Мајки, кои ручеци може да се притоплуваат за бебе? 16месеци е, наредната недела нема да има можност да јаде свежо приготвени. Што може да се направи од вечер? Дали да се пастеризира во рерна или да се чува во фрижидер?
Јас ручекот и за нејзе 14 месеци и за нас (исто јадеме генерално) го правам најчесто од вечер. Супа, ориз со месо, компир, морков, брокула - печени со месо, мусака, полнети пиперки, манџа… Доручек правиме “свеж” а во ручек често додавам и грчки јогурт и зеленчук свежи, ова другово ми е генерално од вечер приготвено, само притоплувам.
Ако ти е за ден два не мораш да пастеризираш, 2 дена во плитко секоја храна може да стои и е ок за јадење. Или зготви и замрзни, само немој компир да затоплуваш никогаш. Другото во главно е ок. Манџи со зеленчук и месо најчесто ми се топ оброк да го замрзнам и да одмрзнам кога немам ручек.
Колку пати е во ред да чистам со носко во еден ден? 15+ сме, а носот е затнат. И како да го олеснам дишењето со нос?
Не влечи ако е затнат, ќе почекаш да се разводни, да се растече откако ќе испрскаш со солен раствор. Јас го користам ноското колку што е потребно, цело време гледам да може да дише на нос. А за затнато носе пред спиење прскам септаназал, не се препорачува за деца под 2год ама ми одобри педијатар за ситуации кога не може да дише.
Мајки на девојчиња оваа возраст, како стоите со "фризури" мојата уште е со бебешко плаво косиче и ништо не трпи. Кога ќе почнам со стегачиња и шноли, има ли надеж
Мојата ништо не држи на глава автоматски ги фрла. Уште од мало имавме таков проблем тогаш стегсчите ги вадеше хаха
Ajde pak da prasam.Kolku ad treba da pie dete od 14 meseci?Posledniot mesec mnogu malku pie.Pred dremka pie 40-50, a nekogas ni tolku, posle pred spienje vecer pravam 135ml i pak mu ostanuva ne gi ispiva i sabajle se budi ednas za pienje pravam 180ml ama ne gi pie celo, sekogas mu ostanuva..znaci poveke od 200 do 250 ml ne pie.Nekako malku mi se gleda.Preku den sekogas gledam barem eden obrok da e mlecen so jogurt ili k.mleko.Pie Hipp 3. Neznam dali da menuvam mleko ili da kupuvam domasno kravjo i da varam i davam.
Моето е 14м, пие едвај 180мл пред спиење и планирам и тоа да го укинам. Има еден млечен оброк во градинка и дома му давам дали уште плус 100мл млечно.
Здраво мајки го однесов малиот на вакцина и секако не вратија назад.. Не бил излечен убаво а претходно пиеше Панцеф заради бронхит и гнојна ангина. Само што заврши со атб го однесов на контрола кај матичната го прегледа рече може да прима вакцина направивме крвна слика и појдовме во диспанзер кога му го прегледа докторката грлото таму рече отечен е левиот крајник може да има и трет крајник ама за тоа понатаму да сме виделе.. Како се манифестира трет крајник? Мислам дали има некои симптоми? Ако има некоја мајка со слично искуство ќе ја замолам да сподели иначе и на 5ти сме во Козле заради повторувачки бронхитис.. Хаос
Чести разболувања, хрчење, спиење со отворена уста, тоа е најчесто кај син ми поради трет крајник. А ако сега е здрав, може левиот крајник му е секако (природно) голем. Така е кај мојот, стално двата му се големи.
Значи може сепак се работи за трет крајник и мојот е таков.. Често се разболува,хрчи и спие со отворена уста.
Мојот уште си пие бааги, јас па се мислам да не му е многу. Пред спиење 180 и уште два пати станува по 180 му правам, некогаш знае да остави 20тина
Јас секогаш гледам да има барем еден оброк млечен, баш дека почна многу малку млеко да пие. Незнам се си мислам дека малку млеко му е.Ајде ќе видам како ќе биде понатаму.
Ќе порасне и без млеко. Тоа е основна храна до година, после тоа, кога веќе јаде сѐ (претпоставувам), нема потреба од млеко воопшто, нема да биде никаков проблем. Особено ако јаде млечни производи и пие јогурт. Нема зошто да го тераш со сила да пие ако не сака, дали адаптирано или кравјо (ова второво па ич не е препорачливо) ако си јаде солидно.
Јас па ептен ретко му давам млечен оброк баш и затоа што пие доволно млеко. Ако дадам ќе престане да бара млеко навечер м? Дај утешете ме дека има крај оваа фаза, си барам опции
После година. Оброците уште не ги солам, сол внесува преку смоки или од нашиот ручек ако побара да јаде.