Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Мојата на трицикл се возеше до 3 години, потоа на тротинет се префрли.
    Кога престана да ја сака количката во трициклот обожаваше да се вози.
    Супер ми беше кога требаше некаде пешки да се оди.

2. Noranora

Noranora Истакнат член

Препорака за хипоалергени креми?
    Не знам дали е во соодветна тема ако не е префрлете

3. Mucika

Mucika Популарен член

Не сум дообјаснила. За вируси и бактерии збореше. Прво рече "еве безвезе е што седиме со маски, вие сигурно сте прележале корона, јас три пати прележав", ние му викаме не сме прележале. Ова со лазењете не беше за домашни услови, туку, кога ќе одите во кафич, место во раце да го држите бебето, оставете го на земја, па што ако лижнело така се правел имунитет, во кафич... Не дека не му се издржани ставовите, ама дека помалку беља ќе направам тие 30 мин. ако е во раце отколку на земја, во тоа сум сигурна.

@IRBBB мислам дека е клучно седиштето добро да го позиционирате било на тротинетот или на балансот. И на балансот ако го ставиш прениско ќе се искриват коски. Кога е застанат да му е под газе, а не да е седнат и нозете да му се свиткани во колена, мислам дека тоа сакал да каже кога зборел за тие колички што се со туркање да се одбегнуваат. Тоа би му дошло како да клечиш и да одиш, пробај, се живо и диво ќе те боли и ќе ги кривиш нозете. :)

@Anaroz1 да праша попрецизно да знаеме ние што не сме опремени што да купиме :D.

4. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

@Mucika искрено не знам што ќе препорача, ама сега кога го видов мислам дека се мали нашиве за ова баланс точаче:?:

IRBBB likes this.
  5. Speechless

Speechless Популарен член

Јас па мислам летово таман ќе се :D Прочитав дека од 18 месеци е.. Веројатно тоа и трицикл ќе му земеме па ќе видиме.. и за scood and ride бев, ама ме предомисливте, и јас сум верна на мислењето на Антоние
    Досадно му е во количка веќе а и нас некако гломазна ни е сега кога ќе си оди

IRBBB likes this.
  6. Mucika

Mucika Популарен член

Па кај година ипол ваљда ќе се таман. Ама и од детето зависи дали ќе сака, мојава дама ко што пази на се, прашање е дали би се качила на вакво нешто. :D А ги тркалаат, лани баш ги заприметував ко мравчиња со тоа шлемчињата, имаше дури и на мини скејт паркот малку поголеми ги шибаат:D.

IRBBB likes this.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ноќеска поврати во 3ипол па во 4ипол и уште два пати пред или потоа не се сеќавам. Можно е од прејаденост? Не мислам дека беше прејадено ама не знам од вирус може само неколку пати? 18 месеци има го оставив да спие до 9:30 сабајле и стана летаргично како цела ноќ да по враќало. Јадеше пиеше вода не поврати сеуште. Не знам зошто повраќаше ноќеска? Сега какаше нормално и цица заспива. Ама се гледа дека не му е ок само бара причини да се лути и не е расположен.

8. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Мајки, малата е 19м. Еве веќе 2,3 недели кажува откако ќе се покака, и вика 'кака кака има'. И ништо не сака да прави додека не ја пресоблечам. Одма легнува и чека:rofl:

Дали да почнам да ја учам да кажува пред да и се кака или мала е сеуште?

Некој совет

9. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Здраво мајки, каков нокшир купивте најпрво за вашите деца?
    Дали да земам скроз обичен од оние пониските, или како налик на вц школка, има гледам и музички шарени...
    Може ли ако земам од овие како играчки, да го гледа како играчка и потешко да се научи, а овие па едноставниве по да не го привлечат
    Јас бев највеќе за нокшир како вц школка пошто иде со мене во вц и одприлика може си има некој предпоставки за што служи :D

10. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Јас мислам да, дека полека треба да се учи, истата возраст е и кај мене, и јас сакам да земам нокшир , подоле прашував за каков :?:дали вие си купивте?
    Инаку ми викаат да почекам да се стопли, ама мислам дека не губиме ништо уште од сега да се подучуваме, посебно како кај вас кога веќе си кажува.
    Ако одприка си знаете кога "оди" во "вц" тој период нека си седне на нокширче па може ке си заврши работа.
    Кај мене после будење на сабајле си оди, и планирам веќе да го седнувам па ке видиме како ке оди

Naatashka123 likes this.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Да, можеш да почнеш да ја учиш. Мојата исто тој период почна да кажува кога ќе се искака, па потоа кога веќе се кака во моментот и на крај пред да се искака со што почна во нокширче да се кака.

