Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.810
    Во колку ја успиваш за втора дремка, да не е преморена или пак рано да и е па не сака да заспие?
    Мојот заспива по 4 часа од претходно будење. Пример ако стане во 1, 4 макс го легнувам, имам забележано ако го оставам подолго буден нејќе да спие.
    Денес сме хаос, внук ми беше кај нас се заиграа баш кога му беше време за дремка, па после нејќеше да спие. Кај 7 го легнав, едвај заспа во 8 со плачки и до сега 18262 пати стана. Ќе имаме тешка вечер :(

2. Jana7

Jana7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    177
    Пробував после 3,4 саати ама не сака, почнува да и се спие после 5 саати и веќе станува касно за дремка а рано за ноќно спиење и хаос сме.. Еве и синоќа заспа во 7ипол се будеше милион пати, и плус од 2 до 3 си седеше будна разиграна :| не можеме да погодиме со спиењето на ова бебе, од раѓање е така, лотарија секоја ноќ.
    Вие се наспавте ли?

3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.810
    Во 3ипол си стана наспан и беше буден до 6 (facepalm) Хаос сме и ние, не можам редот да му го фатам. Таман се израдував што почна преку ден подолго да спие, ама изгледа тоа лошо ќе влијае на ноќното спиење :(
    Ако најдеш чааре пиши.

На Jana7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.936
    моето бебе е 14 месеци, крцка и тоа често со заби, цело време е активен, нема газ да седне да се игра во место, само шпарта низ соба, се качува на гарнитура сам се симнува сега тоа му е најинтересно или на количката што е како проодувалка ке ја донесе до кревет или до зид и се качува да стои на неа и ме вика да го видам и се смее, и се качува лазејки по скали а ке начека отворена врата во дневна чур да го нема, па уште ако му речам каде идеш бега и брза нагоре и се смее.Разбира кога му зборуваме, вика мама, брат му го вика аба, и тоа го користи буквално само за братчето, го вика така, го бара,ако го прашам кај е бато покажува со прсте и вика аба, вика баба, тата,за куче ав ав, за маче мау, за кола брм, имитира кашлање,кивање, индијанци, кима со очите ако му речам да кимне, праќа бакнеж. Разбира ако му побарам играчка да ја земе да ми даде, или ако му кажам гушни го кученцето (има едно плишано) го гушка, го гали, па му викам ајде карај го па го кара, покажува и брат му како го скубе, големото го скубе за коса кога ке се налути и вика аба и покажува за коса дека го скубел, мн е смешен и многу е интерактивен, знае да бакне, ако му кажам ајде бакни ја мама и му се доближувам со образ и ме бакнува а ако им се јавам од работа го бакнува телефонот, многу е златен. Големото синче здраво го тренира, ама и редовно го бутка, му става сопки, го скубе, ем го чува ем го малтретира. Читам како ги носат децава на прегледи за секое паѓање скоро, моето по 10 пати минимум паѓа во денот и ја лупа главата редовно,и има куп модрици, кај се чукнал, кај се гребнал.И ако се лути се фрла на земја или ја мава главата назачки, па прв пат ако лупне посилно после се врти да види прво до кај може да се издига, или во хранилка се лупа ако е лут.Среќа не е претеран плачко брзо му поминува, мислам дека со право велат дека вторите деца се поодпорни зашто еве гледам како големово го тренира секојдневно.Доста работи и он го учи, му збори, си игра со него, некогаш дури преопасно е минутка да ги оставиш сами, пред некој ден го земал го превртел надолу за нозе го држи и бебето виси надоле, да го научел стој на раце да прави, незнаеш дали да се смееш или да викаш, само господ нека ги чува.

На Blue moon, jelo, Freckles. и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Како можеше истото да го прават со мојата, па не е за џабе родени во ист ден :lol:
    Исто се прави и со качување и се моравме да извадиме фиоки дома зошто од нив се качува на тв комодата и право на тв :?:
    За се што сака е со прст и а а а а :lol:
    Нека растат само здрави и прави, мафа здрави со градинката хаос ни е ама тоа е :l:

На Blue moon, Freckles. и macalavica им се допаѓа ова.
  6. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Вика ајдеде за ајде, прави авав на секое куче, мачето му е ба! И никако другачие. Клима, аспиратор, авто и мотори се бррррррм. Уствари б'ммммм. Цицето е цеееее :D
    Кога ме нема во соба вика мама. Или пред да заспие/кога ќе заспие.
    Вака знае да покаже многу зборови, ама зборење јок.

