Дали стомачињата на децата се некогаш чудни? Во смисла формата, ја соблеков стоечки и од горе погледнав се извадив од памет, како да има внатре нешто, искривено, подуено… После смени позиција и не личеше толку страшно, ама се подзамислив. Ја легнав, пипкав вака ок е, не е тврдо нешто посебно, не плаче…
Конкретно нас нѐ испратија во развојна зашто јас имам вродена тромбофилија и цела бременост бев на терапија со клексан. Тоа им беше некој red flag. Во РА рекоа дека за тоа не можат таму да го следат и добивме упат за хематологија, но бидејќи веќе го имавме терминот во развојна, кога отидовме докторката многу детално го прегледа, ни покажа вежби за поттикнување на развој на моторика, иако тогаш беше уште многу мал, саат време работеше со него, преубаво искуство беше, воодушевени бевме од пристапот. И затоа после прегледот на ортопед во МК ме разочара. Во развојна одат деца од повеќе причини, најчесто прематурчиња, хипотонични бебиња, бебиња и деца што послабо напредуваат во однос на моторика и добиваат неврофизиотерапија, но и во однос на говор, па работат со логопед, деца со други пречки во развој како аутизам и слични дијагнози кои работат со психилози и слично. Инаку на моево дете овде му направија детални анализи за тромбофилија и го следат два пати годишно на детска клиника единствено поради фактот што јас сум со вродена тромбофилија, додека во Македонија не сум слушнала ниту еден педијатар на ова да посочи, иако секоја втора трудница таму прима клексани поради генетски мутации. Генетски мутации или вродена тромбофилија овде се третира како и секоја друга наследна болест/состојба и се следи редовно. Затоа ти викам веќе не читам и не малтретирам дете да носам кај што јас мислам дека треба, туку ќе слушам доктор овде што ќе ми каже. Може не даваат ништо друго освен парацетамол ако стварно нема потреба, ама системот беспрекорно функционира кога е во прашање нега и превентива на бебиња/деца, сеопфатна и од секој аспект, ништо не е оставено на случајност.
Точно, затоа јас во Мк на ниедно дете ни крв не проверив, како сметаат така правам. Знам само дека онаму кај што има простор за сомнеж, испитуваат детално. За син ми на Гастро, нема некоја анализа која не е направена, и покрај сите резултати кои се нормални поради генот кој го има и поради мене, ќе добие биопсија. Темелни се доста, особено внимание посветуваат за развојот. Може нема крвни слики и атб и прегледи за вирус, ама за се други што е битно, се добри.
Здраво мајки, за роденден во градинка од каде порачувате хартиени торти и дали носите и нешто друго покрај тоа?
Од craftastic_mk на инстаграм. Јас им носам и капи, свирчиња оние роденденски и било што друго што ќе најдам интересно, за учителките сок и благо. Ама торта ти е сосема доволно, колку можеш, важно е децата да си го прослават.
Дечки, ми треба совет: Сакам да порачам чизмички на ќерка, сега носи 22. Што мислите отприлика кој број да порачам за да носи на есен/зима? 23 или 24? На 22 е веќе одамна, сега ќе купуваме патики 23
Со броевиве никако не им се знае. И кај нас долго 22ка носеше па речиси директно на 24ка премина. 23ка ко во 2 недели да ги надрасна. Мала е и разликата најверојатно. За чизми и да се поголемки обично со крзно се внатре и тоа место зафаќа. Да и пробаш отприлика модел па ќе можеш да направиш разлика меѓу броевите така мислам најсигурно ќе ти биде.
Зависи колку брзо и расте стапало, ти велиш дека сте на 22 повеќе време што значи дека не менувате често броеви. Ама па чизми ќе се носат до март и со подебели чорапи, подобра опција ти е 24.
Јас нагаѓам дека 23ка ќе носи до декември и за нова година ќе треба 24ка да и купиш Рачунај дека треба да има отприлика 1цм место во новите, за да не ги менуваш на 3 недели. Ние пролетта ја завршивме со 23.5, летово 25ка носеше и сега и земав 26 ама ми личат големки, а на попуст зимоска и земав чизми 27.
Женски, детево (16м) веќе втор ден се буди вриштејќи на секои 10 до 15 минути. Некогаш трае неколку минути, некогаш пократко, забележав дека тапкање и галење не помага многу. Извадени сме од памет зошто плус се врти низ кревет како да ја мачи нешто, а ако ја подразбудам се смирува. Што може да е? Не знам дали да се упатам во некоја болница, почнав на секој плач да се тресам. Преку ден е сосема ок…
Mom's Што мачкате на испукани усни? Вчера на ветрето излезени, сабајле устата пепел. Па дека цел ден рикање само и се допукуваше и и течеше крв
На грбчето и напред на градите има како брунчиња ама не се гледаат на допир се осеќаат само, од што може да е? Алергија да не е?