Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Еден совет од психолог е на онаква голема гумена играчка кога е бесна само таму да мава и да се "истури". Ама некако си мислам да не си ја фатам бељата уште повеќе. :D Иако до негде има логика.

LiquidLuna likes this.
  2. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Пред месец дена и мојава вака се исфрли, прво стомак па грб и после раце и нозе. Качи и температура Матичната рече дека е вирусно најверојатно розеола. Не ја третираме со ништо. Се исчисти за 5-6 дена.

3. Mucika

Mucika Популарен член

Ете пак коинциденција. :D
    Вака имаше и мојата, пред 3-4 недели почна (има мн осетлива и атопична кожа). После почнаа и тоа само после бањање навечер, како мали уртики тек тук. На прво гледање педијатар рече дека таква и е кожата да си продолжам со биодерма почесто да мачкам. Е после на секое бањање повеќе и зацрвенуваа и тогаш веќе ми дадоа 1 недела сируп, се смири и сега веќе нема. Јас перев со фрош бебешкиот ставав од истиот и омекшивач, ама преправ се без омекшивач со дупло плакнење. Вториов доктор се сомневаше и на осип од вироза ама го исклучи пошто не беше болна. Се мислев дали има нешто ново во исхрана и не сум сигурна дали тогаш и давав мешан кашкавал и овчо кисело млеко па го прекинав и тоа. Инаку ми рекоа да намалам на протеинска алергена храна 2 недели.

Да додадам, имавме и ние розеола лани, после 3 дена тт, откако падна тт се исфрла ама не беше вака, тие беа мазни и црвени и ги имаше и по нозе, раце.
    Овие сега беа само на стомак и грб и рапави, како наежена. А пред некој ден вртев слики кога била бебе 5-6 месеци, само на доење, исто имаше вака и тогаш се смири само од себе, со повеќе мачкање биодерма.

Ladybug98 likes this.
  4. something

something Истакнат член

Кај мене вака правеше околу 1 год и 4-5 мес беше, абе со ноктите во лицето и мава, по мене, баба и, татко и … само од себе помина може има два месеци како не прави више така, период е изгледа…уствари тој период вадеше четворки па си викав да не е од што ја боли/чеша па не знае како да изреагира, едно време бев комплетно смирена и и објаснував ноо потраа периодов па почнав да ја карам… незнам што помогна, престана да прави така.

Mucika and LazaLaza like this.
  5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Пред месец дена ќерче се нафрли вака. Истовремено имаше и секрет во нос.
    На брис излезе стрептокока пнеумониа. Сите во група во градинка го имаа истиот осип.
    Третирав само со капки во нос. Се исчисти осипот за неполна недела

Ladybug98 likes this.
  6. Inamya

Inamya Популарен член

Кажете некој совет за кашлица мајки. Бебињата кашлаат, на слушалка ништо, грло супер, матичната ни рече само инхалации и со Павле кремата да мачкам грпчиња и гради. Кажете нешто природно а ефикасно ако знаете ако постои.

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Нас матичната сируп од исландски лишај ни препиша, над година можи да се консумира.
    Инаку еве еден бабински лек, не знам дали е делотворен https://www.instagram.com/reel/CsJCWq6IYzf/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Inamya likes this.
  8. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Лој од гуска си нарачај, не знам дали тоа му помогна оти и сируп му давав ама прочитав многу позитивни коментари.

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Исландски лишај не е за искашлување?

10. Inamya

Inamya Популарен член

Давав, но ете нема кај нас резултат....

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Не, за сува кашлица ни го даде.

Skyler likes this.
  12. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Majki, malata pred edna nedela krena tt, za tri dena se smiri i posle toa se osipa, pomina i toa. Virus nekoj fatila. Krvna slika e super.
    No, poslednive 2-3 dena e po pospana nekako, poveke saka da spie, ne znam zasto ama me zagrizuva. Dali se oporavuva, dali vremevo i vlijae? Dale se e kombinacija. Maticnata vika nema potreba od grizi, no pusto majka…
    Iskustvo nekoj?

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Sprej na baza na propolis kakiv davate za grlo?
    Ima malku crveno grlo, ama ne mi posoci kakov za vozrasta da zemam.
    23 meseci e.

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Има еден на еси, предобар е. И ние со маж го користиме.

15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Супер. Фала ти. Некни имаше блага температура неколку саати и толку.
    За утре имаме вакцина, па направив кс. Се е во ред а црп 16, ја виде педијатарот вика малку црвено грло. И само спрејче да флитаме.
    Може има и некоја бактерија ама по симптомите не е за терапија некаква друга.

MilaSs12 likes this.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Гледај само без алкохол да е иначе сите се добри со прополис.

brm_brm likes this.
  17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Jas go davav ama ne bev zadovolna. Samo od vit c i zink kapkite na natured aid sum zadovolna.

Inamya likes this.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Од Мајчински муабети, ќе преминам тука зошто е посоодветно.

Ќерка ми има година и 9 месеци. Кога јас и татко и' не сме во близина, со сите е супер мирна и послушна. Со бабите си тераат дневна дремка, оброци и шетање без проблем, не им се спротиставува.
    Со мене и татко и' сè е борба. Викендашки може и да не отспие дневна дремка, а ако успееме да ја заспиеме, тоа е со многу мака и задоцнето (зошто се спротиставувала). За пресоблекување буквално бега и ја бркаме наоколу, па со вриштење и ритање иде процесот. Всушност, скоро сè проаѓа со плачење и ритање, од облекување на патики до зошто си ја чепнал играчката. Или не си ја чепнал. Да не зборам па за опасни работи... за неа "не" е "да".
    И' зборуваме без престан. Клекнувам за да бидам на нејзино ниво, она седнува на под. Ае седнувам и јас, она станува и ми се фрла во прегратка и се кикоти. Јас сериозно зборувам, она се смее. Како да нема способност да разликува сериозно од игра, нема интерес да ислуша.

Дали дека често сме разиграни со неа? Па нè гледа/осеќа повеќе ко другарчиња? Иако сме сериозни кога треба, не пропуштаме.

Уште е мала или да повнимавам некаде во односот?
    Мислење?

brm_brm, lovely91 and sani99 like this.
  19. sani99

sani99 Популарен член

Буквално како да пишувам јас искрено.. Само кога сме ние присутни се е повеќе разгален, плаче итн а додека сме отсутни супер си тера, без проблеми си игра ... прочитав на интернет демек додека сме ние присутни искажуваат емоции слободно знаејќи дека сме тука да ги чуваме . не знам искрено ама полудев па и непријатно ми станува искрено незнам што попрво да направам
    со моите додека спиеше кога стана од сабајле насмеан свеж а со нас некогаш нервозен, лут па еден ден да се насмее нит гушка нит ништо.

MissChievous and lovely91 like this.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се приклучувам во клубот :hug:
    Минатиот викенд беше кај моите, отидовме во недела да ја земеме, спиеше 2 саати преку ден. Дома и во градинка не спие. Се друго и е поинтересно и после почнува да плаче за спиење уште во 18:00, па касниме со ноќното и се така во круг...
    Полудев веќе, никаков ред немаме :drunk:

Кога сме сериозно лути, почнува да плаче и да се треска од земја се додека не ја земеш. Па и пребира кој да ја земе, најчесто го мрази татко и :headbang:
    Година и пол е инаку

MissChievous and sani99 like this.