Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Grasiela**

Grasiela** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2018
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    695
    Искуства со balance bike
    Дали има шанса да се возат од 2год, или иако пишува од 2до5г, се за покасно?
    Летово ке биде 2год, се мислам дали да земам сега или наредна пролет.
    Најдов едно 18м+, ако некој го има нека ми пише како е задоволен
    Ме фака око за малово точаче ама се мислам дека наредна пролет мало ке му биде иако пишува до 25кг
    А за поголем ми се свиѓа овој од либерта, па ако некој земал на ваа возраст(2г) нека пише дали го користеле

Прикачени фајлови:

2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.677
    Допаѓања:
    3.991
    Епа тој е што ти го кажав и јас, само гледаш во Мк е под друго име. Штом ви рекла да давате, давај, ќе помогне да се разводнат и одлепат побргу шлајмовите. И кога ќе се закашла ударај го по грбче, да се одлепат шлајмовите. Помага кај нас тоа многу.

На Hippie му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hippie

Hippie Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    78
    Давам веќе три дена, па ќе видиме, уште е исто

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.952
    Го имаме од Либерта истото, преубаво е. Го возеше на 2 год ама не беше воодушевен, поинтересни му се тракторот и моторот. Поголем интерес почна да покажува од 2ипол, а и повеќе сила има да се бутка со нозе. Точачево е за поголеми или барем повисоки деца.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.622
    Допаѓања:
    1.455
    Мајки незнам каде да пишам па ајде тука малку да се пожалам а и некоја друга да каже искуство.. Син ми е 19 месеци, не сака да го гушне татко му ни да го баци.. освен неколку пати да речеме ќе го повика да играат ама тоа ептен ретко..
    Си прифаќа да ги гушне тетин, дедо освен баба ретко.. плаче кога го зимаат да го гушнат.. како да направам во овој случај? Да почне да го гушне почесто татко му..
    А и премногу е нервозен, се мислам дали е фаза.. општо се смее , лошо се нервира кога нешто не му се погодува

Последна измена: 14 март 2023
  6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Ти не можеш ништо да направиш, секој ќе си се потруди сам. Можеш евентуално да му збориш дека сака тато со него да поигра, да го гушне, ама ако нема ефорт од негова страна џабе. Нека го играат повеќе, дете сака игра и пажња.
    Иначе мое дете ако плаче кај некој иде назад кај мене/татко му, па кој сака нека е.
    Сега веќе си кажува сам “Не, Тргни се” и сл, па ако веќе не го почитуваат неговото тогаш им кажувам да го остават. Некад и мене ме трга и го почитувам.
    Граници од почеток.
    Син ми е 19 месеци и претходната недела го прашував Антоније од кога може баланс, ми рече “од вчера” :D. Да гледа само од други деца кај што возат за да знае што да прави. И да се бутка со прсти.

На tina2018, sani99, Grasiela** и 3 други им се допаѓа ова.
  7. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Искуство со будење на дете рано ? 1 година ја легнувам во 9 ипол во 5 ипол 6 најкасно станува полудев пробав покасно пак станува исто еве веќе 3 недели претходно со спиеше од 9 до 7 супер си беше

8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Колку е вклучен таткото во секојдневието на детето?
    Дели минуваат време заедно сами дали има грижа од негова страна без ваше присуство?
    Многу често вакви случаеви има ако мама е и татко и мајка од раѓање па детето нема конекција со едниот родител.
    Во врска со гушкање и бацување на други луѓе од страна детето не е должно ниту треба да се форсира да прави нешто. Почитувајте ги желбите и потребите тоа е сепак индивидуа.

На tina2018, dromka, sani99 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.848
    Колкаво е? Имаше и на 18м некоја регресија мислам.
    Не пробувај покасно, пробај порано да легнеш. Јас ја легнувам до 20:30 најкасно па стануваше околу 6 ипол, деновиве исто во 20:30 ја легнувам и спие до 7ипол. Иди па разбери. Некогаш ако касно легне за прв дремка и ја скокав втората и едвај додржуваше до 19:30 за да легне. Е деновиве од втора дремка знае да стане после 17ч и си викам сега 5 саати и треба прозор на будност пред ноќно спиење, што значи дека дури 22ч треба да легне, ама не, не издржува и пак во 20:30 најкасно заспива и спие до сабајле до 7ипол.

На ni.na и sani99 им се допаѓа ова.
  10. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Здраво
    Има ли на 1 год и 4 месеци некој ноќни терор нешто секое спиење во последно е со урлање, што попладне што навечер?