На Mari-Li, Ив10, macalavica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.249
    14+ е. Омилена другарка му е правосмукалката и машината за миење садови. За нив кажува како бучат, за кола исто, аде за ајде, мама вика кога му треба нешто или кога му се цица :^), баба нон стоп, тате, за пчелките кажува како зуат, инхалаторот како прави и климата, кога не сака нешто на пример кога го прашувам дали ќе ми даде да се напијам од неговото шишенце одма ја врти главата за не, ретко кажува дааа, за свети вика тете и на пример еве вчера му викам тигааааар и по негово тииииига ми вика. Чао мафта со раче и пољубац дава тоа го научи пред некоја ден. Разбира вака кога му зборуваме ама најинтересно нешто му е кога прави нешто што е забрането, знае дека не смее и ме гледа се смее и оди натаму да направи глупост, кога му викам НЕ, се смее...Многу интересна фаза оваа, слатки мали човечиња.

Последна измена: 8 ноември 2023
    На H.VAGA, Blue moon, Mari-Li и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Сакам да му дадам фрутолино или чоколино со кравјо млеко, да го спремам полека за градинка бидејќи има интолеранција на лактоза, па да пробам. Дали млекото да го разредам со вода и кој сооднос или така полномасно?

9. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.936
    Јас овие ги правам со вода, имаат млеко во прав во нив и на кутијата си пишува дека се прават со вода

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Јас земав чоколино и кексолино и на двете пишува припрема со млеко. Како и да е, јас за дома правам некогаш од кутиите на Холе и Хип со вода ама сега сакам со млеко за да тестирам за во градинка, ако има проблем тогаш да му носам безлактозно. Само не знам дали треба со вода да го мешам.

11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Јас воведував кравјо млеко исто за во градинка и првите 3-4 пати го мешав со вода 50:50...па кога видов нема реакција го давав чисто ама само во кашички/бисквити

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Така и јас планирам наредните две недели додека тргне, инаку си пие Аптамил. Само таму ќе внесува кравјо, дома нема потреба.

13. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    И јас така правам...моето е веќе големо ама кога пие млеко дома пие АД, а кравјо само во градинка и ретко дома со плазма

14. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.936
    Јас купувам baby чоколино, тоа се прави со вода, дади прво измешано со вода еден -два оброка, па пробај само со млеко.Јас уште немам дадено кравјо млеко во оброк, ама има пробано чоколатце, колаче, бисквита што содржи млеко и немаше никаква реакција, моето воопшто и не пие млеко, само цица навечер сеуште по цела ноќ.Јас уште се замарам со воведување внимавам, 14 месеци е, ама мм гајле нема му дава секакви глупости да пробува кога го чува, еве вчера му дал смоки да јаде стоби флипс и нема гајле.

15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Јас со првото многу пазев дека тазе мајка, со второто сакав поопуштено ама премногу е нежен некако, нежна кожа, па пазам и со него. Сега пред две недели проба смоки стоби флипс и пеленската регија му беше ужас, едвај ја средивме со 3 креми. Дома ќе пазам колку можам, во градинка ќе видиме како ќе биде.

16. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.249
    Мајки има некоја
    Леле моево па од стоби флипс околу уста ми се вцрвенува за 2 минути од кога ќе касне смока.. исто и со путер од кикирики околу уста лом се прави за 2 минути од кога ќе касне. По се изгледа има алергија на кикирики. Дали со тек на време исчезнува оваа алергија?

17. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.936
    и моето вчера беше вцрвенето во пеленска регија дури како подсечено под курето, мислев дека е од марамици зарем може и од храна?

18. doubleinfinity

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Може..обично цитрусни овошја и кисели зеленчуци прават проблеми на пеленска регија...моето прв пат кога проба домат, 2 недели не можев пеленската регија да му ја опоравам...ама со тек на време ја надрасна, сега веќе нема проблем

На Skyler и macalavica им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    @macalavica За цитрусните сум слушала дека може, за друго не знаев. Малку тешко е со вторите деца да ги прикриеш ‘забранетите’ работи, сега почнав само пченкарни да купувам од витаминка.

Може да е само реакција, кикириките се јак алерген може и полошо да биде. Паузирај некое време, би требало да ја надрасне. После 3 години ќе знаеш за сигурно.

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Колку оброци Ад треба да има дете од 12++.Давам само пред спиење навечер и обавезно се буди преку вечер за млеко. Давам по 180, повеќе не сака.Незнам дали е доволно или не.