Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Ако нема симптоми, зелени мрсули, температура не се лечи.
    Ќерка ми година дена ја имаше дур не испи 4 антибиотици па се што требаше и се што не требаше го снема.
    Не зимај брис од нос на своја рака, ако нема симптоми, нос не е стерилна средина, секогаш ќе искочи некоја стрептокока, некој хемофилус.

На dromka и Autumn Love им се допаѓа ова.
  2. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    423
    Мајки дали само јас се осеќам ко немајка? Девојкава е 19 месеци, толку е разлошена, мава со предмети, тепа, ме гризе, посебно со помали деца е хаос... Јас детево не си го препознавам. До скоро беше најдоброто бебе и дете. Дали е оваа некоја фаза јас не знам. А дома сум со неа, не одам на работа. Нонстоп се прашувам дали некаде грешам...

На zverkica, Zumbulche и tina2018 им се допаѓа ова.
  3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Welcome to the club :hug:.
    Таман ви се месеците за фазава. Зашто имам дома лошотија ваква прашував по познаници викаат до 3 години не се трпат. Ќерка ми прави 2 за 1 ипол месец и е ѕвер прав што ништо не слуша.

На zverkica, tina2018, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    423
    Леле бе како до 3 години?? Уфф а на сите им посакував бебе како моето. Ова сеа наплаќа што беше бубаче, многу и ми љубомореа на некој начин, баш по книга беше све... Али ова е неиздржливо

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Пишував и јас пред некое време. Вечерва мислев дека ми го пукна носот, очекував крв. Гледам во темата за психолог пишувале исто, пошто буквално на ист ум сум. Не си го препознавам детето, се плашам дека нешто испуштам, дека не ме сака, барам вина кај маж ми, кај себе, кај баба и, не знам. И што е најтрагично, не знам како да ја превоспитам. Е јас не сум дома, маж ми дома работи, а ја чува баба и, си викам да земам недела одмор да поседи со мене да видам што се дешава, ама маж ми вика ништо невообичаено не прават. Прееска и викам, 'мама ме сакаш ли', ми вика 'не' и цел ден денес исто ми вика, татко и баба и ги сакала, и ја напнувам до степен дур не ми рече 'да' и да почне да меша па да си речам не знае што збори. Си мислам и лута ми е. Се изнапишав, ама вечерва ќотек јадев од неа, не шамари, не глави, не касања, заби ми остава, уште крв ми нема пуштено, неми бевме и јас и маж ми, стаписани. За фрлање не ни зборам, кога нешто не сака или ако ја скараш или ако нешто не сака да ти даде, а и го бараш, обавезно го треска од земја или ќе ти акне од фаца. Скоро 19 месеци, ама почна порано.

На zverkica, Zumbulche, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.395
    Допаѓања:
    31.796
    3 години? Ало Бардовци :call:

На Matea94, Speechless, Mucika и 3 други им се допаѓа ова.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Од 3 до кај 4 е полесно. Ама не и прелесно. :D
    Со тек на време ке разбираат повеќе ама уште се деца и ке имаат тантруми.

На nevermet18, Zumbulche, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    А бе мајка ми само кога ќе ме погледеше застанував у место, све од тантруми и психички трауми ми чистеше. :D
    Негде го прочитав следното:
    Ние сме многу послушна генерација. Последни што ги слушавме родителите и први што си ги слушаме децата.

Повеќе да се согласам со ова не можам :D
    Само нека се живи и здрави, тек нив какви генерации ќе ги чекаат 8)

На Iris-1234, zverkica, Kaja991 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.587
    Јас ништо не слушав убаво си памтам затоа не ме чуди ѕверов што е ваков :D.
    Иначе после 3 години сфаќаат концепт на страв голе доле и ваљда се потсмируваат ради тоа.

На Sonchulka, Mom's_life и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Gentle parenting ќе ни се удри од глава. :D

На Skyler, nevermet18, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Мами ај совет како да го научам во баланс точаче? 19 мес има, мислам таман е?
    Нешто ми се уврте да му купам, да се позанимава :D

12. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    9.234
    Мојава има ама не му се доближува. Мислам дека не и е јасно што да прави. Може да види друго дете како вози ќе упали

На Speechless му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.304
    Мојата е 22,5 месеци, има точаче што де прилагодува, може да биде и трицикл и баланс бајк.
    Точакот го имаме скоро два месеци. На почеток го склопивме како баланс точаче ама не знаеше да го вози и паѓаше.
    Сега моментално наместено како трицикл и многу го вози.