11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.136
    Допаѓања:
    10.518
    Предлог маска за година ипол?
    Имаме едни крилја од пеперутка со венче, со стапче, со све, нејќе да ги види. На глава ластиче не поднесува, а не венче да носи.
    Мислам дека најпрактично нешто за облакање целосно ама што?! :wasntme:

12. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    26.787
    Мини маус :)
    Ќерка ми мн сакаше мини Елса

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    И мојата не поднесува ништо на глава :D

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.362
    Допаѓања:
    31.402
    Леле исто а косата веќе у очи и е цела. Шнолки одма вади, стегач со очи не сака да види, си ја корне косата (facepalm)

15. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Не знам колкаво е детето ама можеш да и покажуваш слики и да си одбере сама така може по лесно ке прифати да има нешто на главче доколку изборот е нејзин
    Си пишала година ипол(facepalm)

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Баш сакав да прашам за совет, косата и е целата во очи, стегачите и шнолите ги става во уста. Не сум пробала со венче, но мислам дека ќе биде иста приказна.
    Маж ми вика да ја шишаме, јас не давам. :wasntme::emo:

17. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.362
    Допаѓања:
    31.402
    Си пробала само шишките да и ги фатиш нагоре како фонтана, пред огледало?
    Еднаш! Ми успеа така да и ја врзам и после одеше до огледалото и се смешкаше. Е после и текна дека не сака па отиде пред огледало и го искорна фонтанчето.

Мене брат ми на секоја слика што ќе ја пратам ме прашува кога ќе ја шишаме ама знаеш што убава коса има, виткана таква. Преубава и е. Ич нејќам да ја шишам. Мислам дека детево до 18 години нема да биде шишано, натаму сама си одлучува :D

На LazaLaza, lovely91 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.848
    @Tiny Love @LiquidLuna ние сме со шишики од раѓање, цела коса и падна тоа и остана. До кај 9 месеци носеше и шноли и кики, па протестираше, па сега се заинаетивме на 15месеци и не ги вади толку често, инаку се тегнеше до степен да се искубе и да плаче. А пусто косава не и оди лево десно во патец, се нанапред и е во очи, буквално:emo:. Пред огледало нас не ни успева, пошто гледа дека го има и го тегне одма. Венче и стегач не ни пробувам. За шноли и репче 1 предлог откако ќе ја врзеш да ја занимаваш да не се фаќа за коса да "заборави", 2 да земеш гумени ластичиња тие потешко ќе ги извади, 3 вакви шноли ако најдете со чешле и овие тешко се вадат и не ги фаќа, мене ми се од али. Во суштина се што се вади лесно не и ни ставам, да се помачи :D и да забораи дека има нешто.

Прикачени фајлови:

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    @LiquidLuna @Mucika
    Пред огледало не сум пробала, но мислам дека нема да помогне тоа.
    Шишките и ги врзувам во репче, ја занимавам со играчки и некогаш ќе успее да стои половина час на неа. Пробав да и направам како пунџичка и тоа успева да го извади. Ја фаќа инат и се тегне со сета сила, додека не го тргне ластичето. Некогаш и врзувам 2 репчиња, едното ќе го извади, другото стои. :D
    Последно се мислев да пробам да сплетам плетенка, секако и е виткана косата па може ќе стои собрана без ластиче.
    Морам да најдам решение, да не ја видам некој ден со крцнати шишки од маж ми. Тој па ич не знае да и ја врзе косата и кога ја чува цела коса и е во очи и уста.(facepalm)

Цел реферат за шишките во очи. :whew:

На Tea SK, IRBBB и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.362
    Допаѓања:
    31.402
    @Mucika @Tiny Love
    Најјакото е што ко дознав дека ќе имам ќеркиче, си замислував како и правам фризури. Да се насмееме слатко :D
    Еднаш ја наредив цела со шноли, мош 10 шноли имаше на глава. Сите до една ги извади. Без нервоза, полека. Една по една. И ги вади и ме гледа во очи "мама, да не се заебаваме, сериозно мислеш дека јас ќе ти носам вакво |("

Ќе побарам такви шнолки, занимавање не успева. И текнува после некое време и се корне.
    Тоа пред огледалото успеа еднаш и само еднаш. Ваљда и беше ново па интересно. Отпосле кога сфати, одма го извади стегачот.

На Tea SK, Калатеа и Tiny Love им се допаѓа ова.