Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Исти сме и ние,нос тече - чешма, не дава да му ставиш капки, да го мачкаш, ако му влеташ со марамче дури сфатил си го избришал. Со аспиратор пробав, вриштење е по дома. Дури и јас кога се инхалирам он плаче...

2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки сакав да прашам..Може е глупо некако но ми оди по нерви..Керка ми има 17 месеци и на глава не дава ниту трака ниту шнола ниту да и ја зберам косата..Каде и да одимесите ми велат леле што не и ставиш нешто греота е вака у очи и влегува косата..На сите нсчини сум пробала и цело време и е раката таму и плаче не дава никако..Како да свати дека треба да дозволи да и ставам нешто..:)

3. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Убаво изгледа девојченце мало со шнолка или трака или некое штосно ластиче, но скоро сите девојчиња одбиваат да ги носат дури се мали. И ние имавме период кога воопшто не дозволуваше ама јас на штос ја фајќав, раскажував нешто занимливо или пеев некоја песна и меѓувремено шнолка на коса и опавче врзував. Спонтано и неосетно... Ама штом сетеш дека нешто носи веднаш ја тргаше. Инаку и по дома често бевме без шнола, но затоа со шишка кратка :P Јас и ги шишав!
    Кога почна повеќе да разбира и требаше да ја носам на шетање секогаш и велев ,,мора да носиш инаку нема да не пуштат во парк или на роденден,, Попушташе, затоа што веќе разбираше... Но штом се вратиме дома веднаш ја вадеше од глава.

Вака сега кога пишав си велам, во многу ситуации се некако се надмудруваме со ќерка ми, се нешто на штос ја фајќам...многу енергија трошам за да биде така како што сметам дека е правилно. Инаку тврдоглаво детенце е моето, ако оставам како таа сака прав диктатор ќе биде!:^)

На marchi-cool и tina-63 им се допаѓа ова.
  4. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Иста песна и ние,и иста возраст е ќерка ми, не сака и не трпи,пробувам безосетно да и ставам шнола,веднаш ја вади
    Дури ни капче за сонце не сака, ќе чекаме кога ќе им се присака па ќе им ставаме:D

5. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.145
    Допаѓања:
    33.889
    Sin mi od vcera sabajle e neshto nafrlan so pokrupni brunki ko krugovi i malku ispaknati. Pocna prvo pozadi na grbot odma do vratceto da se chesha i po nekoe vreme gledame dve bruncinja. Potoa mu se pojavija na nozete dve tri i na raceto imashe edno. Vcera bevme na lekar ni rekoa polazan e od nesto i da go mackame so fenistil gel. Ne se chesha tolku, ama me chudi denes gledam novo brunche. Zarem ako e polazan ke ispagaat sekoj den novi?
    Denta pred da se nafrli bevme na gosti vo selo i ostanavme so spienje pa nekako mi se poklopuva da e polazan od nesto, si igrashe nadvor.
    Vo ponedelnikot ja primivme Mmr vakcinata, no ushte togash ni napomenaa deka reakcija moze da ima posle sedmi den. Matichnata vednas rece ne e od vakcinata, nitu pak sipanica.

6. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    И јас порано се исфрлав и мислев дека е од полазено...навечер легни, сабалјето нови...на крај испадна од омекнувачот со кој сум ги перела чаршавите за спиење. Значи женички и на тоа внимавајте.

Штом ви потврдиле на доктор дека е од полазено...веројатно е од тоа.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Здраво феминки син ми од вчера има сипаница на доктор го носевме и ни дадоа течна пудра да го мачкаме, вчера имаше помалку исфрлено а денес гледам повеке е пишува да го мачкаме 2-3 пати на ден доволно ли е и кога го мачкаме плаче дали го чеша.Смеам ли да го бањам, на градинка нема да оди.Немам никакво искуство со сипаница па ве молам кажете што да правиме и дали уште нешто да купиме.

8. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mojot preleza sipanica na 11 meseci. So temperatura. Mu davav sirup za tt, ne go mackav so nisto. Inace ja zemav i jas pudrata i plan mi bese po 4 pati da go mackam, ama ete nemase potreba. Samo da znaes mojot se oporavuvase cel mesec.

9. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И кај нас е исто. Нос тече, кива а не дава капки да му ставам ни да му извадам мрсули. Само го терам да дува и ќе дувне малку ќе подизлезе некое мало а ко ќе кивне тогаш искачаат големи мрсулчиња. Сабајлево па и тт има 37.4 па се симнува до 36.7
    Цела ноќ не е спиен ни он ни ние. Па и не сака на перница да спие за да не му се слева секрет. Оф маки. Само да го прогураме викендов без дежурни лекари.

