Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Иста е и керками со музика и цртани откако е родена и ич не е заблудена во тв , навечер пред соиенје со шише млеко за да заспие е тв е нон стоп пуштен не разбирам зошто мора да е исклучен? Па децата се развиваат мора да знаат што се случува во околината без разлика дали е тв или на улица... еден ден нашите деца ке треба да се спротиставуваат со сите ситуации и случки , да знаат дека светот не е розов (се со ред се разбира) .

Пуштите ги децата да бидат деца да играат , да истражуваат и учат по нешто и сами :*

На marchi-cool, alana и awl им се допаѓа ова.
  2. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајкички што и давате на дечињата за зајакнување на имунитет. Син ми е 22 месеци не е болникаво дете, но трегна во градика и една настинка ја поминавме, таман се залечивме и одма не повтори, носето повторно се растече, почна да кашла сакам да почнам да му давам нешто за да го зајакнеме имуните, а и зима иде со што и вируси и грипови.

3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Освен на природна база со меф,овошје,зеленчук, витамин ц.....јадс по препорака на Пупица земав Киндеримуно.

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    И јас му давам на природна база, но моментално не е доволно и ни треба нешто за имунитет, утре ќе разговараам со матичната, но ми треба и ваши искуства. @galapce како сте задоволни од киндеримуно?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.435
    Probaj so floradiks sirupite
    Ili ako si vo moznost poveke da platis zemi kyani sunrize sokcinnja

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Јас голема мака си имам, што го снајде ова здраво дете незнам, плачам и ви пишувам... Пред 2 недели изби истава алергија, на 11ти и до 20ти веќе беше скроз исчистен и спремен за операција (кила и крипторхизам поради килата). Се оперираше и ден после операција имаше висока температура, повраќаше се што јадеше и какаше вода, два дена после операција пак почнаа да искачаат пликовиве, денес веќе е цел од глава до петици, ке го изнесам надвор и ме прашуваат сипаници да не има. Педијатарот првиот пат на кожно ме прати, таа ми вика аааа од храна е ова, ни даде сируп, добро а како да знам од која храна? Денеска е на компир, ориз, палента, сабајле пиеше млеко, па мислам да не е од млекото... Утре ми рече педијатарот да одиме кај детски имунолог, да не има некој искуство, само да не не шетаат џабе секаде.. IMG_20160925_205840.png

7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.945
    Допаѓања:
    153.203
    Isto i kaj nas. Zatoa mislam i deka ne se fixiraat za tv. Sin mi retko gleda crtani a malava samo koga ima muzika. E ama zatoa so golemiot imam malku maka so tablet a malovo se poveke bara youtube na telefon ama samo pesnicki. Aj koga e ubavo vremevo poveke sme nadvor e sega zimovo koga ke se zatvorime doma pak ista pesna.
    Nego sakav da prasam navecer pred spienje kako gi smiruvate malive. Kerka mi bas toj period najmnogu zbesnuva probuvam so knigi nema sansi. Dennes polude skroz a veke umorna i normalno pocna da place. Eve ja cica 5 saati samo dati pusti od sto e zbeznata. Neli vikaat deka treba mirni aktivnosti pred spienje ama kako?

8. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @mariz еве како изгледаше осипот кај моево дете.
    image.jpg
    Докторката ми викаше дека е од храна, ме прати и на кожен лекар, се сомневав дека е од смоки. Таман ќе се исчисти, пак ќе пламне и така скоро 2 -3 недели, како му давав Авил и Зиртек така повеќе му се појавиваа пликови, никој не ми веруваше дека е можно. Отидов во Систина, таму не ми текнува која докторка беше не прати да испитаме тотален имуноглобулин( мислам така се викаше). Излезе дека детево нема никаква алергија, туку моментална нетолеранција на конзерванси. Престанав со сирупи, само на природна храна и му помина. После некое време пак проба смоки, чипс и еве ништо нема. И до денес не знам што го предизвика осипот, од храна се има пробано и тоа не еднаш.
    Не знам колку ќе ти помогне моево искуство.
    Јас си имам своја теорија дека е намален имунитет, плус конзерванси од храната, плус сирупи, се му се собра и се манифестираше со осип.
    Побарај и друго мислење.
    Ќе му помине, ќе закрепне, ама ти ќе си ги изедеш нервозите.

