Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Во литро вода:
    - едно јаболко (убаво измиено, на четири пресечено сосе семки и лушпа)
    - една главица кромид (сосе лушпи на четири)
    - две оревчиња (измиени и само скршени , сосе лушпа и тие)

Горново да изврие додека течноста стане пола литар.

Може да се пие во неограничени количини.
    Не е грдо (од кромидот)...и не мириса лошо.

На Sky-butterfly, friendy, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  2. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.631
    Допаѓања:
    15.757
    Да,истото и јас го правам и чај од бел слез можеш да даваш,или кромид неколку кругови полиени со мед,па течноста што ќе ја пушти кромидот и медот е како сируп и такво давам некогаш,ама се зависи и каква кашлица е

На galapce, PUPICA и referentka им се допаѓа ова.
  3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    ^Staviv bel slez,sega i ova so medov da go napravam.
    Vo momentov nemam jabolki...
    Fala vi.

4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.925
    Допаѓања:
    36.776
    За оревите... со лушпа мислиш на она тврдото?
    Јас имам само чистени. Може и така или нема да има ефект? Не можам никаде да најдам цели ореви.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    Цел орев требало.
    Тврдиот дел и оние меѓу оревчињата внатре содржеле многу јод..
    И јас немав :x...отидов во пиљара и сакав да купам 3-4 ореви па и така ми ги дадоа (facepalm) (ги фати жал кога им кажав дека за лек ми требаат, оти па срам ми беше само 3-4 да купам)(facepalm)

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки од кога почнаа вашите да не се будат преку вечер за јадење..Ние сме скоро 17 месеци и сеуште си станува на 2-3часа за млеко...Дали бидејки е алергична на млечни производи и сме на диетално млеко па е гладна или навика е..Незнам навистина што да мислам..Сега навечер синко по цела вечер сака да цице плаче па и таа станува за млеко па малку ако и задоцнам потоа цела вечер плаче па сака да ја дигам а сеуште неможам..Незнам како да ја одвикнам од нокното јадење..Совет ве молам.

7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Nie go koristime poveke od 1 mesec, eve go pocnavme vtoroto sise. Prvoto ni bese toa so zelezo sega ovoj. Krvna slika treba da pravime v ponedelnik pa togas ke pisam dali imalo efekt. Denes bevme kaj pedijatarot da go vidi rrzultatot od krvta sto go pravevme vo Mk i epten me uplasi a bese toj sto ne se soglasuvase da se proveruva krv. Inaku hemoglobinot ni bese 8,8. Sega ke cekame rezultati i od tuka pa ke ni dadat novi lekovi zasto ovoj sirup ne mu bil i nesto poznat. Vo meguvreme napraviv sok od cveklo , morkov i limon, davam po malku kakao, seme od koprivi i zolcka,meso pa ke vidime.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Majki zdravo me nema odamna a Sega so prasanje ,Malava 3dena so T do 39.2.krvna slika super se vo red bris se OK, pedijatar ja vide dobra e nababreni 4ki 3ki od zabi bilo.nejade nespie nervozna.T pomina I Sega ima osip na vratce grb I stomace bledi crvenki ne ja cesaat ne se faka.Dr vika imalo takva viroza periodov iskustva????

9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.776
    Citam poslednive postovi se skoro so slicni prasanja. Sinko denes e so rasteceno nose,bezboen slajm,ne kasla nema tt. Osven sprej vo nos,sto drugo da dadam?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.968
    Inhaliraj go so fizioloski ako imas
    Ili banjaj go vo potopla kupka
    Cajce supa...

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mojov zivee od kiselo mleko. Nekogas kasnuva i ovosje. Jade svezo jabolko, sam grize pluka igra so jabolkoto, festivali pravi. A zelencuk nikako. Vadi trojki. A ne e nervozen vesel e. Si igra. Samo prestana da si kazuva toa sto kazuvase.
    Sto ke pravime so nejadenjevo neznam.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И син ми со зеленчукот е скаран. Со денови не јаде зеленчук и месо. Само печени теста, попара, јогурт, леб и крем, млеко и бисквити и среќа наутро овошно смути што не одбива.
    Не знам што му стана, можам да кажам дека општо апетитот му е намален летово.
    Од дете јадач, сега јаде со молење или не јаде.
    Повеќе на течности е. Се тешам што барем тоа сака.
    Денеска му купив маџун, аронија и Пиковит и се надевам ќе му се подобри апетитот.
    Од пиковитот минатиот пат јадеше ко дупнат. Ај баш да видиме дали ќе биде и овојпат исто, зошто вака не го бива. Страв ми е крвна слика да му направам. Ништо здраво не јаде. Се освен тоа што треба.

