Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.175
    Знае да побара, кога ние јадеме нешто благо доаѓа и бара да проба, да се криеме ако не

2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.111
    Моето поголемо ништо не знаеше, ни благо ни грицки. Дома се криевме од него, на гости му нудеа само овошје, во градинка само оброците од таму. Смоки обични му дадов кога беше тој последниот скок зашто здравјето ми го зема, па така одмарав 15мин, благо знам дека прв пат лизна од роденденската торта, па после којзнае кога, не се сеќавам.
    Малово од мало знае се. Се криеме и од него колку можеме, батко му го праќам да јаде ‘забранети’ работи во детска ама пак наоѓа што да грицне и ок, ништо страшно се додека не му е тоа оброк.

На eli25, MeowMeow, velesanka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Едно ни е дете во куќа, не иде во градинка. Кога се собираме со друштво каде има други деца обично со смоки ги залажуваме зашто иаме слични ставови за благото.
    А дома секако не јадеме благо пред него. Ќе дојде моментот кога ќе биде изложен и ќе побара, мое е да го одложам тоа.

На MeowMeow и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  4. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.149
    Тоа што не сакам да јаде, не јадам пред него.

На MeowMeow, Freckles. и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.175
    Да ама како и да е ужинките во градинка им се бисквитчиња, Лино, сокче (сѐ е тоа шеќер), не е отров и да нормално не е тоа оброк, едно две залчиња се

6. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.111
    Јасно ми е и тоа мислам дека главен оброк е бисквити и млеко, лино и слично, не ужина. Јас им кажав сок да не му даваат освен ако не зајде од плачење, пробав да сменам нешто во исхраната и мајки ми се свртеа као ‘А дома извини што му даваш?’ И бев као оккк, очигледно ништо нема да сменам сама. Тоа е, ќе си оди во градинка, па дома ќе давам здрави варијанти колку можам, некако и полесно ми е сега над година, што е до мене се трудам.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.478
    Допаѓања:
    32.703
    Ќерче крем не јаде, понудено да проба -- јок. Од благо 7дејс ама без кремот, тоа ew; животинско царство знае да побара и да добие, јас и дадов прв пат за да не и бутне некој без да знам. Бара ретко, а меѓу шмукалче и животинско шмукалче ќе биде :D Киндер тие чоколадцата ги мрази, благи и се многу. Ама не и бранам ништо, се и нудам да проба. ^_^
    Цела на мајка, и јас не јадам многу.

На Srcka28 и Skyler им се допаѓа ова.
  8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.111
    Ако веруваш меѓу благо и брокули бираше брокули, до толку не јадеше благо ама сега веќе друго е :D Ама пак добри се, не се тресат на благо туку ќе си каснат малку и не бараат повеќе, еве 2 чоколади со денови си седат отворени на масата, мајка ми ги изеде :D Да ми спаси некое кило :D

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    818
    Пак јас колку треба ад да пие на 1год. и колку ужинки треба да има и што давате за ужинки?

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.111
    Од 9м до година имаше 3 шишиња млеко по 150-180мл и 3 оброци. После тоа почнав да му заменувам шише со ужина и некаде од 13-14 месеци пие само едно шише од 150-180мл пред спиење. За ужина зависи колку е гладен, овошје, овошен јогурт, бисквита, галети со јогурт, нешто лесно, а да го држи до следен оброк.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    7.645
    Кај мене пие 2-3 шишиња по 180мл. Третото не секогаш по толку, знае и со 100-120мл да помине.
    Ужинки немам воведено бидејќи млекава 2 и се баш за заспивање и не сме скратиле од тоа.
    Е сега знае да грицне овошје ако ние јадеме. Или 1-2 Лино смоки. Ама не го сметам тоа за ужина бидејќи не е во доволна количина, а и често.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Децата кои до две годишна возраст јадат благо, имаат поголема тенденција понатаму во возрасна доба да преферираат благо и обратно, децата кои до две годишна возраст не внесуваат шеќери помалку преферираат благо во возрасна доба.

Исто постојат научни истражувања кои велат дека децата ја преферираат онаа храна на која пренатално биле изложени.

На LiquidLuna, Anturium и Skyler им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.111
    Опааа значи наместо 2 тегли кисели краставички неделно, сега ќе треба 4 да купувам :D И бони топ :D

На Srcka28, LiquidLuna и Pocahontas.93 им се допаѓа ова.
  14. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Среќа па бони топ си јадела, не линдт чоколади. :D:D

На Srcka28, Mucika и Skyler им се допаѓа ова.
  15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.175
    Секој си се води според детето, сѐ додека си јаде зеленчук, месо итн не мислам да се замарам дали изело и бисквита некое залче :) храната е и да се ужива меѓу другото

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.478
    Допаѓања:
    32.703
    Залиха ќе правиме. И мојава опседната со кисели краставички :D

На Pocahontas.93 и Skyler им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Охоо ова не го знаев, летото ќе треба една плата на сладоледи да даваме :D

Мене муабетот ми беше да не нудиме и вметнуваме во распоредот. А кога бара не сум воопшто за бранење, мислам поголема и е желбата тогаш. Ај кај тие со поголеми деца разбирам дека помалото од бебе е изложено да гледа и да сака да проба, ама кај тие како мене со едно дете да нудам 2-3 пати неделно стварно не знам зошто би. Не се потресувам јас многу, веќе јаде се, ама грицки и благо не давам ако не бара сам. Во случаи кога сме со деца и бара давам по малку да проба, секако е ретко тоа. Дома не јадеме, понекогаш ретко и скришно од него знаеме да отвориме некое чоколадо. Ама секој за свое дете нели си одлучува

На Freckles. и Pocahontas.93 им се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Абе како давате к.краставички? Така да си ги грицка? Многу ми е страв и за кисела и за обична краставица да дадам, некако многу се тврди. Давам краставица рендата само, а кисела уште немам дадено, а се тегнеше по неа кога јадевме. Му дадов да си лижне само (facepalm)

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.478
    Допаѓања:
    32.703
    На пола у должина и ја сечам, цела не може да ја прегриза :D

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.175
    На тенки ленти или види на Солид стартс (ова за обична краставица, ја обожава) а за кисела немам дадено ама ваљда исто

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.