Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Pa bevme vo vtornikot i ubavo si napreduva, a za nejadenje ne prasav. Isto e i kaj nas bara toa nie sto jademe pa probuvam gotvam so himalajska sol i bez zacini pa mm se mrsti on obozava sto po zacineto i soleno pa si dodava :lol: Inace davav AD nekoe vreme i primetiv deka mozebi od toa nemozese da kaka :?: Sega ne mu davam veke 2dena i vcera vecerta si se olesni pa ke pocnam kravjo da davam.
    A da ve prasam kako sirenje davate na 12+ ? I za kasicki koga mu pravam dali smeam bitolsko i kakvo da dadam ili da gi pravam so kravjo?
    Daleku mi e svekrva mi i nemozam mnogu kolicinski da zemam kravjo posto se rasipuva :|

2. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Ви се придружувам во темева. Бебе наполни една година, кај и да е ќе навикам дете да го викам :)
    Супер напредува, поминавме три дневен вирус со температура, да не сме покуси. Градинка сеуште супер, иако сум на штрек кога ќе почне да плаче.
    Во однос на сирење, не давам бело наше зашто немам од каде да купам домашно, а по продавници не знам колку е одлежано. Користам сол од алкалоид, прстофат во неговите јадења или рендам пармезан малку и многу го сака.

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Majki zemav madzun pa da ve prasam dali da go koristam samo kako zasladuvac ili moze i nasabalje po 1laz da mu davam na gladno (i onaka ne doruckuva odma koga ke stane) ?

I za sirenje ke interesirase kakvo davate i za kakao dali smeam da dadam i kakvo ? :) Pozdrav i ubav den!

4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    15.732
    Мaџун мoжеш нa глaднo нaсaбaјле,мoјaтa тaкa гo кoнзумирa,секoе сaбaјле.Кaкao пoсле гoдинa дa пoмaлку,немoј дa претерaш сaмo знaе и зaпек дa нaпрaве,a сирење aкo сaкaш сoленo крaвјo,aмa oдсoли гo мaлку вo вoдa aкo е мнoгу сoленo

На galapce и Mi-Ma им се допаѓа ова.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    15.732
    Мaми aј мaлку пoмoш,мaлaтa ми е нaдтинaткa,не и тече нoсе,сaмo пoчнa вчерa дa ми кaшлa пo мaлку,aмa еве сегa кaшлa пoинтензивнo,немa тт,aмa светнaтa е вo oчите.Незнaм штo дa и дaдaм,сaмo чaј oд крoмид и мед и дaдoв,плaнирaм вечер дa јa измaчкaм сo мaст,мaтичнaтa ми е нa oдмoр a зaменaтa е сaмo првa сменa.Кaжете нештo зa смирувaње нa кaшлицa прирoднo:(.Мнoгу се пoти нaвечер и се oткривa,a и вo грaдинкa сигурнo стaнувa oд спиење испoтенa и не јa пресoблекувaaт;(

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Сега го пребарав моево мислење за домашно сирупче, пробај дали ќе делува, ако не тогаш некое сирупче на Хербион (Исландски лишај или бршлен). Побрзо да оздрави убавицата, се надевам настинкава ќе биде само до тука :*

На galapce и azelea им се допаѓа ова.
  7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    15.732
    Фaлa милa,се мислев или мукoплaнт дoбрa нoќ дa земaм,a oвa сo мaслинoвo гo имaм еднaш прaвенo,немaм мaслинoвo сегa aмa ќе земaм

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.564
    Sirenje mocarela davam
    Kakao najubavo vo kam imaat

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    @Annath препoрaкa некoјa зa детскa пaстa зa зaби?Имaм слушнaтo декa имa некoјa штo е безбеднa и aкo се гoлтне.Имaм четкичкa силикoнскa зa нa прст,миеме зaбчињa без прoблем уште oткaкo излегoa,aмa сегa бaрa пaстa дa сум му стaвелa.Сoвет?Препoрaкa?

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Ќе бaрaш пaстa без флуoр. Oд тие штo ги знaм нa пaзaрoв нaш, нa Chicco, нa Билкa и нa Алверде детските пaсти се без флуoр. Зa други не знaм, бaрем не сум прoверилa, a зa син ми пoследнo јa зедoв oд Алверде, oк е.

На Kitten, joy1 и mariatim им се допаѓа ова.
  11. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Јас оваа паста ја користам за малата. Ја купив од ДМ.

На Kitten, *цветче*, galapce и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Правевме брис од нос и грло и од нос искочи Staphylococcus aureus, овие ни беа за во градинка брисеви, инаку ниту му тече носот, ниту кива, нема никакви симптоми за бактеријава? Што бактерија е жити се...

