Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Здраво мам’с. Ние пораснавме и веќе се селиме во оваа тема, бебе пред неколку дена наполни годинка.
    Па да ја започнам дружбата со едно прашање :D
    За роденденот собра добра сума на пари. Решивме дел да ставиме на сметка, а од друг дел да му купиме некои ситници. Да ве прашам од 12 месеци натаму кои занимации им се најинтересни? Размислуваме за маса со активности да ми препорачате која е најубава? Пластичните се поефтини гледам ама сакам тешка да е да може бебе да се дига и држи сам на неа, па се мислам дрвена да земам. Исто сакам некој поголем паќет на коцки ама гледам различни има. Тие помалите ние како деца што си игравме подобри се од оние големите? Исто се мислам и санка да земеме па на што да внимавам со неа, кои се најдобри?
    Ајде пукајте предлози да го снабдиме се со за во следните неколку месеци. :inlove:
    Патем тој премногу си игра. Многу се радува на секоја нова играчка (освен на звучните) и затоа сум мотивирана да купиме повеќе.
    Проодувалка има, точок има, таков точок за баланс исто има, сега нарачавме и седиште за во кола, а и детската ја средивме со комода за играчки библиотека… Така да од опрема мислам дека веќе ништо не ни фали.

П.С ако има некој од странство може да ме упатите и за нарачки од амазон што имате, да се изпазарувам и од таму.

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Ја имаме оваа и две пластични маси со активности (едната звучна, другата со тропалки некои) и не ги погледнуваат |(
    Проодувалката исто има активности на неа и таа кога како, ретко ќе му фати внимание. Моево исто е годинка и се уште си игра само со топчиња, а сега го гледам почнува и колички да вози и брчи. Ништо друго не го интересира. Од поголемиот што знам е дека коцки се многу добра инвестиција само бебињава се уште мали за тоа. Не фрлај пари на лего промашена инвестиција се за помали деца, имаме неколку пакети и кај и да е, ќе скршам нога од нив. На мојот омилени му се овие, две години секој ден игра со нив.
    Не ти помогнав баш ама мислам рано е да купуваш. Чувај ги парите и ќе видиш какви интереси има, постепено ќе купуваш.

Rtulka and le.soleil like this.
  3. jelo

jelo Популарен член

Moms како ги забавувате во кола? До сега седеше мирен во кола, додека возиме разгледуваше, преспиваше а сега последните неколку пати збеснува и не сака да седи во седиште.. Здравје за продолжениот викенд планираме да одиме на подалечен пат па би сакала да споделите некои tips and tricks за да седи мирен во кола :D
    И дали седите позади со нив или си седите на совозачко напред? Јас до сега цело време седам до него.
    13++

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

18 месеци е и откако е роден не го собира никаде. Станува, стои, скока, плаче, ништо безбедно не прави ама не се додржува. Ако е подолг пат, знае да поспие. Почнав да му пуштам песнички, маааалку има мир :)
    Инаку, и јас седам позади со него :( плус уште едно 9год дете :)

jelo likes this.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Јас почнав напред да седам оти цело време сакаше да седне во мене, а не на седиште. Пуштаме песни, и подавам книги да разгледува, збориме надвор шо има ( види го дрвото, види ја куќата ), и највеќе пали смоки да и подавам една по една и "ѕе" да правиме па демек погодува од кај ќе се појавам :rofl:

Rtulka, Mari-Li, Speechless and 2 others like this.
  6. Anturium

Anturium Популарен член

Кај мајка ми има иста таква масичка и многу си игра со неа ама многу е лесна и мора некој да ја држи.
    Фала ти ќе разгледам се, сега планирам да купам масичка санка и коцки, за другото понатаму ќе оставам ќе чуваме парите

Skyler likes this.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Јас до ѕид ја ставив, на тепих и не мрда.

8. Anturium

Anturium Популарен член

Добра идеја. Ќе ја ставам и јас така

Skyler likes this.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Ќе ве утепам сега во темата, кај ме примивте :D
    Денес бевме на контрола, бебе е 9300 гр. 3050 се роди. Некако малце ми е мене ама докторката вика таман е. Колку кг ви беа на 12 месеци?

10. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Мојата цуци 3040 се роди, па на годинка едвај 8,5 кг беше :?: и никој не ми алармира, јас само прашував:lol:

11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Мајки, на ќерка ми никогаш не и ставав перница додека беше бебе, еве ја 1г и 2 месеци и сега не сака на перница да спие. Се врти се турка се додека не ја тргнеш перницата. Како ги научивте вашите да спијат на перница?

12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Па не и ставај. До 3 години мислам дека не се препорачува перница.

8кг беше на 12 мес златна, и остана 8 бааги време. Иста родилна килажа. Сега е скоро 2год и има цели 10кг :party: Глеј си детето и не се замарај ај :D

Adidas888 likes this.
  13. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Не ставај перница, нема потреба. Мојава сега почна на перница да спие, на 2.5 год. Ја приметив дека ставаше плишани играчки под глава, па и купивме перница. Па и сега знае да ја шутне и да спие без.

Adidas888 likes this.
  14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Не мора да користи перница ако не сака. До 2 години е препорачливо да спијат без перница. Моето почна после 2-2.5 години да спие со перница, но еве го уште малку ќе полни 3 па има вечери кога ја фрла настрана, му смета.

Coco31, Mari-Li and Skyler like this.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Ќе си имаме манекени. Скоро бевме на прв роденден и кога го видов девојчето срам ми беше да кажам колку месеци е мојот, на пола беше од неа. Ама многу е активен, а јаде си не е нејадач. Ај нека се живи и здрави, да се опуштам а

Cloverrrr likes this.
  16. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Види на storybox.mk. Многу им се добри имам неколку активности и ги обожава. А на инста може ти се појавува montessoritoys.mk, и ги земав скоро сите и ептен ги игра. Мојата е 14 месеци

17. Ив10

Ив10 Истакнат член

И ние сме толку, во петок правиме роденден, докторкота рече ок е, сега бевме на контрола, ми рече веќе да не се оптеретувам многу со кг, ако дете си јаде, здраво е нема зошто да се секираш

Anturium likes this.
  18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

спреми се да бидеш аниматор на подолго :lol:

Elsaxxx and jelo like this.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Ќерка ми е родена исто 3050. Ако 9300 на годинка ти се малце, да те утешам со мојава што беше 7600 :D

Cloverrrr, LiquidLuna and Anturium like this.
  20. shz

shz Форумски идол

Мојава е толку некаде а 15 месеци има, матичната вели супер си е.

Cloverrrr, LiquidLuna and Anturium like this.