Мајки ќерка ми се пушти сега пред малку сама одеше од дневна до трпезарија. После тоа се пушти и лазеше. А сега оди ама пак се држи за нас за прст. Не сама. Детево ми прооди или?
И јас се прашував истото, ама според Антоние за проодување се сметало кога само ќе стане од под и ќе почне да оди. Кај моиве тоа се деси после некој ден кај едниот, а после две три недели кај другиот откако почнаа да се пуштаат постабилно. Иако шетаа низ цел стан не ги рачунав за проодени
Боље да биде повнимателна, моиве ептен се занесуваа дека знаат да одат и нон стоп паѓаа...мислам дека добив илјадници бели влакна тој период. И сега паѓаат ама знаат како најчесто, освен ако не се уфилмаат дека знаат да шутираат топка
Како да и го вратам апетитот после гадниов вирус, ништо не става во уста и омалаксана е нема енергија, среќа пие само. И уште не е средена столицата
Ортопед после проодување кога да се закаже? Оди пред годинка, ама забележав деновиве десното стапало како да и малце навнатре? Јас ќе закажам секако уште утре, ама си викам да не задоцнив
Обично 3 месеци после проодување. Закажи секако треба контрола, ама тоа со стапалцето е честа појава и најчесто со тек на време само се средува. Знам само дека треба да се внимава на седењето, односно да не седи како W.
Како да и вметнам месо? Порано јадеше месо сега ич. Само млечни производи јаде и друга храна што може со нешто млечно да се комбинира. Доручек,ручек вечера тоа е, мора млеко да има.
Мајки абе шо им на децава од кога ќе направат 1 годинка? За неколку дена ќе прави 13 месеци.. хипер е, прооде, цело време е на нога, де игра на песни, де оди, па паѓа и модринки има на нозе.. сите се беснички вака? Со играчки малку се заигрува и не му се мн интересни, повеќе сака да шета по собите и со правосмукалката се добри другари и се радува мн.. Нормално е да не седнува скоро ич? Цело време во покрет е. Вака кога го прашуваме кај е тато, мама и останати веднаш покажува некој пат со раче некој пат со поглед не бара и покажува и се смее. Кога го прашувам како прави климата, пералната, правосмукалка, куче одма кажува. Само едно ме загрижува.. може ќе ме карате ама мн ме загрижува што сака да ги врти тркалцата на количките и камионите по дома, значи не знае да ги вози, само ги врти тркалцата и др предмети ги става на под и ги врти со рачето. Знаете на нет се пишува па сакав да прашам дали вашите дечиња прават вака?
Мајки, До кога дечињата ви имаа по две дремки? Одат во градинка таму малку спијат пола саат саат (значи тие денови една дремка) за викенд две дремки од по саат саат ипол, Али колку покасно ќе легнат толку порано ќе станат ... дали треба веќе и викенд да имаат една дремка инаку 16 месеци?! Друго, до сега им давав на бејбитол д3+ омега по препорака на педијатар да продолжам со Вигантол (2капки) и омега, кое време го давате вигантолот? Омега да продолжам со бејбитол или некои други?
Мајки да ве прашам, Ацидосалус спреј кога ќе се отвори шишенцето колку му е рокот? Не можам да најдам!
Јас овде прашав за ортопед и ме праша докторката што проблем има? Велам па прооди. Ми објасни дека ако има некој проблем, тогаш се одило, во спротивно не. Бебка одила како што треба, така да нема ортопед за нас. А баш и спомнав дека синко го носев во Мк. Овде не било така.
Да, гледаат на педијатар секој систематски и во однос на моторен развој/движење/лазење/одење. Било што да забележат, одма даваат упат за развојна амбуланта, секое второ детенце посетува, бевме и ние со малиот. Темелни се сите доктори и се посветува многу внимание на секое едно дете. Што ако и ние во МК го однесовме малиов летово на ортопед пошто демек нели така требало (во као демек најдобрата ординација Орто + пед во СК) кога плативме 3000 ден. за да единствено ми дадат совети што сама ги знам од читање на нет и што ми ги дал и тука педијатар. Плус не ми е јасно каква е таа ортопедска ординација (конкретно оваа кај што бевме во мк) што нема на под подлога за да можеш да го спуштиш бебето/детето да го прегледаат убаво како е во однос на моторика. Ајде, не мора да биде специјална подлога како Airex (иако овде кај нас баш Airex има секој еден педијатар), ама бар некаква подлога. Ортопедска ординација кај што го држиш бебето во раце за преглед и го седнува доктор на кревет. Збунета останав. Реков ќе си слушам овде што ќе кажат и не фрлам веќе пари непотребно.
Скроз се темелни и водат многу грижа, тоа да. А зошто праќаат во развојна? Баш приметив дека секое второ дете оди.
Моете не оди сеуште ама за рака се водиме по цел ден. Инаку моето обожава се што се врте. Кога го возам во количка ги гледа тркалата како вртат. И да исто како и твоето прави на тркалцата. Ваљда така треба