Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    5.936
    Кога отприлика ја надмина? Моиве имаат реакција на домат и мандарини правев пауза па пак давав и секогаш имаат реакција. 16 месеци се.

2. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    6.709
    Во нашата градинка само фрутолино им прават со кравјо млеко, другото е се јогурт/к.млеко. Така да можеш да видиш мени ако е за еден ден само да не го мачиш детето да пробаш да им кажеш тој ден да не му даваат од таа кашичка

3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Самите ми рекоа да почнам дома да давам, давале Лино и млеко со бисквити.

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  4. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.216
    Прв пат дадов домат на 14 месеци, од страв одложував зошто на многу намирници имаше реакција...пеленската регија лом одвај ја опоравивме....следно дадов за 2 или 3 месеци веќе немаше ништо и од тогаш редовно јади домати во некаква форма и немал реакција...лимон и портокал многу касно дадов и ретко јаде, односно само во сок ги пие и нема реакција...кога почнавме со воведување, реакции имаше на пола зеленчук и овошје што постои...да речам на околу 20 месеци последно дадов нешто ново од тогаш нема реагирано на ништо, уште малку 3 години ќе прави...едно време контстанто ми реагираше на ноќната кашичка од хип со банана и какао...на ништо друго само на таа кашичка, дури и на 2 години и едноставно не ја давав веќе, а чоколадо јадеше без проблем :?:

На le.soleil му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.740
    Еднаш и дадов дома млеко со бисквити и толку. Дома млеко од тогаш не пробала , скоро 3 ќе прави. До 2 и нешто на АД беше, после и тоа го тргнав. Дома само ферментирано млеко.

6. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Еве мојата е интолерантна, прво така разредено ја пробав дома на неколку пати, ништо немаше и после у градинка си продужи со оброците со млеко и не гледам проблем да има. Дома знам чат пат да и дадам ама од тоа без лактоза, зошто ние тоа го конзумираме

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Не планирав и јас ама ако веќе има некоја реакција, меше да го боли, пролив и сл. мислам подобро дома да се случи бар да знам. Ми рекоа ако има проблем ќе се договориме за безлактозно.

Се надевам и јас нема да има проблем, ферментирано без проблем внесува. И маж ми пие без лактоза можам и јас понатака така, ад планирам уште малку да му укинам за пиење. Евентуално да купувам ад само за каши ама гледам веќе каши скроз одбива, само парчиња бара.

На Cherry79 и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  8. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки на кплку време може да комбинирам парацетамол со блокмакс?дадов парацетамол во 5.15,намали сега пак ми качува еве веќе 38.4 а два часа само поминаа..расоблеков и измачкав со алкохол(50:50)..ама не намалува..дали можам да дадам блокмакс?

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    На 4 саати минимум. Почекај, 38.4 не е висока температура.

10. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Благодарам мајка.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Колку мл.да дадам блокмакс, не разбрав во упатството пишува 2.5 мл 3 до 4 пати или 5мл 3 пати..

12. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.810
    Може касно ти е веќе си дала ама да пишам пак. Јас давам 2ипол, на 4 часа ако мешам со друго, на 8 ако го давам само него. 5мл мислам беше за поголемо дете или за возрасни, не сум сигурно точно како пишеше.

13. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Благодарам за одговорот, дадов 5мл и немаше цела вечер, еве сабајле пак почна да качува..секако на преглед мора да идеме ..а дали може некоја мајка да ми пуштите линк одкај Драгана да видам како е со гужва? И денес која смена е?

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    https://junior-med.konto.com.mk/ObrCekalna

Прва смена.

На Ив10 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.591
    @Skyler @Cloverrrr Какво млеко вез лактоза купувате? На Алпско само знам дека има.
    И моево има нетолеранција на лактоза. Е сега ферментирани млечни не му сметаат, млечните готови каши исто. За некое време сакам да почнам бар домашните каши да му ги правам со кравјо млеко, па ке видиме.
    Би му давала и да пие само ми е страв, па ме интересира некој од искуство првин да сподели.

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.963
    Допаѓања:
    13.017
    Тоа да, алпско без лактоза. И мене ми прави проблем млекото ама од тоа безлактозното не можам у вц сабајле да одам, вака со обичното ми одговара :D А маж ми само такво пие, он ептен има проблем. Јас не би давала да пие, секако после година и немаат потреба од никакво млеко, а и таа навика шише во кревет навечер ме плаши, па веќе му го намалувам и адаптираното.

На Cloverrrr и oblace1 им се допаѓа ова.
  17. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.622
    Исто и мојата на ни една млечна каша не изреагира, такво да пишала Скулер веќе алпско е.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Eluna

Eluna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2019
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    407
    Поздрав мајки. Вчера имавме со детето контрола 6,има 12 месеци. Педијатарот рече главата му била мала, значи 44 цм е. Да сме дојделе на друга контрола за главата за 3 месеци. Иначе детето е високо 75 цм, не е некое буцко, ама ваљда тоа е генетика и јас и татко му сме слаби, само што јас сум пониска а татко му висок. Детето е преактивно и напредно, мене главата ми изгледа нормално. Ама јас за наредните три месеци ќе полудам од грижи. Имал ли некој слично искуство, главата понатаму добро да напредува? Не знам што да очекувам се плашам.

19. TinnaMinna

TinnaMinna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    533
    Оди на друго мислење кај друг педијатар,да си бидеш по раат

На Eluna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.346
    Допаѓања:
    3.081
    Мајки добра вечер, на лицето има блага егзема, третираме со веледа крема и го капам со биодерма, дали и ова е од егземата? Позади колено му се направи.

Прикачени фајлови:

• IMG_1123.jpeg
      IMG_1123.jpeg
      Големина на фајлот:
      165,6 KB
      Прегледи:
      39