На joy1 и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Мене ме чуди што он нема јадено конзервирани работи, денеска на диета го ставив, може да е од две работи млекото или антибиотикот... А каде го испитавте тоа, исто во Систина? Која цена беше ако е таму..?

10. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    @mariz во Систина ама ич не ми текнува за цена, може да прашаш на нивниот тел. колку чини. Сигурно и преку матичен може да се испита, прашај го педијатарот.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.847
    @mariz a дa прaшaш дa не имa.врскa сo тoa штo дететo имaше сaлмoнелa пред некoе време (aкo не сум те пoмешaлa сo другa мaјкa). Дa не е некoјa зaдoцнетa реaкцијa нa имунитетoт нa бaктериските тoксини? Мене не ми личи декa е oд хрaнa, сo oглед нa тoa штo дететo е нa режим сегa пoсле oперaцијaтa.

На galapce и mariz им се допаѓа ова.
  12. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    @mariz Син ми исфрли алергија на 9 месеци кога сеуште цицаше и беше на строго одбрана храна јад буквално по табела му ги воведував намирниците. Тој ден немавме ништо ново и мене докторката ми кажа дека може да е од намален имунитет и и дека некоја од намирниците му направила алергија и го нагласи тоа дека не значи дека повторно ќе исфрли алергија од таа храна. Многу е тешко кај бебе и мало дете да се утврди што ја предизвикало алергијата. Кај нас беше многу лошо во болница звршивме, но фала на Бога не се повтори.

На galapce и mariz им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Па што знам има 3 месеци од салмонелата, ама ќе прашам после се, ке направам и список што има јадено деновиве. Ке прашам дали има и врска и бактерија Страфилокока во носе му најдоа крај на Август, еве денеска ич не дадов млечни производи и нема нови точки и пликови, а претходните се скоро избледени... ама па и со сирупот Цефаклор вчера завршивме, но не би требало да е од него бидејки прв пат кога се нафрла не пиеше никакви лекови... Ке пазиме со исхрана, алергени не давам, ако треба ке испитаме дали е од млеко, или пак ако не се нафрла пак до утре ке му дадам малку млеко и да видам дали ке избие...

14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки многу сум нервозна син ми настинат веќе 10 дена. Правевме крвна слика леукоцитите беа 15,2 ни дадоа цефаклор, биз од нос и грло чисти. Сирупот го завршивме во четвртокот беше да речам подобар, но од саботата стана ептен полошо денес го носев на контрола леокуцитите 22,2 веќе незнам што да правам.

15. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Ако имаш можности носи го на приватно да видиш зошто е толку болно. Ако има само висока температура натопи му ги чорапчинјата вински оцет со керками само тоа и по некогаш чепчинјата оние за од температура.

Ајде само со лесно :*

На Kaffe и awl им се допаѓа ова.
  16. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Кај нас по провинциите нема каде на приватно да го носам, а и нема температура, весел е само што кашла. Утре ќе му зрмаат крв од врна и ми рекоа ќе му дадат појака терапија.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.968
    Допаѓања:
    327.435
    Crp da proverite
    Urina,usi,pluca?

На Kaffe и Пчела им се допаѓа ова.
  18. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Crp utre ke provereme, urina neznam kako ke ostaveme koga ushte sme so pampers, gradite se chisti, samo ushi nemame provereno. Mora nekade da ima zarishte cim tolku mn se pokaceni leukocitite. Lele mnogu se nerviram kaj nas bolnicats e uzas veruvajte uzas sama baram da mi dadat uput za briz i krvna slika.

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Има специјални кесички за бебиња кои се лепат на тулето. Прашај во аптека.
    Брос од нос,грло..
    Побрзо да оздравите.

На EminemsGirl, Kaffe и Пчела им се допаѓа ова.
  20. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Срцето ми се стега од страв. Само да биде се во ред. Весел е, бесен недава никакви знаци дека нешто не е во ред само што повремено му течи носето и се накашлува.