Фала многу, ќе побарам, ќе изгледам некое видео. Читам да, ама нема нерви повеќе од 2 или 3 страни да седи, после станува, оди, се качува на што ќе стигне а јас продолжувам да читам... Ама ете пример зборот вода и го имам милјатда пати кажано, она не го кажала до сега. Не знам дали да се правам дека не знам што сака кога покажува со прст за да ја поттикнам да каже или така само контра ефект ќе постигнам...
Знам дека не треба да се споредува ама неизбежно ми е И јас се надевам дека наеднаш ќе се пушти, си кажува она цело време нејзини зборчиња, па си викам валда ќе се обликуваат за брзо во реален збор. Ако знаеш некој совет, вежбичка, пиши
Трпение мајка. Денес една страна, утре две и така ќе читате секој ден повеќе. Не земај класични приказни, земи книги со кои може да имате интеракција. Можеш да земеш книги со прозорчиња, со звуци, со тактилни делови, за да и разбудиш интерес. Не мора класично да читаш, доволно е да ѝ покажуваш пр. Еве го мачето, мачето прави мјау, еве слушни како прави мачето (претпоставка дека книгата е со звук). Ете до мачето има сонце, сонцето силно свети. Не сто работи наеднаш, една, две. Некогаш ќе има интерес само за една работа со денови, се случувало од сликовница некоја страна од средина само да сака да ја читаме, ни смисла има, ни логика, ама само тоа го сака со денови.
Мојава мислам дека ќе каже оториноларинголог пред вода да каже . Не можам да ти објаснам колку зборови кажува специфични, ама вода и банана не сака и не сака да каже. И викам кажи „ба“, она кажува „ба“ и викам кажи „нана“, она кажува „нана“, ај викам кажи „банана“ и ми се врти ми вика „НЕ!“. Книгите не ги читам класично и мојата не додржува така, и ги објаснувам повеќе, што има на сликата, пример има цвеќиња, па ги бараме цвеќињата, па ги броиме или обајснувам што прави пепелашка, како метела, како се дотерувала дури и глумам некогаш, како замавнува самовилата со волшебно стапче и тн. Има и книги зборовници, за учење на зборови, и тие многу често ги листаме.
Хахаххахахахаххахахаха умрев Иста е Мислам не кажува многу зборови, реално слаба е за зборење. Ама тоа што знае она кога сака - тогаш. Еднаш кажа дај вода и од тогаш вода немам слушнато
@IRBBB @Mucika Фала ви многу, ќе се обидам да бидам поинтересна додека читам, иако и до сега цело време тоа пробувам. Иначе и книги со звуци и читам и класични пример трите прасиња.. имаш предлог за конктретни интересни книги за на таа возраст? Може пак ќе ви пишам ако ме фати нервоза околу ова за да ме потсмирите, како сега
Овие три му беа омилени на таа возраст https://www.prosvetnodelo.com.mk/Product.aspx?IdRoot=1&IdLanguage=1&IdProduct=5533 https://www.google.com/search?client=ms-android-xiaomi-rvo3&sca_esv=559682386&sxsrf=AB5stBiO0vrHLP_xlNCV3hrDXzvhDl6sHA:1692871242316&q=алби животни&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwi-qbHohPWAAxVhg_0HHaauB9YQ0pQJegQIDBAB&biw=393&bih=736&dpr=2.75#imgrc=VMi8W2M3ytxAeM https://www.google.com/search?q=алби превозни средства &tbm=isch&ved=2ahUKEwiY3dv1sfWAAxWXzQIHHVxjChkQ2-cCegQIABAD&oq=алби превозни средства &gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzoECCMQJzoHCAAQExCABDoICAAQBRAeEBM6BQgAEKIEUMEGWKE6YM49aAFwAHgAgAGqAYgBpBaSAQQwLjE5mAEAoAEBwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=lVnnZNi-NJebi-gP3MapyAE&bih=736&biw=393&client=ms-android-xiaomi-rvo3#imgrc=pRbQZHsoCckGkM По сите книжарници имаш звучни или тактилни сликовници, разгледајте и одберете заедно. Исто има и едни мали меки книги по 100тина ден се, имаат едиции за овошје, зеленчук, бои.. https://www.google.com/search?q=меки книги зеленчук&oq=меки книги зеленчук &gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRigAdIBCDQ1MTFqMGo5qAIAsAIA&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#vhid=pUkq1i9ypvAHHM&vssid=l И овие за сетила во офис плус ги има, син ми многу ги сакаше https://www.officeplus.mk/СЕТИЛА-ВКУС
