Zdravo majki, Mi treba sovet. Kakvi probioticki koristete kaj deca od 14 meseci? Bidejki sakam da patuvam za stranstvo pa me interesira kakov probiotik da kupam.
Мајки бебе е 14 месеци оди во градинка веќе 3 месеци скоро, се адаптираше си јаде спие не плаче весела е кога ја зимаме. Ама ме замисли негувателката ми кажа дека не сакала да се меша со децата, да ја допира некој да и се доближува. Јас мислам мала е и треба повеќе време, плус не е проодена па потешко и е да се опушти. Не знам што да правам да и помогнам, онака со нас е супер активна и со деца е мешана, мирна е не се закача може само играчки да им зима од раце ама не бега од деца. Дали имате слично искуство?
Исто искуство имам со малата. Она дури плачела кога ќе и се доближи некое дете. Сега е поголема, ама пак сака сама да си игра во најголем дел од времето.
Не се секирај, има различни деца. Ќе се опушти кога таа ќе сака, може си го сака просторот, играчките, како и е поубаво така нека си прави. Еве моето на пример само деца сака, возрасни не. За скоро ќе биде 15месеци, дали 3 пати се има гушнато во мене, не сака близина, не сака во раце, не сака со никој да си игра, единствено сам оди и ги гушка дедовците никој друг. А во градинка идел и ги гушкал сите деца, многу бев изненадена зашто мислев дека и таму ќе бега. Секое бебе си е своја приказна, како раснат сите менуваат нарав.
Фала ви многу на споделеното искуство, ми ставија мисла вака со коментарот, ама се надевам ќе се опушти со време
Малава има страшна separation anxiety кога не е со мене, а сега ескалира и во секојдневни ситуации, ако ја успивам и ставам во креветче и излезам, се буди и вришти, липта и се тресе после уште некое време. Навечер не смее да ме нема веќе, плаче непрестано со мм, или ако не плаче седи будна додека дојдам. Ја оставаме кај баби, се полошо и полошо станува и нејќам толку да е исплашена ама станува проблем. 19 месеци е, фаза е некоја или до детето е?
Сеуште е на две дремки, по 45 минути го будам. Ноќно спиење му е од 9,па до 7ипол-8. Пробавме да е на една дремка, ама се преморуваше. @TinnaMinna на 16м. Почна прво да оди на коленца, за кратко пушти и чекорчиња. Сега оди, ама сеуште лазењето му е поинтересно.
Многу мали се им треба време да се навикнат, а и сеуште се мали за да си играат. Може само да се закачаат. Еве мојата ги закача децата, порано цуцлите сакала да им ги зима на тие што имаат, сега пак за прцињата сакала помалите да ги фаќа.
Дали можам да ставам сируп за температура во шише со адаптирано млеко? Пробав со повеќе врсти сирупи, но од сите се гади и плаче па веднаш ги повраќа...
Со млеко многу веројатно е дека нема да ја испие целата доза што треба да ја прими. Како што ти кажале претходно, најдобро е чепчиња за дечиња што не сакаат сируп.
Каков сируп? Јас Парацетамол му ставам во 30мл млеко да бидам сигурна дека ќе ја испие, делува ама антибиотик на сила со шприц. Можеш да пробаш само цуцлата од шишето да ја ставиш во уста и со шприцот да ставаш директно во неа, тоа ми успева некогаш ако не е многу гаден сирупот. Едит: сега прочитав за температура, стави во малку млеко, ќе делува.
Здраво, имаме 12 месеци и пиеме 3пати млеко и 3 пати оброк во меѓувреме нешто за грицкање. Како јадат вашите дечиња на оваа возраст? Ние се уште блендирано само јадеме, бидејќи кога и да пробаме залче веднаш на повраќање и се исповратеме, како ги научивте да јадат парчиња?
Конкретно моево имаше гаг рефлекс. Некаде околу 8 почнав со припрема за во градинка, знаев дека ќе тргнува од јасли. Давав бебешки смоки, бебе бисквити - ова ептен ретко може една бисквита неделно. Потоа варено морковче, на ленти пресечено. Печен батат исто на ленти. Банана парченца, макарони варени, спирали, без сос. Мене посигурно ми беше со храна што е мека скроз. Е сега моево посигурно се чувствуваше кога сама ја држи храната отколку јас. Сега веќе скоро година е и јаде комбинација и парчиња и каши, не прави проблем.
Za detence 1 godinka za zatnato nose noke koga spie se budi, a e konstantno od raganje, dali moze da mi kazete sto e poefikasno, dokolku imate iskustvo so lepenki spiranto, expulmo mast ili nazalen sprej eric favre? Maticnata celo vreme vikase normalno e, simomarin stavav monodozi, ama sega ne saka se trga... Ke go nosam za brisevi tek posle praznici
Спиранто се за над 2 год мислам. Сум ставала чест руб од мустела, мислам дека е како експулмото и сум ставала сецкан кромид во чинија негде близу главата кај што спие. И прскање солен раствор и чистење со аспиратор.