Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    6.709
    Моето дете немаше никаква реакција, летово ја прими. Е сега за градинка е малку зезнато зошто најчесто реакција се јавувала од 9ти до 14ти ден. Според мене една недела не ти врши работа, или нека седи 2 недели дома или пушти па ако има реакција ќе ја повлечеш дома

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Гледа така, обожава сликовници. И низ соба кога покажувам се врти. Е ако му покажувам низ прозор нешто подалечно гледа во мојот прст, не следи правец.

Туку прееска кога го прашав кај му е носето покажа со прстче. Така изолирано :clap:
    Е уште да почне самоиницијативно да покажува кога нешто ќе види, или па кога му покажувам подалечно да следи правец.
    Да не преувеличувам со нервирањето?

@Lisandra баш ко опиша ти, се' тоа прави. Скоро сите предмети и играчки низ домот ги знае.
    Прееска спомнав на мажот да ја изгасам климата и он футролата од очилата ја насочуваше кон климата да ја изгаси. Тоа не му е покажувано, ама ете од гледање научил. Битно се изнасмеавме. :D

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Најубаво две недели да си седи, зашто и се намалува имунитетот па да не ти настине. На здравје боцкање :hug:

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Преувеличуваш бе :D не се очекува да следи нешто што му покажуваш преку прозорец. Туку нешто во собата на помала далечина. До 18 месеци се очекува да почне да покажува со прсте.

5. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Фала мајки! :hug:

6. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.795
    Пробај со албум на сликите да покажуваш кој е. Мојот вака го извежба тоа, претходно само прстот го подаваше случајно, без намера да покаже нешто па тоа ми беше знак дека вежба

7. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    мрп и дава реакции после две недели. Па не дај боже ќе остане цел месец. Мое мислење е да си оди во градинка, за вируси може и вие да и донесете или било кој, било каде

8. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.904
    Нас нема кој да ни го чува па одеше во градинка. Четврток ја прими викендот беш дома од понеделникот во градинка. На 10ти ден точно крена температура и беше кемкав. 3 дена имаше температура и толку.

9. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    105
    Здраво мајки. Имам едно прашање почнав со идење во канцеларија но тоа е 2 пати неделно и со татко му се чуваат. Синчето е 1 и 6 месеци и е стварно океј, поготово кога е со татко му нит плаче се го слуша.. Од кога почнав со работа кога сме дома почнува се нешто да ми се кенка ама со звук како да се жали, ми плаче на се, те ќе ме послуша те нема. Татко му не сака да го види кога сум јас дома, ако го земе почнува одма да кенка. Претпоставувам дека е ради тоа што почнав со идење на работа. Некој совет? Иначе зборам со него, цело време сум тука за него, истотака шетаме заедно и таткото е вклучен во тоа, знам дека е мал ама почнува веќе да биде неподнослив се случува неколку дена вака и се со убаво ама џабе, нит го карам нит ништо.

10. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Пред извесно време пишав во соодветната тема но не добив одговор. 17 месеци сме едното близначе сеуште нема заби, педијатар ни вика нормално е, нема простор за грижи и секако никој не останал без заби :) дали некоја мајка има слично искуство?

11. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    81
    Мајки бебе 12м денес имаше 10 столици сигурно. Не е течна, нормална боја и текстура. има многу апетит, јаде 3-4 пати на ден и тоа баш обемно за таа возраст, плус млеко пред спиење. Но еве оваа вечер само што заспа и се разбуди со плачење, го стега стомакот како да му е во грч, дури и нозете прави стегнати. имаше гасови денес со мирис како на расипано јајце, инаку си беше весел цел ден, здрав е, активен, јаде како што треба. Но заспива и се буди плачејки веќе 3 часа, дали е опасно нешто?

12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Mnogu da ne se prejaduva, plus I mleko da ne mu e mnogu, pauzi pravete oti I mlekoto e obrok.

13. pcelka2021

pcelka2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    81
    2-3 часа има од оброк до оброк

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    И кај моето почна така, стомачен вирус излезе дека е.

15. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.564
    Допаѓања:
    4.334
    Мајки што давате за дијареа?
    13 месеци е . Има стомачен вирус. Покрај дијареа има грчеви во стомачето. Плаче цело време и бара во раце...
    Давам линекс пробиотик, опс електролити и за јадење само печено јаболко, варен ориз,морков и компир.

16. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки здраво, да прашам колку ужини треба да имаме на 12 месеци и колку млеко треба се пие.Досега пред секоја дремка давав млеко, различно пиеше некогаш помалку, некогаш повеќе.Ако воведам ужина дали млекото пред спиење треба да го прескокнуваме? И ние пораснавме и ви се придружуваме во оваа група..

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas ja odnesov odna posle bockata niso nemase. Eden den samo malce temp kaci ama dokaj 38 ni sirup ne i dadov. Celo vrene vo gradinka bese i pred i potoa

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Prolife probiotik najvise pomaga. Po celo sisence

На doll.a му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    456
    Допаѓања:
    568
    Мајки 18ипол месеци дете, секоја вечер станува накај 2 и имам мака да ја презаспијам сигурно 2 или 3 саати. Не ја изнесувам од соба намерно, туку цица цело време, кога ќе видам дека не презаспова ја легнувам на спална, цица, ќе пушти, ќе се врти накај мм да се галат, па пак накај мене, и така во круг 2 саати. Ова се случува последниве 4-5 дена.
    Да напоменам само дека во тие 2 саати знае да заспие на 5 мин, па се буди, па пак 5 мин па се буди. И не странува за да си игра, поспана е, ама не може да презаспие.
    Ме клоца со нозе додека цица и тука ме фаќа нервоза.
    Инаку ни е скроз тамно во соба, има минимална светлина, колку да гледам кога ја земам од креветче за цицање.
    Заспива во 9, има убави дневни дремки. Не ми е јасно во што би можело да биде проблемот. Имате ли искуство или идеја до што би можело да биде?

20. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Колку дневни дремки има?
    Инаку околу 18м има регресија, а тогаш може и 5ки да растат.

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.