Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Јас не одам на работа, по цел ден и ноќ е со мене, и можиш да замислиш колку цица.
    Како ќе биде стварно не знам, тешко и за мене и за неа, многу е навлечена, еве само што седнав се намести до мене и бара. На вечер заспива со цицање и никако поинаку нема заспано никогаш до сега.
    Не можам да се решам да почнам со одбивање, а искрено и не знам како. Ако постои некој метод на побрзо одвикнување нека сподели некоја мајка.

2. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.145
    Вака кога ќе прочитам совет од доктор коса ми се крева. Како може мајчиното млеко да е најхранливо првите 6 месеци и магично од 7 месеци нехранливо да станува. (facepalm) И после 2 години е хранливо и се додека цица содржи што во моментот му треба на детето.

Јас како мајка на страствен цицач можам да споделам искуство. Јадењето ништо посебно не се зголеми после одбивањето, мака мачиме 4 јадења во круг вртиме и после 1 година. Се смени будењето навечер. Од прва вечер почна многу повеќе сон да врзува.
    Прави како што ти се чувствуваш кога мислиш дека е дојдено времето тогаш пресечи. :)

На H.VAGA, Mother of 2boys, MeowMeow и 2 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.441
    Исто мислење имам и јас. Како тоа нехранливо... Син ми големиот имаше некој вирус, 2 дена ги пројде на мајчино по 1 мала чашка му молзев 4 пати на ден, ништо не јадеше, само тоа, се друго повраќаше, само млекото не.

И јас ќе мора да го одбијам моево, имам оперативен зафат кој веќе не можам да го одложувам, а како ли само ќе го оставам дома тој е врзан со чирак трака за мене ( и јас за него ). До 1ви да намалиме бар на цице за спиење само, ноќе ретко цица еднаш до два пати, ама и тоа да го тргнеме и после ќе остане скроз да се одбиеме. И моево бара, доаѓа и ако не може да крене блуза рацете ми ги става на блузата.

4. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Не знам зошто така ми рече и од кај му дојде тоа, не се расправав, случајно се најдов кај него во итна, ако го послушав требаше уште на 6м да ја одбијам.
    На која воздраст се одбивте и како? И јас имам таков страствен цицач и 4,5 јадења вртиме во круг, ист случај.

5. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Една недела како почнавме во градинка и малиот веќе е со затнат нос . Искрено не мислев дека по два дена во градинка и ќе се разболи. А баш добро ни тргна, еве вчера и денес и со спиење и не плаче веќе. Не сум паметна дали да го оставам дома или да тераме вака. Не кашла, нема температура, ни носот не му течеше ама е затнат само,весел е јаде. Денес направив инхалација и како да се разводени секретот и почна да му тече носето. Влечев и со носко и прскам синомарин. Стварно незнам што да правам.

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    7.707
    Искрено јас, кога е само носот во прашање, растечен или затнат, без температура, без кашлање, дете си е весело и си јаде, ја носам во градинка.
    Ако чекам носот да не течи, треба да ја отпишам и дома да си седиме.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.145
    Барем сега има еден тон информации и нови студии, жално е во заблуда да се доведуваат луѓето со нехранливо или "слабо" мајчино млеко.
    Се изненадив кога наидов на статија како кога е бебе болно преку цицањето телото на мајката добива информација и засилено праќа антитела за да му помогне побрзо да се избори со вирусот. Совршено си смислила се природата. :)

За одбивањето, со лесно нека ви е (fingers)

На точно 21 месец се одбивме. Мораше нагло да прекинеме пошто кратење подои беше невозможна мисија. Вриштеше ако не му дадам да цица у истата секунда кога ќе побараше. Првата вечер му беше најтешка пошто строго со цице заспиваше. Си поплака си пожали ама како заспа тек сабајлето у 5 прв пат се разбуди. Дента со сенф ми беа намачкани градите и кога и да побараше му покажував и сам се тргаше. До следниот ден веќе не ни побара. Многу брзо ја прифати промената. Јас уште 2 недели по навика се будев 5 пати во ноќта :D

Со лесно нека ви е кога и да се одлучиш и дај боже повеќе јадења да пројаде. (fingers)

На MeowMeow, AngelOfArh, sweetgirl92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И нашето заспивање е строго со цице. Тоа ме плаши најмногу. А ќе мора да биде и кај нас без кратење подои, бидејќи и кај нас е невозможна мисија да не дадам, а решила да цица.

9. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    4.359
    Предлог сируп за сува кашлица за 18 месеци ?

10. Лина-Медолина

Лина-Медолина Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки. Дали некоја мајка се нашла во слична ситуација. Моето детенце 14месеци е и премногу се лигави. На секој 10мин мораа ново лиганче има единици и двојки и горе и доле и три петки се излезени од запчиња, само што немаат пробиено тројки и четворки и тоа по повеќе запчиња од еднаш му искачаат. Се лигави веќе од 3-4 месеци.

11. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Да,само што лепев на креветчето околу, не на пижамките

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  12. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Ако е само носето ништо страшно нека си оди во градинка.

13. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    @Lina-Detelina дали имавте некаква реакција од мрп?

14. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Тт на 8ми и 9ти ден, после неа благ осип исто два дена. Толку.
    Вие примивте?

15. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Да да пред 7 дена. Па да знам што да очекувам..

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Мајки на нејадачи деца има ли?
    Пишете ако има да се утешиме малку.
    Ќе ме умре ова мое дете, за храна воопшто не е заинтересирана, порано колку толку јадеше сега само си игра со храната.
    Не знам како не и се јаде што ја држи сита.

На Rtulka, H.VAGA, Jana7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.441
    Јас да бидам искрена земав Пиковит, иначе не биваше. Знам, не е решение, ама морав некако да го поттикнам, да почне да јаде бар. Он пак си е сув ко шпагета, ама бар јаде сега. Е кака многу, 4 пати у ден си се празни, ама па бар и јаде. Инаку за негова возраст алиштата му беа сите огромни, на должина таман, во ширина може уште едно дете да влезе.

На Rtulka, strelec231992 и shz им се допаѓа ова.
  18. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Јас и давав витамини наменети за тоа ама некако џабе се.
    А и настината е можеби и затоа не руча ама и пред тоа не јадеше којзнае колку.
    Не знам веќе што да правам, како расне се повеќе не јаде и глупости прави.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.441
    Ама давај во контиунитет, не само едно шишенце. Така ми кажа мене таа во аптека, бар 3м вика давај за да се навикне организмот на храна. А дефинитивно кога се настинати не јадат, тоа не може да дише а камоли да јаде, нормално е. Форсирај течности додека се оправи па ќе јадете пак.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.274
    Допаѓања:
    50.869
    Овие 2-3 дена не сум и давала ништо од витамини, не сака.
    Уште како не ја излажав ама џабе уста не отвара.