Нас само со книги ни успева, сам да си ги врти, му имитирам животни, еве сега гледам дома се заигра со стикери, за Велигден сакаме да патуваме па и нив ќе ги земам.. И песнички му пуштаме па седи мирен ги слуша А да, и најчесто возиме еден саат пред дремка, за да одмори и заспие по пат и ако спие после тоа саат време сме супер уф уф што не чека А сакаме за велигден да возиме до Белград
Прашав и во друга тема, ама не добив одговор. Од кога е дозволено дечињата да спијаат на перница и каква перница се препорачува? 22 месеци има, последниве ноќи ми спие на мојата перница, а претходно никогаш не ни легнал.
Мислам дека до 2 годишна возраст се препорачува без, а потоа ако изрази желба детето. Јас сакав прво да ја земам Дормео трослојната ама повеќе ја немало и земав рандом ниска перница kikka boo. Некогаш спие на неа, некогаш му смета и ја фрла.
Да ти пратам видео да видиш што те чека, од дома нема да сакаш да излезеш Толку хистерично детево никогаш не е било... Страв да те фати
Дали давате свежи бобинки, јагоди, боровинки, овој период? Гледам има некаде свежи, којзнае од каде се, ама ми здосади веќе овие 3-4 зимски овошја ги вртам. Замрзнатите кога ќе се одмрзнат не личат на ништо. Сакам да ги давам за свежи да ги јаде.
Како се справувате со инат дете 1 год и 8 месеци? Се од инат праи ми се чини. Од инат скока на гарнитура, а се оддалечиме од нејзе, уште не вика да видиме што прави и се гази од смеење. Тегне венецијанер и се гази од смеење. Од инат шлака со лажицата кисело млеко по паркет. Зема тостот го брца во чашата јогурт. За се што ќе и речеме не, се праи обратно за инат. Значи апсолутно ништо не слуша. Ја караме ни се смее во фаца, муабет и праам као ок, завршува муабетот, иде пак истата беља ја прави. Ја потчукнав малце по раче, се паѓа од смеење. Јас не знам како да постапам најсериозно, страв ме фаќа дека како што ќе расте се поголеми бељи ќе прави.
Ignoriram ama stvarno ignoriram. Kolku I da velev ne, I so dobro I loso taa isto si terase duri poveke sila zemase za uste ponemirna . Denes ja opomenav da ne se pusta od lizgalkata legnata na stomak,beshe poloso sednuvase obratno,pa se pustase kako shpaga,pa na kolena, pishan se naprajv zosto izreagurav . Ja pazev da ne se udri pa se povlekov vide deka ne ja gledam,dojde da se guskame. So ne I nemoj nemame mnogu efekt najcesto zavrsva so mavanje glava od laminat.
И мојава нема страв од ништо и веќе игнорирам. Значи има тантруми, вришти по глупости, ништо не помага. Нерви искинав. Завчера падна на глава од креветот и после отиде да го пази кучето (играчката) да не падне. И пак скока по креветот. Знае шо се дешава ама џабе
Некаде после 2 год им се уклучува мозочето за страв и причина и последица. Сега за сега само отсечно не, е доволно онака поради ред, да се рече. Не се инаети туку бестрашни се на таа возраст.
Не мислам дека е инает, туку едноставно си тестира граници. И мислам дека кај сите е вака. Значи не ме ни погледнува ако викам не, он тоа што наумил ќе го направи. Наместо не не по цел ден, кај нас функционира одвраќање внимание со нешто друго. Го залажувам со нешто друго за да престане да го прави тоа што го прави - најчесто ако е нешто опасно, друго го оставам.
Мајки дали е ограничено колку боровинки дневно смее да јаде 2 годишно дете? Некаде ко да имам прочитано за аронијата 5 зрнца, ама не се сеќавам за боровинка. Не знам шо му стана во последно многу ми бара боровинки во овесната каша и дури спремаме, така ги грицка.
Колку сака. Нема врска аронија со боровинки. Јас знам и цела чаша со боровинки да и дадам исто 2 год.
Не му брои, колку сака толку сигурно не јаде секој ден по цела чаша. Мојов имаше периоди кога јадеше одреден тип на храна и после се откажуваше сам.
Ovosje i zelencuk ne i brojam...samo leb i blago. Mojata znae po skoro celo kance jagodi ili skoro cela krastavica da izede. Portokali po 2 jade, mandarini kivi po 3-4. Se dur glean nema tegobi ne i branam. Zatoa bajaderi na primer 2 i davam i gi trgam