Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Ибупрофен 2,5 мл дадов во 02:00 ноќеска, во 9:30 сабајле па во 14:00 па во 18:00. Немам парацетамол. Пишува дневно максимум 3 пати по 2,5 мл. Дете е 23 месеци и 10-11 кила. Во рок од 24 часа имам дадено плус 5мл од дозволеното. Мислам дека е вирус. Следно да пробам со чепче парацетамол за 4 саати. Кажуваше на шест саати ама сега на 4 почна. На педијатар не отидов дека од синоќа почна да има тт. Ќе одам утре на итна ако продолжи. Се јавив во аптека сега нема сируп парацетамол. Имам чепче парацетамол ама дали ќе успеам да му ставам…
    Ќе се случи нешто што ја надминав дозата или смее и на 4 саати ибупрофен наместо наизменично парацетамол ибупрофен?

Последна измена: 9 јуни 2023
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Стави чепче. Ама за таа возраст да не е дозата 5мл по 3 пати на ден, а не 2,5мл, види пак во упатството. Не верувам дека нешто ќе се случи ако си дала сега повеќе во 24 часа, ама мислам да не продолжиш, најди парацетамол и давај наизменично.

На Mother of 2boys и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    2,5 пишува дека 40грамски е ибупрофенот ако така се вика, дека на парацетамол или ибупрофен 20храмски имам видено 5 мл е дозата. Ама некако како ич да не делува, а нов ми е. Парацетамол нема по аптеки. Ги најдов чепчињага сега парацетамол пишува од 6 месеци до 2 години. Не го прочитав упатството сеуште ама би требало едно чепче да е нели на 6-8 саати.

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.850
    Не знам ај да не те лажам, нека пише и друг некој. Ама блокмаксов пример во 5мл има 100мг ибупрофен, 8 месеци кога беше доктор во систина ми го дозираше 3мл на 8 часа. Може затоа да не симнува. Да прашаш во аптека едино ако не си сигурна, ако немаш доктор.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    4.093
    Таман си, 2.5мл е дозата ибупрофeн тука на сирупите, може во Мк е различно. Јас обично давам чепче парацетамол пред спиење, па во текот на ноќта ибупрофен сируп, па утредента зависно колку часа се поминати или пак сируп или чеп. Давај најизменично, ако крева на краток временски размак

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Ми треба храброст како да ставам чепче. ;( Еве го крева пак 3-4 саати поминаа. Морам чепче за пола саат- саат.
    Ова што крева на 4 саати значи нешто посериозно му е?
    Нема никакви други симптоми, само тт има, најверојатно е вирус?

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    До колку ти качува мама? И колку дена е со температура?
    Можиш да ја одржуваш со ладење? Ако не, ќе мораш да ставиш чепче. Кај нас парацетамолот чепчињата многу добро делуваат.

Инаку на 2 пати ми има качено нешто над 40°, првиот пат беше од ковид, вториот пат од бактерија во нос. Со ковидот му траеше 3-4 дена, а со бактеријата 6.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    38,5-39 , првиот ден односно вчера 37,5
    Нешто повеќе од 24 часа е со тт
    Ставив чепче
    После 25 минути отприлика од чепчето се искака во ниедно време сега во 22:45 спиејќи само да ме стави на мисла дали ќе делува чепчето или не, кај му текна да се искака баш сега не знам
    Не ми се бараше низ каката чепче да не има ама еднаш како бебе се искака 5 минути после чепчето и на форумов ми рекоа да нс ставам ново па и сега нема да ставам се надевам делувало и се стопило пред да се искака

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Не давај ново, брзо се растопува. Ако не спаѓа пробај да ја одржуваш со ладење, туширање и оцет на чорапчиња. По 4-6ч ако не спаѓа пак можеш чепче.

Со помин да е, лесно и брзо да минува. :hug:

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Мерев до 38 беше спуштена и сум заспал а и сега плачеше многу мерам 40 како да не делувало чепчето
    До сега не било вака како да не делуваат лековите, не знам што е сега

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    4.093
    Сега можеш да дадеш сирупче ибупрофен, веќе се поминати 4 саати. Моево еднаш креваше на 2-3 саати, ми рекоа најизменично, може сируп и после 2 саати после чепче.

Најверојатно е некој вирус. Моето коксаки кога имаше така креваше на 2 -3 саати, до 40 тт

На gjoker4e и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Како да ја натерам да седи во седиште а да не ги вади рацете од каишите? На најстегнато пак ги вади.
    Значи нема проблем да седи ама каишите само доле да и се врзани, преку рамења никако.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ja lani ne i stavav pelena god i neso bese. Generalno gola bese ili samo po kupaci. Pelena stavav koa ke i dojde vreme za dremka pa da ne mi zaspie. Na plaza nosevme podlogata od doma sto i da ja izmoca niso strasno se plakne i gotovo. Mene mi nema poenta na plaza na toplo dete da macis so pelena cel den. Ako se izmoca niso strasno,ako se iskaka ke soberes i toa e toa.
    Da se dopolnam...trgnav lani so idea po kupaci da sedi...ke izlezeme od voda ke ja izbrisam isusam menjam kupaci,ke sedne da si igra ke stane voda da puni i ke se slapne pak mokra cela ili bar u gazot i taka pocnav gola da ja ostavam zaso trebase ili na 5min da se.rpesoblakame ili mokra da e. Ni kupacine ne se susea.tolku brzo. Toa e dete odi seta faka brcka ne lezi na plaza da odmara

На tina2018, lovely91, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Скрос исто, рацете ги вади ќутејќи и само долу е закопчан. Ко таксистите низ градов прават фора со појасите. Ајде да видиме дали чаре некој нашол.

На IRBBB и Tea SK им се допаѓа ова.
  15. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Мајки кажете нешто за имунитет за 12 месечни бебиња, одат во градинка. До сега пиевме бејбивит.

16. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Јас денес зедов мултиомега на бекутан по препорака од педијатар.До сега давав бебитол омега и повремено бебивит,денес почнавме со овој,педијатар ми вели бар се во едно е си има омега и е добар.Па сега ќе видиме,на 100ума бев,некако ко ќе се спомни бекутан не ми влева доверба ама цената е приступачна па ќе пробам

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    За колку време исчезнува осип од температура? Четири дена имаше температура, втор ден е исфрлен веќе. Се јавив на педијатар мислев да одиме да го видат и да кажат дали е заразен осипот или не ама ми рекоа дека секако додека има осип не смее да оди во градинка. А за првото дете еднаш имам отидено на педијатар и рекоа не е заразно смее во градинка. Па утре секако сум слободна не сум на работа ама не знам дали ќе го снема осипот до четврток.

18. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    И моите имаа осип од тт, по една недела им траеше, педијатар ми рече не е заразно и со потврда ги носев во градинка.

19. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Дали може електролити да ги дадам во млеко бидејќи вака не ми ги пие?
    Screenshot_2023-06-13-21-53-06-959_com.android.chrome.jpg на упатство стои само зовриена вода

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    10.559
    Електролотити јас ко што знам во вода само, пробиотик може во што било.
    Земи Ресторафлор, благи се, вкус на малина, комбинација електролити со пробиотик, ќерка ми само тие ги прифати.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.