Син ми беше поголем кога пиеше, мислам дека по 2 години, ке мора да прашаш во аптека или најдобро педијатар. Може слика? Ме ми звучи познато. Сум давала пиковит, бекутан, субмикол (нешто така) и гранулите погоре што ги ставив.
Wellbaby се вика ротација сум направила мултивитамин е и ова. Кога ги давате, сабајле, пред/после јадење? Јас го пробав мене ми е одвратно, ама она си ја излижа лажичката.
Мајки имам заборавено, до кога пикаа се в уста децава? Ептен ми е стресно ова, се дома изеде и ми е страв од ситни предмети. Книга не можам да покажам пред неа, сите ќошиња се изгризани, играчки, телефони, секакви работи, почна и надвор сега да се лути за камчиња и се што ќе фати.
И кај нас истиот проблем се во уста става и се е лом изгризано, како глушец да имаме дома Големиот ништо во уста не ставаше, затоа малово наплати.
Здраво мајки , моментално сме на одмор. и малава ја има каснато комарец на две места, од мала на секој убод и се прават меурчиња и сега исто …само што на коленца е касната а бидејчи е мн мирна паѓајчи на песок и се пукна меурчето и сега и е проширено ко раничка третирам со банеоцин пудра секој совет е добродојден
Секое дете различно. Син ми после 3 мислам повеќе почна да лапа глупости отколку кога беше мал. Таман си реков после 3 ќе прекине, тој сега ситнурии пика во уста набрзински и ме гледа во очи, чека да го искарам, а знае дека не треба
Може твоето нема да прави вака . Мојов е малце инает и сака да привлекува внимание. Тој наменски лапа, мисли ништо нема да се случи. Ама баш пред некој ден пикна едно гумено играче па му се скина едно делче во уста и после го извади и тоа ама недајбоже може глупост да се деси.. Многу го карам и мислам дека не прави вака глупости во градинка пример. Се надевам, зошто ќе полудам иначе
Има некој друг настинат? Ми се смачи од чистење со пумпа. Утре треба да и правиме алерготест, дали тоа што и е растечен носот ќе влијае врз резултатот?
Mom's Ај дајте памет Минатата недела секој ден беше борба да не носи храна во градинка. Станува и одма зема шмукалче, некое завиткано благо и не го јаде, го држи во раце и по саат време. Секоко ја лажам ајде ќе си го оставиме за после, ајде дојди на дедо ќе му го дадеме, ајде на мачето, на кучето на не брее. И патлиџан однесовме во градинка. Негувателката што ја зема еднаш, два пати и беше симпатично ама последно ми преврти со очи. Они и го земаат таму и секогаш е во ранче ама не бива. Во петокот спиеше скрив се ама зема смока и не ја пушти. Сабајлево стана со мене, не успеав да соберам. Она зема шмукалче и иста песна само што јас и го земав пред да излеземе и драмата почна. Па тоа плачење, па тоа вриштење цел пат. Не знам што и се дешава. Период ли е, нешто се дешава ли во градинка стварно не знам како да постапам.
Па криј сѐ од вечер. Мојата напнува да носи играчки во градинка, јас ги кријам навечер кога ќе заспие и кога се враќа од градинка ја чекаат. Мислам сигурно не е убаво да и ги кријам играчките, ама како да се разберам со детево не знам
И мојот имаше таков период додека одбиваше да оди во градинка ама пред градинката му зборев дека нема да ни дозволат да внесеме или му дозволував да го изеде по пат тоа што ќе го земе и после некое време му помина, не носеше ништо.
Јас па мислам дека нема ништо лошо за ова, веројатно ја потсетува за дома. ( знае дека има нешто од дома во рака и дека ќе се врати дома пак... ) Јас сабајле пред да идеме ќе му дадев две три книги и му викав бирај која сакаш и да одиме. По некое време, (сега) веќе не носи. Ќе помине веројатно ама разбрав со маливе колку повеќе се бориш за нешто да не прави, толку потешко дека нема да го прави
Абе ај ќе беше ок да се фатеше за било што освен храна. Кај нас строго е забрането нешто да внесува дете. Знаеш за мир во куќа негувателката неколку пати прифати ама веќе после мислам дека не е ок цело време да и ја носам со нешто
Кај мене носи играчки ама до градинка или јас ја вракам назад или ако е мала ја ставаме во ранче па на одење си ја зима. Пола година еве е вака. Иначе не знам колкаво е детенцето ама да и речеш на учителката на врата да му објасни дека не може да носи работи внатре,така нешто ако упали за да нема плачки. Од друга страна се е и до нив колку и да е забрането ако ја носам секој ден со нешто нема да ми направат проблем ке и го стават во ранче од коа ке и помине мерак.
Малечка е, разговарај со нив. Се надевам ке ве разберат затоа што греота е детето за една смока шо се вика да плаче секое сабајле.
Моето прави така веќе пола година. Не ми ни текнало дека би било проблем, среќен е, на почетокот јадеше, последно време му е интересно да ја држи пр. бисквита и да ја внесе внатре. Проблем од учителките немало никогаш. Дури и ја дели со други дечиња, а и други дечиња исто зимаат од дома по некоја кифла/смока/бисквита...дури учителката вика штета што никое не влегува со овошје. Прашавме дали е проблем што така носи, не само за тоа дали им е правило, туку и на некое детенце да не му е стрв, рекоа нема проблем, сите си делат. На ова гледам на фаза, а и убаво пиша една члена горе, може му е safe zone дека е од дома. Збори со негувателките, ми нема и мене логика да плаче за една смока.
Мајки помош. 16 месеци е синчето, како расти посилен и многу тешко е во капење да му го отворам курето. Некогаш ќе успеам некогаш не. Вчера успеав и сабајле забележав дека е црвено како воспалено или можеби испукани капилари. Не покажува знаци на болка. Треба да тргнеме за на одмор за 1 час, не знам дали да одложиме за утре. Матичната е попладне и не комуницира надвор од работно време. Никогаш не сме имале проблем. Дали е можно дема не го отварам на секое капење? И дали треба на секое? Секој совет и мислење ми е важно
Јас не знам зошто сите педијатри се со различни ставови.Мене пример тројца педијатри ми кажаа уште од раѓање дека таму чепкање не треба,а и онака јас и така бев и сама одлучена од читање различни мислења и ставови.Син ми е 16м јас до сега му го немам допрено,освен надворешно миење друго ништо,до сега немал никаков проблем. Остави го нека се се смири,не го чепкај па побарај совет од педијатар