Кога сме кај играњето се изнасмеавме од мојот некни. Бевме излезени и тој лазеше на еден огромен тревник, поминува човек со точак и звучник на грб. Кога чу овој мојот музиката како што беше забрзан лазејќи, си чучна на газ и почна да игра. Цел парк се смееше Ама па и играње ли беше со раце горе, со газ тресење седејќи и главата горе доле ја правеше како на хеви метал да игра
Здраво мајки. Веќе наполнивме годинка и ние, па се селиме овде. Како за почеток да прашам, дали ги примивте вакцините што се за на 12 м возраст? Кај и да е ќе не' викнат и нас. Колку што зборев со мајки од околинава, МРП ја одлагаат за покасно. Малку сум во дилема што да правам.
19 месеци е и сеуште нема примено мрп. Чекам сега да и помине настинката и ќе ја носам да ја вакцинираат.
Првото ја прими на 16м, второто на 12м. Првото помина со температура 3 дена, второто без никаква реакција, а ја прими заедно со превенар. Не знам што да ти кажам, одложувањето е само поради страв и паника, не дека нешто е поразлично. Јас би ти рекла да си ги прима вакцините на време, само да е здраво детето.
Јас планирам до 13 месеци да ја прими вакцината. Да и помине настинката и ќе ја ставиме. Не одложувам за понатаму, посебно ради што веќе оди во градинка.
Ние ги имаме примено сите вакцини освен МРП и не од друга причина, туку што цело време е или настината или тече нос, таман ќе се подоправи пак нешто ќе ја фати и искрено ќе почекам да се стопли, март/април и да стивнат настинки, грипови, вирози… 15 месеци е. Само сега сум во дилема со новонастанатата ситуација и прогласување епидемија дали ќе ги примат во градинка…
Моите деца не се вакцинирани со сите вакцини поради сплет на околности, не сум против вакцините ама искрено не сум ни скроз за зашто имам некој страв од нив. Еве сега големото уште од јануари не го пуштам ни во градинка еве сега ни на карате нема да оди зашто ми е преку глава од вируси и разболувања, секој месец нешто ново.Педијатарот наш вика за да прими вакцина бар месец или месеципол треба да е скроз здраво детето а ние цело време некако се вртиме во круг, со големото закаснивме ради ковид, мрп ја одложив тогаш по препорака од педијатар после фати ковид па после друг сплет на околности и така остана.Малово па само 2 дози рота има примено, за трета фати сипаници, цело време плус анемичен и слаб, не ги одлагав по своја воља вакцините туку по совет од педијатар.Овде во оваа држава со оглед на случувањата сметам дека се сосема во право родителите кои се плашат од вакцините, се плашам јас искрено од квалитетот на овдешниве вакцини,да сум во Германија на пример би ги вакцинирала без проблем ама овде каде што пуштаат вакцини со поминат рок и прелепуваат декларации за да се дотрошат ке размислам 10 пати пред да вакцинирам дете.И муабетот на нас што ни фали што сме вакцинирани ми е ист како муабетот за физичко казнување, ме тепале како дете па не ми фали ништо, мало сутра се и двете причи.
Кај нас за мрп уште во јануари кажаа дека од овој месец без мрп нема да можат да идат децата во градинка. Ќерка ми не оди нема мрп дома е демек изолирана и еве тт има 3 дена веќе пак ќе се оддолжи вакцинирањето.
Каде ви пуштаат соопштенија? Моите вакцинирани се, може затоа никој ништо не ми спомнал. А за пертусис што викаат, тековните дози да бидат примени така? Пошо моево е 16м, имаме уште 2 месеци до ревакцината.
Тековните дози да, препорака има само за воопшто невакцинирани да примат инаку вакцинираните по календар за имунизација, не предвреме.
Мојата е здрава цело време од ноември. Тогаш имаше некој вирус последно. Еве баш денес ми се јавија за Мрп, да ја прими од понеделник. Мене ми е страв од симптомите што неколку мајки ми ги опишаа, температура, осип и сл. И као демек одлагај колку што можиш. Ама секако еден ден мора да ја прими, па симптомите ќе бидат пак истите. А зошто сестрата на телефон не ми ја кажа вакцината како МРП, туку мислам ја рече ММР? Дали погреши нешто, или сега има друго име? За превенар ми кажа дека ќе ја прими некое време после оваа.
Мрп - морбили, рубеола, паротитис. Mmr - measles, mumps, rubella. Истата е. Не се плаши од несакани реакции, очекувано е тоа. Кај мене едното имаше реакција, другото не.