Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Oteceni muse trojkite gore i dolu dvojkata ama kako kaka nemie jasno a nejadi nisto

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Нема врска дека немаш толку млеко, ако пробаш сега да го одбиеш, мака ќе видиш со градите, верувај. Башка што велиш дека кака, тоа не е од вода.

Да не бил настинат нешто, вирус, температура претходните денови? Од тоа може да мириса столицата.
    А ако нема ништо такво, да си проверите копрокултура, за секој случај.

3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здраво мајки,јас сум малце настината а еве од синоќа и синко ич не спиеше носето му е затнато и му тече само бело како водичка е.Сигурно јас сум му пренела.А сега имаше и температура му дадов далерон сирупче и после 15 мин 20 се поврати а нема ништо ни јадено само млекце пиеше но и тоа поврати и само плаче.А инаку има 17 месеци.Еве сега му мерев малце намалила.Дали да му дадам пак сирупче или да чекам 4 часа,или да го носам на болница,дајте ми некој совет

4. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Pred dve nedeli bese nastinat kaslase i noseto mu tecess uste nee do ocisteno

5. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    sin mi bese taka tri dena krevase i spustase taklv bil virusot samo sto moevo od noseto vadese zelenila davajmu daleron bi trebalo da mu se smiri

На Masinapandev му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Здраво мајки.
    Јас веке незнам што да превземам со нејадењето на керками.Ништо не сака еве скоро 2 недели живее буквално само на млеко.За некој ден ке полни 14 месеци.Незнам веке што не пробавме,цртани,песни,изигрувам кловн ама ништо бре,ни залче не сака.Ако и бутнам нешто на сила го плука и плаче.Долните четворки и излегуваат ама за горните ваков проблем немавме.Дури ни цедените сокови не ги сака веќе.Многу лошо се чувствувам кога ја гледам вака,1 кило е ослабната.од 11 сега е 10 за неполни 2 недели.Тоа не е во ред!
    Матичната вели не е убаво толку да не јаде,ке и ослабне крвта и ни даде еден витамински сируп Pico multivit ама и тоа го нејке,го плука.Стварно незнам дали да ја оставам само со млекото и да не трчам по неа со лажичката,и од мене бега веќе... Совети мајки,искуства...

7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Види пробај исечи и на помали парчиња сама нека зема овошје.Не и блендирај,не трчај по неа,да не и створиш уште поголема одбивност.Верувам дека е период и ќе помине.Само трпение.Може ќе и дојде интересно сама да јаде.Мојов така кога не сака да јаде му давам сам зема интересно му е,вистина све лом ќе направи ама барем ќе касне нешто не е без ич.Позз мамичке и побрзо опоравување.

На Manuela. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Дa не дaвaш млекo. Јa зaситувa пa не сaкa дa јaде другa хрaнa. Скрaти еднo шише, пa кoгa ќе пoбaрa, дaј и другo нештo oсвен млекo. Фингер фуд е дoбрa oпцијa, ќе си ги чешкa непцaтa тaкa, мoжеби ќе и биде пoлеснo вo вaдењетo нa зaбите.

На Manuela. му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Мене ми е жал дека не јаде воопшто па се плашам млеко да скратам. А и онака си пие исто како кога јадеше. За сама да јаде пробувам секој ден, и сечам бананка, портокалче, слива.... Ама само фрла по земја, не ни локнува. Верувајте се сум пробала и на крај пак завршуваме со плачки и млеко

10. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki citam poveketo pisuvate deka decinjata vi kakaat sekoj den ili i po nekolku pati vo denot. Moeto kaka po ednas ili niednas :?: Slabo jade od sekoj obrok po nekolku laz i neznam sto da pravam :( Eve vcera i denes ne e kakan. Inace ima 12+.Porano si jadese ubavo, a sega posledniov mesec epten slabo:(

11. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Оф бе мајкии еве 2 саата како му дадов далерон сирупче и температурата место надолу само се покачува,а рачињата и ножињата ладни а главичката му врие .незнам што да правам,го следам цело време му мерам ако се покачи уште повеќе ќе го носам пак на болница...

12. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Kako ste? Mu se simna tt?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Majki kade e najdobro da pravam brisevi za vo gradinka? Samo od nos i grlo treba taka? Mi kazaa eftino e i privatno, ama neznam kade da mu pravam...

14. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.436
    Vo avecena e 450 den brisevi od grlo i nos.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Во Адриалаб е 350.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    И мојата слабо почна да јаде...не ми ги сака појќе манџичките, бара тоа што јадам јас и таа да јаде..помрсничко, посоленко..а и уште убаво не џвака....некни наместо тоа што и го направив, побара пржена риба...тоа јас јадев...и еден саат се мачеше со џвакање...потоа лепче и дадов за да не биди гладна. СО зеленчуков тапа ептен...краставичка само сака и тешко и оди да ја грицка,ама ја сака и се мачи. Понекогаш ми голта без да џвака...само и зборувам, ама ко не разбира. Се чудам со да и готвам сега.

За какањево што знам...кога понејаде и понема да кака...логично, нели. Само за цревцата да се трудиме повеќе да работат. Педијатарот што ти вика?

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.667
    Допаѓања:
    37.469
    Nema vrska kolicinata na hrana so metabolizmot na deteto. Vidot na hrana,da.
    Sin mi ima 3glavni obroci i 2uzinki sekoj den,pa nekogas kaka ednas,nekogas dva pati a nekogas preku eden den.
    A zatoa pak,vnuk mi,nejadac neviden,edna troska da kasne,vednas trca vo wc :).
    Odbivanjeto hrana moze da e period,vadenje zabi,virus...

На Mi-Ma, galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Мајки јас веќе незнам кај да одам. Малава почна и помалку млеко да пие, сега на воздух живее. Пелената се суви цело време дека не внесува никакви течности. Залче нема јадено....
    Утре ке ја носам на детско и сигурна сум дека со инфузија ке завршиме или со упот за скопје. Се плашам се ова да не се должи на ММР вакцината која ја боцнавме пред 10 дена. Она и пред тоа не беше некој јадач ама сега ништо не сака и само вришти по цели денови. Од наутро кога се разбуди еве дури сега заспа плачејки. Знам дека е гладна и затоа не спие, само незнам што и се случува. Во врска со забите излегоа двете четворки и сега нема подуено жлебе и пак не јаде.
    Многу е тешко да си родител, цел ден и јас си плачам...

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. muchacha_a

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Да,фала му на бога сега е подобро и не повраќа и не качува тт на саат ипол.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Vo vrska so kakanjeto sakam da kazam deka jadenjeto nema znacenje. Ete sin mi e nejadac golem i stalno kaka po 3 pati na den a eve veke 2 dena i po 6 ne znam dali e od zeskoto ili se zabite vo prasanje gi vadi trojkite.