Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.851
    Еден совет од психолог е на онаква голема гумена играчка кога е бесна само таму да мава и да се "истури". Ама некако си мислам да не си ја фатам бељата уште повеќе. :D Иако до негде има логика.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    9.232
    Пред месец дена и мојава вака се исфрли, прво стомак па грб и после раце и нозе. Качи и температура Матичната рече дека е вирусно најверојатно розеола. Не ја третираме со ништо. Се исчисти за 5-6 дена.

3. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.026
    Допаѓања:
    4.851
    Ете пак коинциденција. :D
    Вака имаше и мојата, пред 3-4 недели почна (има мн осетлива и атопична кожа). После почнаа и тоа само после бањање навечер, како мали уртики тек тук. На прво гледање педијатар рече дека таква и е кожата да си продолжам со биодерма почесто да мачкам. Е после на секое бањање повеќе и зацрвенуваа и тогаш веќе ми дадоа 1 недела сируп, се смири и сега веќе нема. Јас перев со фрош бебешкиот ставав од истиот и омекшивач, ама преправ се без омекшивач со дупло плакнење. Вториов доктор се сомневаше и на осип од вироза ама го исклучи пошто не беше болна. Се мислев дали има нешто ново во исхрана и не сум сигурна дали тогаш и давав мешан кашкавал и овчо кисело млеко па го прекинав и тоа. Инаку ми рекоа да намалам на протеинска алергена храна 2 недели.

Да додадам, имавме и ние розеола лани, после 3 дена тт, откако падна тт се исфрла ама не беше вака, тие беа мазни и црвени и ги имаше и по нозе, раце.
    Овие сега беа само на стомак и грб и рапави, како наежена. А пред некој ден вртев слики кога била бебе 5-6 месеци, само на доење, исто имаше вака и тогаш се смири само од себе, со повеќе мачкање биодерма.

На Ladybug98 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. something

something Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2011
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    1.416
    Кај мене вака правеше околу 1 год и 4-5 мес беше, абе со ноктите во лицето и мава, по мене, баба и, татко и … само од себе помина може има два месеци како не прави више така, период е изгледа…уствари тој период вадеше четворки па си викав да не е од што ја боли/чеша па не знае како да изреагира, едно време бев комплетно смирена и и објаснував ноо потраа периодов па почнав да ја карам… незнам што помогна, престана да прави така.

На Mucika и LazaLaza им се допаѓа ова.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Пред месец дена ќерче се нафрли вака. Истовремено имаше и секрет во нос.
    На брис излезе стрептокока пнеумониа. Сите во група во градинка го имаа истиот осип.
    Третирав само со капки во нос. Се исчисти осипот за неполна недела

На Ladybug98 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Кажете некој совет за кашлица мајки. Бебињата кашлаат, на слушалка ништо, грло супер, матичната ни рече само инхалации и со Павле кремата да мачкам грпчиња и гради. Кажете нешто природно а ефикасно ако знаете ако постои.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Нас матичната сируп од исландски лишај ни препиша, над година можи да се консумира.
    Инаку еве еден бабински лек, не знам дали е делотворен https://www.instagram.com/reel/CsJCWq6IYzf/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Лој од гуска си нарачај, не знам дали тоа му помогна оти и сируп му давав ама прочитав многу позитивни коментари.

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.955
    Допаѓања:
    12.975
    Исландски лишај не е за искашлување?

10. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Давав, но ете нема кај нас резултат....

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Не, за сува кашлица ни го даде.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Majki, malata pred edna nedela krena tt, za tri dena se smiri i posle toa se osipa, pomina i toa. Virus nekoj fatila. Krvna slika e super.
    No, poslednive 2-3 dena e po pospana nekako, poveke saka da spie, ne znam zasto ama me zagrizuva. Dali se oporavuva, dali vremevo i vlijae? Dale se e kombinacija. Maticnata vika nema potreba od grizi, no pusto majka…
    Iskustvo nekoj?

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Sprej na baza na propolis kakiv davate za grlo?
    Ima malku crveno grlo, ama ne mi posoci kakov za vozrasta da zemam.
    23 meseci e.

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Има еден на еси, предобар е. И ние со маж го користиме.

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Супер. Фала ти. Некни имаше блага температура неколку саати и толку.
    За утре имаме вакцина, па направив кс. Се е во ред а црп 16, ја виде педијатарот вика малку црвено грло. И само спрејче да флитаме.
    Може има и некоја бактерија ама по симптомите не е за терапија некаква друга.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.165
    Допаѓања:
    10.582
    Гледај само без алкохол да е иначе сите се добри со прополис.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas go davav ama ne bev zadovolna. Samo od vit c i zink kapkite na natured aid sum zadovolna.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.454
    Допаѓања:
    25.114
    Од Мајчински муабети, ќе преминам тука зошто е посоодветно.

Ќерка ми има година и 9 месеци. Кога јас и татко и' не сме во близина, со сите е супер мирна и послушна. Со бабите си тераат дневна дремка, оброци и шетање без проблем, не им се спротиставува.
    Со мене и татко и' сè е борба. Викендашки може и да не отспие дневна дремка, а ако успееме да ја заспиеме, тоа е со многу мака и задоцнето (зошто се спротиставувала). За пресоблекување буквално бега и ја бркаме наоколу, па со вриштење и ритање иде процесот. Всушност, скоро сè проаѓа со плачење и ритање, од облекување на патики до зошто си ја чепнал играчката. Или не си ја чепнал. Да не зборам па за опасни работи... за неа "не" е "да".
    И' зборуваме без престан. Клекнувам за да бидам на нејзино ниво, она седнува на под. Ае седнувам и јас, она станува и ми се фрла во прегратка и се кикоти. Јас сериозно зборувам, она се смее. Како да нема способност да разликува сериозно од игра, нема интерес да ислуша.

Дали дека често сме разиграни со неа? Па нè гледа/осеќа повеќе ко другарчиња? Иако сме сериозни кога треба, не пропуштаме.

Уште е мала или да повнимавам некаде во односот?
    Мислење?

На brm_brm, lovely91 и sani99 им се допаѓа ова.
  19. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Буквално како да пишувам јас искрено.. Само кога сме ние присутни се е повеќе разгален, плаче итн а додека сме отсутни супер си тера, без проблеми си игра ... прочитав на интернет демек додека сме ние присутни искажуваат емоции слободно знаејќи дека сме тука да ги чуваме . не знам искрено ама полудев па и непријатно ми станува искрено незнам што попрво да направам
    со моите додека спиеше кога стана од сабајле насмеан свеж а со нас некогаш нервозен, лут па еден ден да се насмее нит гушка нит ништо.

На MissChievous и lovely91 им се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.392
    Допаѓања:
    31.773
    Се приклучувам во клубот :hug:
    Минатиот викенд беше кај моите, отидовме во недела да ја земеме, спиеше 2 саати преку ден. Дома и во градинка не спие. Се друго и е поинтересно и после почнува да плаче за спиење уште во 18:00, па касниме со ноќното и се така во круг...
    Полудев веќе, никаков ред немаме :drunk:

Кога сме сериозно лути, почнува да плаче и да се треска од земја се додека не ја земеш. Па и пребира кој да ја земе, најчесто го мрази татко и :headbang:
    Година и пол е инаку

На MissChievous и sani99 им се допаѓа ова.