Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    9.219
    Мојава последните два месеци не сака во хранилка. Претходно си седеше и без занимација. Научи да се пентари и сега се премачкува на трпезариска маса и си седи. Така и јаде сега:?:

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    За јадење зборуваш? Јас би ви рекла да ги учите малку посамостојни да бидат. Хранилката може и да се исфрли веќе после година и 3 - 4 месеци. Ако си во можност би ти препорачала да купиш масичка со столче и да се учи сам да јаде. Мојот прво со вилушка се научи, сега веќе и со лажица. Пошто немам масичка за деца, на клуб масичката го седнувам на табуретка, давам прибор, ставам чинија пред него и сам јаде. Дури и некогаш сам си го "приготвува" јадењето, си крши лепче (пр си го дроби во киселото млеко, го меша и јаде), лупи мандарини, го дели овошјето во различни чинии (киви во една, јаболко во друга, банана во трета, па ги јаде или по ред или наизменично). Откако јаде сам заштедив на нерви. Знае дека се јаде само на маса, нити го бркам, нити го молам, нити собирам ронки низ цела куќа.
    Едит: мама сега гледам дека твоето е малку помалечко. Ама мислам дека можеш да нудиш вилушка, да му даваш да ја истражува храната, да му го разбудиш интересот. Така помалку ќе ти бега.

Последна измена: 31 јануари 2023
    На IRBBB, tina2018 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  3. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    На истата мака сме. Мојата многу рано почна да кажува дека е покакана, уште на 13-14 месеци. Ко ќе се покакаше или кога и се какаше викаше кака кака. Ајде купивме нокширче, се покака 3 пати на нокширот ајде браво браво. Па и во градинка кажуваше и таму ја седнуваа на шољичка и така какаше. После што и стана не знам ама едноставно престана. Нејќе никако на нокшир да кака. Она си седи на нокширот ама си игра, не сака да кака на него. Ни на него ни на шоља. Сега само кажува кога е покакана и вика какааааа ајдееее (mooning) за да и сменам пелена.
    Мислам дека уште и е рано.

На Anaroz1 и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  4. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Ајде пополека ќе се научат, в лето голи ќе ги оставаме и нека прават што сакаат:rofl::rofl:

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Ние последниве 2м не ни седиме в хранилка... се мислам и веќе да ја приберам да не стои само така в дневна...
    Сега на трпезариска и таа седнува со нас и сама јаде.

6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.369
    Допаѓања:
    5.243
    Мама сето ова е ок за дете што сака да јаде. А за овие нејадачиве само нерви да имаме. Се друго ја интересира освен храна.
    @Speechless

На Knizhevnik11, LadyD, Калатеа и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Мојот во периодиве како сега на нејадење е полош. Он отвара уста и се ама не џвака и голта. И на крај го плука кога ќе му се преполни :swear:
    И плус да, се го интересира

Последна измена: 31 јануари 2023
    На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    10.450
    Хранилка е права ствар за да седиш ти на раат и да си мезите заедно.
    Мојава сама бута ама во хранилка е научена. Пред градинка едиствено и давам банана да боцка на клуб маса. Одма се ухода со вилушката инаку, не дава да и ја чепне некој друг мора сама да јаде.
    @Speechless ако целта ти е да јаде, unpopular opinion седни го во хранилка, пушти ТВ и бутај со лажица. Ако целта ти е да јаде сам во хранилка, почни со лепче, би требало да задржи внимание.

На LiquidLuna и Speechless им се допаѓа ова.
  9. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    И ние со лепче ама он па само тоа сака, или со јогурт или кисело млеко. Мислам дека стана зависен од леб, сака секој оброк.

На zverkica, Speechless и Tea SK им се допаѓа ова.
  10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Покрај лепчето воведувај и "нови" намирници. Кај нас ова успева. Си каснува и леб, некогаш повеќе, некогаш помалку, некогаш и воопшто не јаде, ама битно не му скратувам, му нудам повеќе работи, па тој сам си зема што сака. Најчесто по редослед каснува од сѐ. Нешто ќе остави делумно, нешто целосно ќе го изеде, битно не е гладен и не се нервира ниту тој ниту јас.

