вчера ги добивме резултатите од крвта еритроцити и леукоците во нормала, хемоглобин 110 на долна граница црп му е 11... докторката рече дека нема потреба од појак антибиотик , овој да го допие до четврток па ако има нешто пак да се видиме...и на контрола после
@anina те прочитав во друга тема и само сакав да ти кажам дека ми е жал за што и да се случувало. Важно е сега малото добро. Иако се намачи и со млеко и нетолеранции и запек и не спиење, ова ви било капак. Да не се повтори и да те читаме пак низ темиве. На другите мајки добредојдовте и овде, да се живи и здрави!
Малата моја оди веќе 4 месеци, и од старт ми изгледаше дека со едното стапало некако неправилно нагазнува. Веќе сум сигурна дека лошо оди со едното стапало, не знам точно како да опишам, очигледно е дека стопалото и ,,забегува,, кога оди и сега си ја барам вината. Преоди боси стопала и дома воглавном ја оставав или по чорапчиња или скорс голи стапала, така бев советуваа од ортопед. За надвор носи Кеги сандалчиња за кои сметав дека не се лош квалитет и може малта добро да оди со нив. Но ете сега проблем. Има некој такво искуство??? Што треба да преземам? Ќе ја носам на преглед секако, само нека поминат одморите, но сакам да слушнам и ваше мислење.
Ako stapaloto i odi navnatre dodeka stabilno ne zaodi ne e problem. Mislam do kaj 2 god e normalno. Taka mi rece ortoped mene. Ne veruvam deka e od keggi kondurcinjata, tie se anatomski i bas za decinja nameneti.
Истото и јас го мислам за ќерка ми ама мм ме убедува дека и со син ми било така и дека до 2 години е нормално, ама нели мора да се оди на ортопед после проодување (3 месеци откако ќе прооди) па ќе одиме наскоро и ќе видам што ќе каже.
Нормално е. До 3 години им се формира стапалото и ортопедот ми рече дека со тек на време се исправаат стапалата затоа во никој случај не смее да се купува ортопедски обувки. Они го држеле "насилно" право стапалото и после искривувањето било неприродно. Кај ќеркс ми кога прооде тоа одење нанадвор беше поизразено, сега веќе не се приметува, а само 5 месеци како оди.
Дали играчката е соодветна за бебе од 12 месеци.Сеуште самостојно не оди.И освен во енци менци каде може да ја најдам?
Ова го имаме и сме презадоволни. Го зедовме кога керкичката беше 10 месеци прво се изнаигра со интерактивниот дел а после го користеше и за заодување. Дубак не сме користеле. После и синко го изнаигра, сега здра је за третото чека. Супер е навистина. Го порачав од интернет на една страна на фб, бебе супермаркет мислам беше, не знсм точно, и ми го донесоа до дома за неколку дена
Фала ,јас денес ке ја побарам.Не е баш ефтина па затоа сакав да слушнам искуства од други мајки дали е практична.
Од наше искуство, најпрактична и најискористена играчка ипомагало за проодување. И трае, два пати батерии сме менале, си работи, а читаво е по толку трескања.
Мајки, значи не битна цена, или државата, ми треба макар и најскапиот препарат за имунитет. Не е битна и цената само да ми помогне. И 100 евра нека е. Мора да пие нешто, да ојача имунитет.
Во консултација со педијатар: има бронховаксом капсули, е сега дали се за над 2 години не сум сигурна, а дали имаше прашок за под 2 види, тоа се дава 20 дена, 10 дена пауза, па пак така во текот на наредните 2 месеци (вкупно 3). Се почнува овој период, нешто како вакцина е (звучи страшно не е вакцина ама штити од разни бактерии кои најчесто ги фаќаат во градинка). Друго малку поскапо е е од др.волц, прашкот мислам дека е за мали деца подобар: http://www.zegin.com.mk/home/products/product-detail.html?uuid=bbf6f4d6-369c-4ea6-bbc6-6367378042a5 http://www.demetra.com.mk/киндеримун-др-волц/ Секако прво со доктор консултирај се. И маџун, лукче во секое јадење (природните антибиотици)
А колострумот и алгите од Нутри Вита, ми имат кажано дека биле добри. Инаку матичната вели да не пиел ништо, ама детево се е болно.
За муабетот за плачење при соблекување на почетокот на темава, паѓа се повредува крв тече не плаче, преоблекување или менување на памперс ауу страшно! Сега ужива да биде гола, само на памперс е скоро по цел ден а пробува и од него да се ослободи. Кога излегуваме надвор од дома е разбрана дека мора да се облечи, но за сандалчиња, патичиња и слично нема шанси. Ќе ги облечеме и за кратко - ја боса! Во маало до продавница до паркчето е боса цело време. Не ја боцка ништо. На почетокот се расправавме не и дозволував но сега ајде додека е топло, ја оставам ионака препораката од ортопед ни беше почесто да биде боса. Умна таа си слуша препораките од докторот.
Некаде на форумов како да прочитав дека некој биле без шеќер или со помалку шеќер. Може и грешка да сум
Кај син ми имаше ефект, ниту еднаш не фати бактерија во градинка, а и еднаш во зима дали се разболува. Може различно е кај различен организам.
Kolkavo ti e deteto? I moeto ova zima bese mnogu pati bolnicko i citajki tuka za imunitet procitav od Annat za cink so vitamin c i odma mu kupiv na sin mi koj monentalno e 2,5 godini, tabletki se koi se lizat, smukaat, Zinkovit so propolis i vitamin c i mu davav eden mesec i sega pravime pauza pa zdravje pak vtorata doza kje mu ja davam, budejki se 60 tableti 1 na den mu davam i dobar e sega mozam da kazam, ne znam dali deka leto e ili od niv, ama da ne se ni uroci sega e super