Од малите меки книги имаме повеќе, исто и звучни, вчера докупив уште некои па ќе видиме. Иначе кога купуваме некоја играчка и тр некое време за да ја засака, од одма не се заигрува, исто и со книги. А, и ќе каже збор па после некое време не го кажува. Нормално е? Пример мече, кажа еднаш пред некој ден и толку
Нормално е. Мислам дека на мојата оваа и е омилена и никогаш нема да и здосади, ама строго во присуство на родител пошто инаку цела ќе ја раскине. Стварно е прекрасна. Поскапа е ама вреди пошто е како цела играчка. Ако сакаш да и задржи внимание со оваа нема утка. Е сега јас ја барав да ја купам за поклон ама во Скопје не ја најдов, а еве гледам на сајтов вика има. https://www.prosvetnodelo.com.mk/Product.aspx?IdRoot=1&IdLanguage=1&IdProduct=1152 Овие исто и беа тогаш актуелни, мразулко го обожава не знам што и е толку посебен . И овој сет: https://feniks.net.mk/na-ubavi-slikovnici-za-na-mladite само имаа многу правописни грешки, ама дете не разбира, ние ги поправаме .
Последно му го земав ова од зегин и супер се покажа, не капе, не протекува од никаде, трескано од земја гајле нема.
Ми остана само дилемата дали кога покажува со прст и вика мммм да се правам дека не разбирам за да проба да изговори збор? Јас и викам пример "аа сакаш банана? Повели банана", и она се смее, ама само се смее, очигледно нема ефект да го повртори зборот. Или ако се правам дека не разбирам ќе направам контраефект? @IRBBB ? И за фокусот. Еве цел ден сум дома и пробувам да ја заиграм, со ниедна играчка денес не сака да си игра. Ама со ни една. Кога сака има краток фокус што мислам е и нормално за возраста ама има и вакви денови. Во вакви денови ми доаѓа да полудам, јас нервозна, она кенкава и во раце сме по цел ден
Јас не сум реагирала кога покажуваше со прсти , тоа почна да го прави на 15-16 месеци, а веќе знаеше по некој збор. Воопшто не реагирав, се додека не се измачеше да каже нешто барем и грешно да е, ако се ориентирам по мојава можам да сметам дека немало контраефект. Има 2.5 години зборува ко навиена , цел ден, 24/7 буквално. Ама секое дете е различно. Вода успеа да каже после година и пол. Чаша кажуваше, вода не, и тоа кога бевме на море, па тоа и дојде возбудливо па кажа вода.
Мене баш за истово babywell ми го кажа педијатарот го земав денес па ќе видиме. @MilaSs12 сте го користеле овој? Нема потреба да ќутиш. Кажувај и ги зборовите, нема да ја натераш да прозбори ако ти не збориш, ќе и дојде кога ќе се опушти. Не и викај "кажи банана", тоа "кажи" не ги убедува да го кажат зборот. Убаво си правиш, кажи и "банана, ова е банана, сакаш банана". За фокусот што да ти кажам, нема тодлер што има фокус. Ако гледате цртани, јутјуб, телефони, такви работи гаси и не пуштај, збогувај се со тоа колку можеш повеќе. Ако треба нешто да завршиш, а ти бара да ја занимаваш, отвори фиока со тенџериња нека растура, фиока со чорапи, дај и нешто безбедно што не е играчка, тоа им е најинтересно.
И јас мислам да се повторуваат зборовите, да се нагласува нов збор, да се збори јасно и гласно со попрости реченици барем на почеток. Ќе дојде моментот кога ќе се опуштат и ќе почнат да зборуваат. Подобро убаво да се извежбаат и одма правилно да се изговори отколку да почнат со бебешки зборови, па после да ги одвикнуваш. Инаку, нели е рано на 16м да се очекува да зборуваат? Вака во моја околина после 2 год прозборуваат, значи мислам на цели убави реченици, јасно изговорени.
Кој како си толкува зборување, по свекрва ми она од 7 месеци е прозборена. За зборчиња прашуваше, цели реченици ни на 2 години не очекувам.