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Мојата седи во хранилка, ама ако ми дојде преку глава од нејадење ја станувам и нема јадење. Ако му е период тогаш некој оброк и нема да се изеде и тоа е тоа. Јас сум против да се јаде надвор од хранилка се знае каде е место за јадење, да не ги спомнувам ризиците кога се јаде и се трча или игра. Не дека мојава не џвака бисквити дур ја рова цела дневна ама си седам со страв.

На mommy's love и Speechless им се допаѓа ова.
  12. BabyGirl10

BabyGirl10 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2021
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    220
    Мајки кажете ми како ги облекувате овој период за надвор? Не можам да приметам дали и е ладно или и е топло.

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.316
    Допаѓања:
    33.657
    @Speechless пробајте в скут да седи кај тебе или кај татко му. Кај нас успева тоа ако не сака да седи во хранилка.
    Додека јадиме гасам музика, тв, сѐ шо би можело да му одвлечи внимание од јадење.

@Mucika ете така во трчање, скокање на син ми му залетна парченце смока. Никогаш не лапал големи залаци, ако му е големо и не може да го совлада залчето веднаш ќе го плукни цело (ова чисто го кажувам дека од буквално минијатурно парченце може да се задави ако не седи додека јаде).
    Среќа шо останав присебна, а тој си помогна со кашлање. Никому да не се случи никогаш, страшно беше.

На kostovaivana, Tiny Love, Speechless и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.101
    Допаѓања:
    10.450
    Ако е за да шетаме тенки тренерки и скафандер, значи навечер. Преку ден хулахопки, тренерки и јакна.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne saka samo da jade/so vas? Hranilkata na kerka mi e na visina na masata i taa sedi bez posluzavnik direkt na masa so nas barabar jade. Ok koa ke se zasiti malce pocinja da se zapleskuva so hranata ama solidno e najadena. Sum primetila koa treba sama da jade togas poveke bara animacija i zbesnuva

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Kade kupuvate pernici za decava? Ja primetivam vo posledno vreme mesti nesto pod glava pa vikam da i zemam edna da vidam kako ke odi. Od druga strana se vrti niz cel krevet vo nokta ama aj

17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    4.815
    Ах леле, да не се повтори веќе. Од истово ми е страв. И стално за ужинки си е во хранилка, освен кога не е... Ама па мене и во хранилка кога ми е врзана знае да изведува и да збеснува и тогаш ми е срце во петици. Пред некој ден гости имавме и детенцето и правеше циркуз дур јадеше мојава во хранилка, и почна и она да потскокнува, да мафта со нозе, со раце, со глава напред назад, се смее на глас, со храна во уста :| јас пребледев, маж ми си ќути, мене незгодно ми беше да им кажам, затоа од сега нема јадење со други деца.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Боди, блуза, јакна нагоре. Надоле хулахопки, дебели тренерки и чизми. Капа, шал, и ракавици (рацете му мрзнат иначе). Ако е во количка и со ќебенце го покривам.

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.206
    Допаѓања:
    5.761
    @nevermet18 @Tea SK
    Вака кога ве читам, моите голи шетаат. :tmi:
    Боди, блуза и јакна нагоре.
    Надоле само дебели тренерки/панталони. Капа обавезно и ракавици исто им ставам.
    Помалото уште не оди па е во количка и покриено со ќебе/зимска прекривка.
    Скафандер им облеков само на снег кога беа.
    Ме замисливте сега.:?:

20. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.374
    Јас периодов ја облекувам боди по долги и хулахопки како основа. Од горе тренерки, обично фатирани. За надвор плус јакна и некогаш кога сака капа. Ракавици не доаѓа во предвид :lol::lol: