoglobinot mu e katastrofa 8,8 i mi prepisa sirup floradiks na prirodna baza. Drugite ke vi gi napisam pa ako nekoj znae neka odgovori: RBC 4,73; HCT 30,4; MCV 64,3; MCH 18,6; MCHC 28,9; RDW 15,8; WBC 8,6; LYM 71,4; MON 9,7; GRA 18,9; #LYM 6,1; #MON 0,8; #GRA 1,7; PLT 431; MPW 8,9; PDW 10,5; P-LCR 19,7; SE <15/.

Последна измена: 4 август 2016
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    kolku e?
    i kolkavo e deteto?
    dr sto smetas deka ne e ok?

15. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Eve sega go redaktirav mislenjeto vidi i ako mozes pisi. Inaku deteto ima 21 mesec.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    Slab hemoglobin.Davas li hrana bogata so zelezo,vitamin c?
    Ostanatoto neznam zosto te zagruzuva

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.007
    Детето е анемично, најверојатно и серумското железо му е ниско, бидејќи под граница му се MCV и HCT. Другите вредности се во ред, ама за анемијата ќе треба и храната да ја појачаш, ако веќе не даваш тоа. Ако не е јадач, флорадиксот може ќе му отвори апетит. Ако не, ќе земете некој друг суплемент на база на железо, Малтофер капките ги фалат.

18. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Sin mi e golem nejadac, uste koga pocnavme so cvrsta hrana usta ne otvarase znaci sekoe jadenje e na sila i so lazenje. Praktikuvam zdrava ishrana kolku sto mozam. Zelencuk, ovosje, meso, riva, jajce, zitarici, mlecni proizvodi itn. Kupuvam stalno meso od konj ,zajak , seme od koprivi i da ne nabrojuvam se. Gricki, cokoladi, sokovi nema ni probano i koga e vreme za rucek, vecera, uzina nie sme sekogas doma i mnogu mi e krivo koga nekoj ke rece takov e zasto mu odis po kefot ostavi go sam ke bara(facepalm) .Mnogu e tesko so dete nejadac i moze da te razbere samo toj sto pominal. Za nekoj mesec ke polni 2 god a tezi edvaj 10 kg. izvinete za dolgiot post i ako imate nekoj dover dobredojden ke bide. Fala@joy1i@Annath

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @Monella и јас сум мајка на детте нејадач.
    Додуша последниор месец јадеме количински сум задоволна но не и од она што внесуваме.
    Овошни каши тешко ама јадеме,сок цеден пие,јогурр,кисело млекце почнавме по малку,ама зеленчук и месо скоро ич.
    Хемоглобинот одсекогаш нозок,93. Не сирупи не капки,море и малтофер едни испивме,вторите не ги ни отворив. Ми здодеа да гледам како дете ми се мачи со тврда столица.
    Фрлив се. И капки и витамини и фолна, оставив на храната.
    Има напредок а утре сакам да проверам крв.
    Од што не јадат на моменти сме очајни и даваме она што тие сакаат а не треба.
    Од што не јаде се сум со нешто во рака и нудам. Сум приметила дека кога го оставам да прегладне и до четири часа ич ништо да не понудам ама ова е возможно кога преспива поручекта,иначе кој може да издржи гладно дете а да не го понуди,тогаш јаде подобро.
    Моето има.скоро 12 кг а е 16 месеци.
    Давам преку ден свежо цеден сок од цвекло,морков,јаболко,портокал или лимон и дравам и слива заради тоа што од цвеклото има тврда столица па да балансирам.
    Поете ли млеко и по колку?
    Моето плаче по млеко,давав четири пати по 150 од кои три преку ноќ. Намалив и тоа едно и тоа имапе удел за малиов напредок ми се чини. Сега пие по 180 три пати.
    Иначе наметнувам семе од коприва,маџун,кајсии,зелен зеленчук,цвекло,жолчка...и сево ова без да ги мешам со млечни производи колку испевам.
    Месо никакво не ни помирисува.

Дали добро прочитав кај тебе за којнското месо?

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    @galapce i mojot pie 3 pati vo denot po 180 ml mleko, taka terame veke podolg periodo. Od mlecni proizvodi osven mleko davam i jogurt ovosen toj go saka, i rendan parmizan skoro vo sekoja zelencukova kasa ( velam kasa zasto se uste sme na blendirano) taka barem ne mi ja pluka hranata. Za konjsko meso davam i toa odamna, pedijatarot mi imase dadeno llista na hrana so treba da ja davam i se pridrzuvav kon nea.