Naatashka123 likes this.
  12. Luna91

Luna91 Популарен член

И мене ми викаа почекај ладно е. Ама внатре топло ни е, нема да се настинат ако се измочкаат во гаќи.
    Мојот е 21 м и веќе месец дена сме без памперс. Знае да згреши еднаш во 3 дена, ама ништо страшно. Најчесто ќе пушти, па вика по мене да седне нокшир. За спиење ставам памперс, зошто цицаше до пред некој ден навечер и не ми беше логично да го извадам.
    Големата на точно година ипол беше без памперс и за спиење, исто зимно време.
    За нокшир земам најобичен,мислам иста функција врши.
    Да напоменам моиве со мерак го прифатија нокширот и не ми беше логично да одолговлекувам. Да наидев на минимално противење, немаше да форсирам.

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Дајте предлог чашка со клунче ама да може да се носи во ранче без да тече.
    Имаме една од Хип поклон ја добивме ама не можам да најдам да купам. Има како гумичка на клунчето и мора да влече за да тече вода.
    Купив на НУК ама тоа стоперот да не тече е внатре на капакот мора да се одврти за да се затвори/отвори протокот, не чини за во ранец за во градинка.

14. Freya123

Freya123 Истакнат член

Мајки ме интересираат три работи. Од кога треба да се чистат запчињата со четка и паста? Од кога може да давам вода од чешма? И последно, кога престанавте да давате млеко како ужина/оброк? Фала ви :D

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Нашата е ваква, на Чико. Ја земав од аптека, 600 ден. Има внатре едно силиконско, кога се вади тоа, тече, инаку не. Лесно се одржува. Оваа ми се покажа како најпрактична.
    Јас уште пред годинка го учев само со четка (тие за чешкање непца што се од ДМ), па од год и 4 мес почнавме да се учиме со детска паста али малку тешко ни иде (не му се допаѓа вкусот ваљда). Вода од чешма не давам, и не планирам да давам. На него му купувам Ладна, а ние најчесто полниме од селска чешма. Млеко исто не давам и не планирам да давам.

16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

сега почнав да ја учам, 14 месеци сме скоро, тешко ни оди, за четкање запчиња, вода не планирам од чешма да давам пошо ни ја не пијам, ама во градинка им даваат од чешма, мислам во јасли 1 уште не во шише им носиме од дома, ама од наредна група ги учат да пијат од чаша и им даваат од чешма, млеко и давам за запивање и од сабајле кога ќе стане по 150 мл, почнав да и давам кога ја одбив од доење на 11 месеци и планирам да и давам додека сама не одбие

@nevermet18 не даваш, ама не си спомнала дека го доиш уште, значи пие млеко

nevermet18 and LiquidLuna like this.
  17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Да, ама не е исто кравјо и мајчино. А особено па тетрапак нема никакви бенефити за децата.

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

нигде не пишуваше кравјо, пишуваше млеко :?:
    и мислам дека нејзиното бебе е помало и од моето и дека сеуште има потреба од млеко, најверојатно не го дои колку што можев да сфатам

едит: мојата пие хип комбиотик

nevermet18 likes this.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Треба да се отвори цела чашка за да се извади силиконското?

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Без паста и чистев уште кога и никна првото, со паста од годинка. Вода пд чешма се уште и превривам зашто многу бигор има во скопската. До годинка цицаше, после тоа само пред спиење млеко пие. Ваљда до годинка треба да се имаат две цврти ужинки, место млеко.