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Sto da i davam na malava za pocetna faza na kaslica 12+ e. Nosot i e zatnat i go cistam so fizioloski ama potkasluva po malku. Nesto prirodno sto e ok za ovaa vozrast?

11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Za nosot sovet od edna m.sesrra sto raboti kaj pedijatar i go praktikuva kaj nejzinite deca. So pric izvadi fizioloski malku i spricni vo edna nozdrva. Sigurmo nema da saka i ke vriska ama se cisti. Sabajlebas i spricnav na malava vreskase normalno ama i sr rastece posle i izleze dosta sekret pa poubavo disese. Pocnuva sezona na nastinki koj kr izdrzi jaka mu dusa

На eleni27, espana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @Annath i site ostanati neodamna kupivme pasta za zabi na sin mi, citajki ovde vidov deka netreba da sodrzi fluor .. vo nasava vo sostavot pisuva sodium florid,natrium florid,florid ionen i na drugo mesto pak pisuva vo zagrada 500 pmm fluoria ... mnogu se isplasiv dali da ja frlam i nova da barame? soveti ve molam???

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    Не е пoжелнo дa сoдржи флуoр зaтoa штo мaлите децa не знaaт дa плукaaт. Пaстa сo флуoр oткaкo ќе се нaучи дa плукa, пред тoa јaс не препoрaчувaм. Имa стoмaтoлoзи штo препoрaчувaaт пaсти сo флуoр зa пoгoлемa зaштитa нa зaбите, aмa сo редoвнo и прaвилнo миење тoa ќе се пoстигне без прoблем. Избoрoт секaкo е твoј.

На galapce и awl им се допаѓа ова.
  14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ti blagodaram,bas zatoa te prasav oti sin mi e 22 meseci i ne pluka,mu vikam plukni toj golta i go pruza jazikot i demek pluka :D

15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.718
    @Annath da te prasam..
    Od koga e pozelno decata da pocnat so zabar?
    Nie imame 20 meseci i gledam deka malata pokazuva interes za mienje zabi.
    Koga da se pocne i so
    mienje?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.865
    Допаѓања:
    203.002
    @N.Kety не знaaт дa плукaaт бaрем дo кaј три гoдини, пoсле ќе нaучи.
    @referentka сo миење се пoчнувa oд излегувaње нa првo зaпче, дa се пoчне сo сoздaвaње нa навиката. А зa зaбaр, мoже дa oдите нa зaпoзнaвaње сo прoцедурaтa, чистo еднa прoверкa дa се нaпрaви нa зaбите и устaтa, зaпoзнaвaње сo мaшинaтa и сoвети зa oрaлнa хигиенa. Нaјдoбрo дa не се чекa дa се пoјaви прoблем зa зaбaр, туку дa се oди првo нa зaпoзнaвaње, пa кoгa ќе имa прoблем, дa сoрaбoтувa без премнoгу одбивност.

На PUPICA, galapce, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  17. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Moram da se nasalam, ali jas na moite deca ke im pokazam kaj da vlezat. Jas ne vleguvam :D

На ZRNO, Annath и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  18. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Едвај му шприцнав физиолошки во саботата и му подизвадив малку мрсули. Ама за доручек и ручек му давав по едно чешне лук ситно сецкан и среќа не качи тт па и подзапреа мрсулите. Вчера исто лукче му давав и скроз запреа но по малку крчеше носето па некако со зборување се убедивме да му ставам капки и да вадам мрсули. Имаше што да извадам. Синоќа конечно спиеше без многу будења. Сабајлево пак му ставив капки и извадив мрсули малку. Се надевам денес ќе е подобар. Добро е што има апетит и нон стоп е активен. Души мали и мили. Толку е жално кога не се добри што мислам дека овие два дена не сум јадена ништо, само гледам да му угодам и да биде добар.

На M&M и irena.1 им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.998
    Допаѓања:
    153.823
    Vidis lukce preventivno ne mi teknalo ic. Znaci pomaga a? Taka cisto ti go jade ili go kamufliras vo hrana?

20. Miss.Sweet

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Лукче ставам секој ден во ручекот ама свежо втор пат му дадов сега кога не беше арен. За да не ми го одбие јадењето со лукче, земав здробив ситно едно чешне лук и со првата лажичка од оброкот му го дадов и после си јадеше оброк без лук :D Исто ко апче здробено во лажиче му дојде :)

На galapce, M&M, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.