Туку кажете ми што да му правам на детево. Има рана на едното коленце и цело време паѓа и само се продлабочува раната, тече крв. Ми е страв веќе а и таа вело време ми се жали дека ја боли. Не знам само дали ми повторува од што знае да каже па си кажува или стварно ја боли.

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.855
    Ако немаш кичма ич не пробувај :D. Да, советот од ортопедот беше да гледа некој како вози ќе научи, ама немам намера да манијачам деца по паркови со баланси за да научи мојава.
    Ние пред година ипол земавме, проба неколку пати ама не сме истрајни за да ја научам иако не го занемарува. Држам и напред и позади, па после само позади колку да не се затепа и ако осетам дека затерува не ја тргам раката од седиште ама не држам скроз. Мислам дека со вакво вежбање брзо би се опуштила да седи и да се турка со нозе сама, е за да се забрза и да ги крене нозете ми личи мала.

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Да ви се пофалам, сум смислила мала финта за смирување. Кога он плаче или се труска од земја, почнувам и јас да "плачам", а он ме "смирува". Се нажалува, па почнува да ме гали, ме гушка, и почнав да му кажувам зошто плачам, како се смируваме, па ја го галам по обравчињата, он ме гали, и имаме договор дека штом се гушнеме веќе е поминат проблемот и дека нема повеќе дс се караме. Засега мислам дека сме на добар пат.

На tina2018, zverkica, Bubi*2 и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Виоплекс спреј, да затвори. Нормално дека боли ако не може да заздрави и се отвора постојано. Обично кај деца брзо затвораат и заздравуваат такви рани, ама ако постојано се дразни и раскрварува, тоа е малку потешко. Пробај со спрејот, ем дезинфекција, ем ја суши раната.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.957
    Допаѓања:
    12.984
    Gentle parenting e за gentle деца :D

На nevermet18, lovely91, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.528
    Отприлика за еден месец се здебели кило и пол. Нормално е тоа? Имаше 10 кила на 22 месеци и 11,4 кила на 23 месеци. Јаде премногу. Уште од 4 месеци беше мераклија за храна ама последниов месец дена некако премногу јаде. Ужива во храната со сите сетила и сите јадења знае да ги изговори па сам кажува што сака да јаде. Знае да каже супа, манџа, јогурт, кришки со јајца, јајца, леб, ориз, јаболко, банана, пченка итн… Да не помисли некој дека Пилешко во сос од кари знае да каже. :)

На tina2018, mommy's love и nevermet18 им се допаѓа ова.
  19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Уште малку прави 2 годинки.
    Ај хелп!

Во последно време одиме на лулашки и по тед се што гледа, играчка, топка, тротинет си зема и вика мое мое.
    Не сака да ја/го врати.
    Зборувам дека прво треба да прашаме дали ќе ни дадат да земеме или прво детенцето да си поигра па после ние. Ама јок. Драми невидени.го враќа ама само она кога ќе сака.

Пример има бисквита во рака, и давам на друго детенце од кесенце оди и ми го зима вика мое мое.
    И кога јаде вакви грицки т.е. кога ги лигави, не ги јаде, мора и двете раце да и се полни.

Не знам кај грешам како да постапам.

Си викам следно одење да земеме неколку нејзини играчки па да си менуваат, да видам како ќе реагира.
    Инаку баш е комуникативно, се опушта брзо, ама е како брцнато во трофазна и ден и ноќ :?:

На tina2018, sani99, Tiny Love и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Нормално е на таа возраст за се да вика мое мое. Ќе потрае. :lol:
    Сеуште е мала да го сфати концептот на делење предмети, мислам дека после 3тата година го учат тоа.
    Моите и двајцата се во таа фаза и секогаш се фаќаат за иста играчка, предмет, храна и вриштење мое, мое.:drunk:

На sani99 и Zumbulche им се допаѓа ова.