13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мене ми ја најдоа истата бактерија на систематси. Ниту јас немав буквално никакви симптоми. Но се разбира мора да се тертира. Третирав со хлорамфеникол маст локално.
    Сакам да кажам не се секирај, "страшната бактерија", но незнам како ќе ви кажат во градинка, во секој случај ќе мора да ја третирате.
    Можеш и да провериш уште еднаш. Некогаш и лабораторииве се за никаде. Една знам, нема да го кажам името, резултати тресе од ракав. Друга пак знам на сите пациенти иста бактерија им наоѓа. Во таков случај до нив ќе да е.:D

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    Мислев да почне од 1ви, ама ај и онака на одмор одиме на 4ти, да не го пуштам на адаптација џабе, башка да не го прекинувам, ќе си почне таман после одмор на 15ти Септ, од морето ќе му се исчисти ваљда. Му пишав и на педијатарот, па ќе видиме што ќе каже :)

15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки керка ми овие два дена почна да го удира бебето..Се беше ок му се радуваше го бакнуваше го милуваше многу го сакаше но еве сега овие два дена ако се приближи до него право и е удирање..И зборував дека така не е добро дека тоа е нејзино бебе дека треба да го сака но не пак си продолжува исто..Потоа пробав и писнав малку уште толку понервозна стана почна и мене да ме бутка и мава..Незнам дали вака ке тера или некој период е оваа..Ве молам за совет некој ако имал сличен проблем

16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Можеби постои посоодветен метод за надминување на проблемот, но јас во истата ситуација би го насочила вниманието кон постарото дете (затоа што повеќе разбира и чувстува љубомора).
    Не знам колку си во можност но би направила една пршетка со поголемата ќеркичка, би и купила нова играчка, би ја однела во иротека или парк, би си играла со неа. Едноставно би ја направила среќна и незапоставена.
    Исто би се потрудила и да ја вклучам во ,,чувањето на бебето,, Пример. ајде заедно да ја бањаме, ајде помогни ми да ја сменам пелената, ајде ти одбери како да го облечам бебето и сл. Би ја фалела пред сите роднини и пријатели дека без поголемата сестричка не би можела да го гледам бебето... со тоа би се осеќала дадичката како многу корисна и важна...па и забавно би и било да го чува бебето.
    Можеби во корист би било и разгледување на албумот со слики од времето кога дадичката била бебе, едноставно да сфати дека и таа била толку малечка, беспомошна, плачлива и зависна од мамичка и татичко.

Немам второ дете и сеуште не сум се соочила со вашиот проблем, но отприлика вака би се носела со ситуацијата. Сепак сакам да слушнам мислење од поискусни мамички.
    Поздрав и убаво денче со малите!!!!

На marchi-cool, awl, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Мами сте го користеле ли ова сирупче. Како сте задоволни?
    индекс.jpg

18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Јас го користев за син ми кога беше помал и што знам, не се сеќавам нешто нарочито. Како да ми е во мислата дека немаше баш апетит од сирупот, имав чувство дека му беа премногу витамини.

Јас сум многу задоволна од другиот на флорадикс, оној со железо. Тој баш беше ефективен и за железото, никогаш повеќе немаше проблем со хемоглобимот, а и за апетит бидејќи има и витамини б група.

Позадоволна сум од пиковит имуно. Тој го купував знам :)

На galapce, irena.1, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    15.732
    Мајки ќе ве молам за искуство од тие што сте поминале сипаници-Варичела,како ја поминавте,како се однесуваа вашите дечиња,и во поглед на јадење.Ние од саботата вечерта со висока тт од 39,5 во неделата почна да се исфрла,еве до вчера трети ден уште излегуваа,намали со апетит ,не сака да јаде многу,само вода пие и јогурт сака,друго потешко,многу стана нервозна,дали од што ја чешаат ,дури почна да мава а не беше таква:(.Ја мачкам со пудра и незнам дали постои нешто за мачкање во случај да и остане белег од нив.Матичната ни рече да и да давам и некое сирупче плус за имунитет,дека сега и е нели опаднат,па освен овие горе што сте ги навеле имате ли искуство со некој сируп,дефендил,имунокидс бор,мулти пико и сл?
    Од кога да почнам да ја туширам одкако ќе се засушат или можам веднаш? Многу прашања нели;)

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.846
    Допаѓања:
    202.911
    Можеш да го бањаш детето, во последната вода раствори малку кристали од хиперманган, колку да се обои розева, помини ја и нека се засуши на неа. Пудрата не знам колку помага, ама има една пена во аптекиве Poxclin се вика (мислам) многу ја фалат дека помагала кај брунките од сипаници и не чешале воопшто, Нормално е да не јаде, може има брунки и во устата, а за имунитет не знам што би ти препорачала, немам користено ништо од овие што ги наброја. И ако оди во градинка, откако ќе поминат сипаниците, дома чувај ја најмалку еден месец да се зајакне, оти многу лесно ќе префаќа секакви болести. Ова од искуство, јас избрзав со синко, и после секои две недели пиеше антибиотик.

На friendy, galapce и azelea им се допаѓа ова.