Мајки што им давате на вашите дечиња превентивно во почетна фаза на настинка? Син ми е година и 9 месеци и денес почна носето да му течи и да кива, што да му дадам за превентива?
На син ми му се појави јачменче (или незнам како се вика во вашиот крај) на окото. До сега се нема пожалено на болки и не се чеша. Што да мачкам или нешто слично ако сте слушнале или сте имале ваков случај?
Beter i beter e, da ne e alergija od nesto sto go davam uste, neznam... novo nisto ne sum davala, letizen tri dena davam... pocna i po racinja, liceto, na vrat.. sekade skoro, osven na glava gore nema
Извини што упаѓам , да не му е алергија од куче или маче. Обилно таква алергија во вид на прстен се појавува од тоа. Размисли дали имал контакт со животинче. Прашај во аптека имало посебни масти за алергија од животонче, и ќе траело подолг период немало да се повлече за брзо. Сега зборев со мајка ми која е лекар и тоа ми го кажа ..
Imame vo dvor ama ne bil vo kontakt bas, golemo kuce imame, pa ne go pustam bas do nego... ova se pojavi posledniot den od odmor koga si odevme, ne se site kako prsten, sega ima i celi plikovi..I tockicki, tie na grbot kako da pocnaa da bledeat, vcera vecer so nov sirup pocnav pa kje vidime..
jas sum alergicna na penicilin i pri kontakt so toj lek mi se pravi vakva alergija,dali mu Dade nesto slicno Grcija?
Ништо од лекови... прво ми рекоа од убод од комарци, дека беше по лице искасан, а после ми рекоа дека е од храна, ни сменија сирупче и мислам дека се повлекува...
Majki,sinko eve dva dena e so tt do 38.5-6 ide,no omalaksuva,place,pa davam sirup na 6c. Jade normalno,pie tecnosti,ima i slajm. Go odnesov na maticen,zamenata beee(mlad doktor) mu kazuvam deka ima tt,slajm i deka vadi 5ki,a detevo sekoe vadenje na zab go simptomatizira so tt i slajmovi. Za toa sum sigurna 100%. Rece deka nema vrska toa,imal slajm l,ni dade Amiloksiklin i acc junior. Ne ni kaza kolku dena da primane terapija,a sinko placese zaboraviv i jas da prasam. Ako imal tt i utre,ke sme napravele i krvna slika. Se dvoumam dali da go dadam antibiotikov a utre treba da se javam za da prasam kolku dena i da go pie. @joy1 mislenje postrucno tvoe,mozebi,dobredojdeni mi se i soveti.
Лејди еве јас ќе ти одговорам додека Џој не ти даде стручно мислење,ова од мое искуство и советувања од доктор.Ќерка ми исто при секое вадење на заби и паѓа имунитет и знае да се размрсолави и да има шлајм од мрсолките,или да закачи вирус со тт,ниту еднаш не сум дала антибиотик затоа што била чиста на гради и немала црвено грло,јадела,пиела нормално,значи се гледа и општата клиничка слика на детето,а ако тт потрае повеќе од три дена тогаш крвна слика обавезно и моѓе и антибиотик ако не се симнува,мојава само еднаш има пиено откако е родена ама тогаш спушти на гради и беше за никаде,ниту јадеше,пиеше само вода и ептен беше пропадната и тт не и се спушташе од 39,5.Инаку антибиотокот се пие најмалку7 дена а ако има потреба и повеќе. Значи ова е само мое искуство,не треба да го прифатиш,сепак ти најдобро си го знаеш детето,а и лекарот е најстручен да процени што кога треба.Ви посакувам побрзо оздравување,давај повеќе течности,чајче за шлајмот и инхалација
Fala ti za odgovorot,isto e so sin mi,znaci eve veke 6meseci nema izlezeno ni eden zab,gi cekavme 5kite,sega izleguvaat dolu dve zaedno a i gore se pobeleni. Site zabi taka mi gi izvadi,site 4ki site 3ki naednas. Isto ni kaza i doktorot,ako ne spadne za 3dena tt,ke pravimr krvna slika. Caj ne pie,no pie voda,cica,ovosje,jade,moze ne onolku kolku koga e se ok,no e i normalno vo ovie uslovi pomalku da jade. Vesel e,igra no na momenti omalaksuva. Stavam i sprej vo nos,a slajmot obavezno znae dva-tri pati vo den da mi go povrati i toa obilno. Kje pomine,samo se maci,a majka na 100 umovie,so ova sirupive.
A grlo mu proveri? Pluca? Ja bi SEKOGAS prvo krvna slika pa terapija biram.I samata kazuvaa vaka vi se manifestiraat simptomite pred vadenje zabi T ne e bas zanemarliva no i pri virus moze da e visoka a tuka antibiotik ne pomaga.
http://www.optometrija.net/bolesti-oka/jecmenac/ Пробај како што кажа @Monella , па ако не поминува консултирај се со лекар...Не го оставај да трие очиња.
Da,proveri grlo rece mnogu malku e crvenko,no nema gnoj. Go naslusa,i na plukja i rece vo red e. Popladnevo e podobar fala Bogu,vesel e,se nadevam deka i tt kje ja snema . Fala ti Joy za nesebicnata pomos.
Мaлoвo втoр ден сo тт,шлaјм,и рaстеченo нoсе. Не гo oднесoв нa лекaр,утре сaбaјле ќе.oдиме рaнo.Несaкaм aнтибиoтик,немa пиенo дo сегa,a и зa инaхaлaцијa ми е стрaв сo инaхaлaтoрите тaму,и сo тoa немa искуствo.Некoлку пaти имaм тaкa дa речaм oдниенo некoј рaб oд дoктoркaтa кoгa требaлo(двa пaти oдмa пишa aнтибиoтик без крвнa сликa,и не прифaтив,и знaм имa прaвo се пoдлутувa) @joy1. Сoвет некoј.Збудaлев веќе кaј зaмoрнa пa еве и без спиење,нз више кaј дa фaтaм.Се мислев утре ринoстoп дa му земaм.Електрoлити пие,дaлерoн нa 6ч.пo пoтребa му дaвaм,вит ц,супa,млекo киселo,лимoнaдa.
za slajm inhalaciite se zakon najdobra investicija ti e doma da imas inhalator.Caj ili sirup od bel slez,topla banja .Slajmot mora da se razvodeni i izvadi dali preku povrakanje ili stolica ne e bitno. tecnosti bistri,mlekp tetrapak ne bidejki ke go lepi slajmot uste poveke za pluca krvna slika pa po nea terapija
Eve ja i mojava se razmrsulavi. Nemozevvcera da go najdam aspiratorot nosoy ubavi dani go iscistam pa samo ja isprskav ao soleni rr sprej. Dobro pomina nokeska denes ke vidam kako ke bide pa ke ja inhaliram. Za bel slez caj mislam deka nekogas znae i malku davlosi zavisno od kaslicata. Porano na sin mi sekogas koga ke se raskaslase mu davav i nekogas uste poloso kaslase. Posle doktorot mi kaza deka znae beliot slez da raskasluva poveke. Taka da vidi i konsultiraj se zavisno od kaslicata. Nego sakav isto da prasam na sin mi mu pravam nekogas kako sirup od lovorov list so seker i mu pomaga dosta. Neznam dali mozam i na 1g dete da i dadam dali moze lovorot da i napravi nekoja reakcija?