На alana и eleni27 им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Pikovit sirup?
    Jas ni na pedijatar nejkam da go nosam od strav. Jajce nema kasnato mesec dena. Go jadese so banana, a sega taa kasa ja jadam jas (facepalm) jas jadam mleko i biskviti, jadam leka, a be se jas jadam, a toj samo kiselo mleko. Denes mu staviv od hipp pcenka vo kiseloto mleko, pa ne ja primeti. Za vecera imam spremeno tri vrsti, kojznae dali ke jade on ili jas. Sreka po dva litri tecnost sto pie.

На alana и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.656
    Допаѓања:
    38.226
    Поголемиот син почна да спие навечер откако направи годинка. Помалиот син има 2 години и уште се буди навечер (само еднаш).

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Да, сирупче Пиковит.
    Последен пат кога му давав сирупче, ништо од храна не ми одбиваше. Се си јадеше без проблем. Денеска му купив, па баш да видам дали пак ќе биде така.

16. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Isti sme I nie porano se si jadese,s sega zelencuk nesaka da vidi.Pa I stavam morkov,cveklo ,tikica vo kasite so ovosje I oriz vo noknite za da vnese nesto zelencukovo :) inaku nea I se jade ama ne ja fala mesto vo hranalka ,ke sedne pet min I da stane a nedojadena :) pa mora pred TV da gleda crtan da zavrsime

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Eh nie hranilkata ja spakuvavme. Hahahahaha ne znae mojot da sedi. Odi i jade ( ne jade). Eve denes kasna keksolino so trista maki. Sega rucek ke mu pravam, ke smislam sto, ama da bide nesto sto i jas bi jadela. Da ne frlam. Znam deka jas ke treba da go izedam.

18. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки се мислев дека да пишам ама ајде тука се надевам ке ми дадете совет или слично.Синко еве сега во септември ке направи 18 месеци,тргна во градинка во април и за 3 дена тамо по еден саат се разболе траеше 2 недели потоа пак го носев и пак за 3 4 дена се разболе и тоа еден месец болен.Сега преку летотот седеше дома со мене,јас не работам,но му плаќав му чуваа место и сега прашањето ми е се двоумам дали да почнам да го праќам или дома да седи.Таму просторијата дека ги чуваат воопшто не ја проветруваат и јас да отидам мислам ке се задушам.За јадењето нема што да кажам убаво им даваат здраво свежо приготвено.Но сега највеќе ми е затоа што за 3 месеци ке дојде уште едно бебенце и барем синко до тогаш д асе научи во градинка неколку часа ке ми биде од голема помош,онака дали ке можам да се снајдам сама и со двете.И сакав да ве прашам дали на сабајле кога ги спремате за во градинка им давате нешто да јадат или млекце да пијат или не.Ве молам пишете искуство и совет ке ми биде од многу корист.

19. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки керка ми има атопичен дерматит т.е забрането ни беше млеко и млечни производи..Пред два месеци на последната контрола ни одобрија да јаде и кроасани и смоки и многу др раб кои ни беа забранети, останавме само млеко да не пие..Треба сега да ја носиме за провокации..Но вчера синко не беше добар бевме сите во болница и керка ми остана да ја причува тетка ми..Таа изумила дека не и даваме млеко па вчера двапати пиела по 200гр млеко и не и се појави никаква реакција и денес ми одбива да пие од млекото што го пиеше,и пак и дадов кравјо,нема никаква реакција..Незнам дали да ја носам или се повлекло веке,бидејки како имам читано атопичниот дерматит со време исчезнува..Сакав прво некој совет ако имал некој сличен проблем..Се извинувам на долгиот пост..

20. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.999
    Допаѓања:
    153.823
    Ako ti prifaka poblagi vkusovi probaj oves so urma madzun i kokosovo maslo. Izblendaj kako pudingce ke dojde. Kas napraviv pred nekoj den malava go lapna za cas a go probav mn e ubavo. Denes ke probam nesto slicno ama so pcenica bas da vidam kako ke izleze.

Последна измена: 8 септември 2016
    На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.