Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Исто..и вчера само се лижеше на усните и цели испукани...имаше активен дерматит на лактот пред некоја недела, го зедов уриаж спрејот со цинк и одма му го реши за 3 дена, мислев и за ова ќе му помогне ама не...плус не дава ни да го мачкам ми бега и се бриши..се мислам обичен вазелин во спиење да му намачкам :?:

На LazaLaza му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.639
    Допаѓања:
    8.766
    Има една маст на Веледа баш за ветер и студ, прилично мрсничка ама мноогу долго трае.

На Lilijan7 и LazaLaza им се допаѓа ова.
  3. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.267
    Допаѓања:
    9.234
    Е само уште тоа немам на веледа:?:
    И ставив ноќеска на веледа јас што ја користам скин фуд па завршила малце работа

4. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.425
    Допаѓања:
    2.940
    Линк од кремата. Многу е добра.

5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.395
    Допаѓања:
    5.633
    мислам дека се терори и мојата некогаш и се случува, 20 месеци сме ние, не е за во болница. ја приметив дека е најубаво да не пробуваме да ја смириме зашо се тепа со нас и вришти уште повеќе, ја оставам сама да се смири

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас на Веледа кремата за студено време и ветер ја користам. Потврдувам и јас дека е одлична.

7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    259.477
    Мајки на бебка веќе втора недела е исфрлена со ситни црвени брунки на устите на интимата, долу на дундето. Мачкав Валеда, Судо и не помага.
    Денес ја барав матичната, ама не беше на работа.
    Некој совет? Прв пат ова се случува. И од што може да е, не сум менувала ништо.

8. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Шо да прааам со ова не спиење? од 11м има една дремка, сега е 18м, оди у градинка спие од 12 до 14ч, дома е со моторче у гз како и сите други па борби водиме за да легнеме. 8ипол го легнувам заспива у 10, и у 9 да го легнам исто ни трае успивањето, а па од кога ќе се успие цела ноќ плачки, па цуцлата ја брка, па не ја наоѓа се буди, бара чај, па млеко и уствари веќе у 6 сабајле е кома 1 саат пред да го будам за у градинка најцврсто спие и веќе сум за у лудница.
    Друго па почна и у сон да ми кака, шо тоа од бебе не го прави :?:

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.395
    Допаѓања:
    5.633
    можно е да е и некоја нова храна ако си дала. исто мене ми се случи, а ништо немав сменето, ја носев во систина за друго и баш им реков да ја видат, прво прашање беше дали нешто сме смениле, пелени, креми, а немавме. тогаш ме прашаа нешто ново да не сум и почнала да давам и да прекинам. одма се смири плус земав маст за потпарено, многу ни помогна

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    259.477
    Немам ништо сменето, освен што прима ММР вакцина пред еден месец.

11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.395
    Допаѓања:
    5.633
    ако најдеш решение те молам кажи, 20 месеци сме ние, исто оди во градинка, таму спие, навечер борби за спиење, пред 11 нема шанси да заспие, оболев више, ја сум заспала онаа си трчка свежа, секоја вечер истото, почна веќе и 12-1 да не фаќа не знам само од кај и енергијата...(facepalm)

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.961
    Допаѓања:
    13.004
    Цитрусни овошја да не си зголемила деновиве?

На JuLleE и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.395
    Допаѓања:
    5.633
    не верувам дека е од вакцината, кај нас беше од киндер имун почнав тогаш да давам, да не имаш водено нешто ново? не знам јатки?

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мајки како се снаоѓате со тантрумиве? Моево е 1г.9м, абе за се има вриштење, неможам веќе психа ми поремети. Вришти за облакање,за искачање, ако нешто прави и го тргнам, пример шлапа во вир со вода, за билоо што и да му забранам вришти се треска од земја. Пробав со добро, со лошо, со галење, со бацување, ма не бе, не помага, рита со нозе,гребе,кубе...нерви немам веќе и само му се дерам, дајте чаре

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    259.477
    Дома не, освен ако не се и дале во градинка, ама јас се имам воведено.

16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.961
    Допаѓања:
    13.004
    Прашај зашто и тие даваат осип. Може им даваат сок и така поголема количина се внесува без разлика што имаш воведено.

На Anaroz1 и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    И мојот е таков, ако му земам или не му дадам нешто абе мислиш напади добива цика, писка, се дере, се ака од земја, гризе маса,стол што најде плаче 30сек и оп друго дете....трпение шо да кажам

На Cloi, Mother of 2boys и zverkica им се допаѓа ова.
  18. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Моето ќе полни 2 години за некој месец.
    Исто. Има периоди кога на секој пола ч има тантруми има периоди кога е мирен...
    Се сум пробала, и го гушкав, му пеев, и го имам оставено по 15 мин да се валка низ под, исто е за тантруми.

А за не, исто ми тераше инает се додека не почнав да му зборам, пр. треба да си одиме од лулашки за да спијат, ако треска нешто и фрла работи дома му викам дека ја боли играчката и му ја тргам ( првите пати беше хорор, ама после 3-4 пати се научи дека ќе му ја тргнам ако ја фрли )
    За облакање, кога како. Ако идеме во градинка борби ни е дома, ми бега по соби, а ако му кажам идеме на лулашки или золошка или било каде, седи мирен :)

Инаку јас да прашам,
    Периодов станува ептен бесен окулу други деца, никогаш не бил ваков, сакаше да се дружи на лулашки, бараше другаче за лизгалка... А сега, додека е на лизгалка или било каде не смее никој да се качи, сцена прави таму. Ме фаќа срам на неколку пати некои ќе искоментираат леле види каков е.
    Во тој момент се чувствувам ептен како да сум лош родител..
    Маж ми вика колку и да плаче да го носиме одма дома, ама не знам колку е тоа најдобра опција.
    Сум пробала и таму да му зборам дека не е само за него паркот ама до толку вреска...

На Mother of 2boys и zverkica им се допаѓа ова.
  19. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    И кај нас е така,некогаш вреди да зборам а некогаш не, ама го осеќам нервозен е, се надевам дека е фаза и ќе пројде брзо. За на лулашки незнам што да ти кажам, нашево уште не се дружи многу со други деца и се понаша како да е се негово хаха, ама не плаче ако има други деца на игралиште. Незнам мајка, фази се и ќе пројдат и ич да не ти е гајле другите како ве гледале, секој си знае за своето дете, ич да не се замараш со нив

20. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Ај да прашам, Дефендил сируп дали се даваат 2 шишенца едно по друго или само едно? Некои викаат 3 месеци давај, ама тоа не е 1 шишенце туку 2, јас едно потрошив и сега почнав второ. Некои ми викаат 1 се давало и после пауза до пролет...збунка сум, хелп