Здраво, здраво. Ми треба совет(мислење од вас мамички). Син ми е 15 месеци, и сеуште не оди. Проблемот е што постојано е на прсти. Оди по гарнитура, по маса, но постојано на прсти. Пријавивме кај докторката, веќе околу 3 месеци одиме на физиотерапевт и нема некое подобрување. Кога го тераме да оди, се нервира и не сака. Што да правиме?
Јас колку што знам, нормално е одењето на прсти во првите години од животот, така се развива стапалото. Не да оди на прсти секогаш кога оди, туку повремено, дури и после проодување. Проодувањето е индивидуално, детето ќе прооди кога ќе се почувствува спремно. Затоа се остава само на земја, да се исправа, да научи да паѓа, па после тоа обично проодуваат.
Од кои причини одите на физиотерапевт? Сосема е нормално тој период да прооди дете од 13-16 е просек, некои пред , некои и после 16 месеци, исто така нормално е и да одат на прсти на почетокот. Напредок незнам каков очекувате, продувањето е сосема неочекувано. Одат по намештај и одеднаш во еден момент ќе се пуштат, а вие ќе се потепате да ги најдете телефоните. Мојава од 9 месеци почна да се исправа и да оди по намештај, но прооде на полни 14 месеци, за 3 дена веќе убаво одеше. Не треба да го терате да оди, кога ќе биде спремно ќе почне.
Крвната слика како и е, дали е здрава, ако е ок тогаш не се преоптеретувај. Ако јаде супи/чорби претпоставувам, стави мелено месо или испасирај ја цел супа/чорба, направи и ја попара. Мојата зеленчук само така јаде. Овошје не сака едвај смути ако испие. Се трудам од петни жили да не давам со сила, со играње и со лажење, да не форсирам и да ја оставам она да прави како сака. Кога беше во болница со ковид се дупна од јадење и после 2 недели се врати на старо. Очекувам да си менува постојано. Постојано ќе нудам, па колку јаде толку, се додека е здрава не се секирам премногу, само малку .
Жеени мајки кажувајте чааре оти крај сум нервен слом ќе добијам веќе. 13м е мојоѕ бандит, 2м веќе буквално ме дупи у мал мозок со ноќното спиење. Ако има една дремка кај 22ч кога ќе се успие станува за саат време и е свеж, кога спие 2 пати, по што втора дремка му е 45мин макс, и е до 18ч веќе кај 23 му се спие ама не се предава. Се нишкаме 1ч пееме па ми фрла цуцла ми се смеее ако го спуштам у кревет а не е успан плаче чиниш го колам. И со мене и до мм се треска се фрла буквално живци немам ми се иди да го нашлапам ... Не се заби, без проблем ги вади барем за сега
Крвната слика и е добра, ништо не е под вредноста што треба да е.. Здрава, права. Машинка е не застанува. Сум пробала со мевце ама сецкано во супа и го плука, не ми текнало да изблендам и да ставам фиде Ќе го пробам и тоа, фала ви!!
На оваа возраст обично преминуваат на 1 дремка во текот на денот, околу 5-6 саати по станување. Ако го оставате да спие многу наутро, немојте, нека си стане кај 7-7ипол, па дремката кај 12 ипол - 13:00 до максимум 15:00 - 15:30 и после вечерта ќе си заспие кај 21 - 22. Пробајте во темница скроз и тивко да го легнувате, не станувајте, нишкајте, смеете, сите спиеме и готово. Некогаш ќе си поплаче ама ќе се смири и ќе си заспие.
Кога бевме на преглед на годинката, и кажавме на докторката дека постојано е на прсти и таа не прати на физио терпевт. Кога сме таму тој си игра, се качува, а физиотерапевтот пробува додека тој стои да му ги спушти нозете да гази на цело стапало, тоа е се што правиме таму. Фала ви на сите на одговорите, ќе бидеме трпеливи.
Мајка мораш некоја рутина да направиш, за вечерното спиење, пример да затемниш во соба, па пушти бебешка музика, направи му шише млекце топло односно АД, дур пие гали го,гушкајте се ,нишкај го, затемни уште повеќе, покриј го со кебенце, стави го на твојата перница нека лежи малку и ќе видиш ќе се смирува полека. Еве моево си има ритуал, прво хара по соба, па трча по душек, па сака да играме Ѕе каде си? Па иде да кака позади завеса со криење, па се пресоблакаме и веќе тука почнувам да го смирувам во кревет. Го прашувам дали сакаш млеко, он вика Да!, мама има спремно топла вода во термос, АД 5 лажички во пластична мерица, спремно шише, мучкам давам и почнуваме со успивање, пробај со екона рутина за да знае дека ќе се спие, некогаш и ние 1 саат се успиваме ама не се нервирам, знам дека кад тад ќе мора да заспие ,
Здр мајки детето мие 21 месеци не сме немале проблем со јадење све јадеше сега има две недели несака ништо све одбива што зема малце при рака сам и тоа вришти кога му давам да јаде солено највеќе јадеше сега не сака да види што може да е мие чудно што му стана наеднаш се мршти бега од храна
Леле колку паника ви кренале за џабе. Каков физиотерапевт жити се. Ќерка ми одеше на прсти на почеток и ортопедот ми кажа дека е одлично што оди така за стапалцето. Дури треба и да се стимулира повремено да одат на прсти. Сега женската на есен ќе биде прваче и е здраво, право најнормално дете.
Дали некоја има испитувано Д витамин на бебето/детето во Биотек? Дали им земаат крв преку вена или може и од прст? Мислам дека во Авицена им земаат од прст, но не знам за Биотек.
Во Авицена да, може од прст. Сигурно може и во Биотек само да знаеш многу повеќе крв земаат така, од вена е многу побрзо.
Јас и имам проверувано на малата Д витамин на имунологија од вена и како нас што ни земаат е. Четири месеци беше тогаш.
Moms, ќерка изгледа има прибрано коксаки. Според слика пратена на педијатар, утре ќе ја носам да ја ѕирне секако. Има само ужасен осип на пеленска регија, 2 точкички околу уста и 2 на раче. Што друго може да се издеси и колку време трае отприлика и како имате вие третирано, во случај утре да се потврди коксаки?