Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Преубавоооо, со лесно:l:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Мајки колку пати давате јајце во текот на една недела 14 месеци сме прашувам за варено или пржено јајце не во мафини, палачинки.
    Јас давам јајце преку еден ден многу сака јајце да јади претежно варено давам и како кнедли во зеленчукова супа тоа два дена едно по друго давам па пауза еден ден па пак јајце дан е многу се мислам.

3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    7.713
    Искрено не давам често. Може еднаш во неделата да се случи варено јајце со палента или да направам омлет за вечера со лепче.
    Кога е во градинка, само еден оброк ни останува за дома и затоа е така ретко.
    Во мафини/вафли/крофнички внесува ама не е нели некој голем процент тоа.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.223
    Допаѓања:
    111.460
    Јас ти се чудам како успевате со еден оброк да излезето од градинка до вечера, моево откако јаде два оброка во градинка дома е живо гладно, дури и за викенд јаде по неколку оброци.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  5. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.157
    2-3 пати неделно јаде јајце.
    Генерални препораки се 3-4 јајца неделно дека може да јадат, а некаде стои и дека секој ден по едно може.

6. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Значи во ред давам мисла ми беше фала ти многу.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    7.713
    Појадок има таму до 8:30
    Ручек околу 11:30
    14:30 - ужина
    Дома околу 16:30 давам ужина
    Околу 18:00-19:00 зависи како ќе стасаме е вечерата
    И пред спиење млеко.

Ужините и се на пример овошје, шмукалче, мафин домашен, сутлијаш, пудинг некогаш и сл.
    Инаку оброк баш како оброк и во грамажа само еден има после градинка.

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.223
    Допаѓања:
    111.460
    Ма моево само меле откако почна да јаде во градинка 2 оброка. Не застанува. Станува и тоа му е на памет, њам њам, и во фиока е брцнат.

На Rtulka и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  9. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.157
    Мојот ултра гладен е кога го земам од градинка, оброците од таму не го држат сит многу.
    Кај нас вака е со јадењето:
    Станува кај 6.30 со нјам нјам и одма иде во кујна да бара јадење. Јаде банана обично или ако има нерви да почека смути да му направам.
    Во 8ч иде во градинка, следните оброци таму се по истиот распоред.
    Во 16ч го земам, јаде ручек дома (некогаш и додека да стигнеме до дома мези нешто) и кај 18-18:30ч јаде вечера.

Последна измена: 26 март 2024
    На Rtulka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  10. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.275
    Допаѓања:
    50.875
    Многу често, тоа највеќе јаде.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    7.713
    И мојава е со сите другарче за јадење ама преферирам да има дефинирани оброци, да не е цел ден на грицкање само. И ради тежината и да не меша се што ќе стаса, па да и е лошо.

Како е баткото, се навикна во градинка?
    Едит: не сме ја зеле гладна од градинка. Бар за тоа викаат дека јадат количински. Не покажала знаци на глад.

Наутро пред градинка ретко давам да јаде нешто. Или малку млеко ако стане ептен рано. Или банана нешто, бисквит.

12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Со какво млеко сутлијашот го правиш?

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.223
    Допаѓања:
    111.460
    Ma јас нејќам да давам, ама бара и плаче, како да не му дадам. Башка иде отвара фиока и си зима, ај тргнав ама па греота ми е да му бранам јадење на дете. И си јаде, и мезиња и оброци. Не напредува убаво и може и затоа давам често.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  14. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    6.012
    Секој ден. Некогаш ќе изедат едно никогаш помалку ама обавезно еден оброк имаат со јајце само во различни комбинации.

15. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    821
    Какви бисквити давате, до сеа немам дадено ама мојот сопруг ме пукна бисквити да сме и давале.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    7.713
    До сега брзо го правев овој рецепт на бебе готвач
    IMG_20240326_132518.jpg

Повеќе течност треба само.

Некаде од после 13 месеци почнав стандард како за нас да си варам, со кравјо млеко со тоа што избегавам за неа да ставам шеќер. Млекото го разредувам со вода.

@AngelOfArh , кај мене воопшто не е слаба. Сака се да проба. Инаку пример пред некој ден изеде шмукалче за ужина, значи 100 гр. За вечера повеќе од 170-180гр не можеше да изеде.
    Пред некој ден, јадеше портокал за ужина, па вечера изеде повеќе.
    Некако не и е малку храна. Кога ќе виде дека некој јади, сака да проба, ама не пак дека на секој час може количински да изеде јадење.

На AngelOfArh и ija им се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Леле и мојот како Ангел, после градинка се е гладен и само меле нешто. Оброк има еден, вечера околу 7. Ама по пат накај дома јаде бисквити, смоки, кифлички, зависи што имам земено. Дома каснува малку од нашата вечера обавезно, не влече за нога кога јадеме и плаче. Се мислев да не му е малку храната таму, ама баш прашував рекоа ептен убаво си јадел, ретко му останувало. Не се жалам јас убаво ми е што си јаде, 9 кг стана од ротата :(

18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.851
    Јас му давам од тие италијанските, мислам ги нема мк. Ама кога сака од други деца да проба секакви не бранам, само за дома не зимам со додатен шеќер

19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.589
    Допаѓања:
    8.606
    Зошто се толку нервозни децата?

Мојава е речиси 20 месеци ама многу нервозна е. Некогаш ништо не и е погодено. А најадена, наспана, чиста пелена.
    Еве некои секојдневни примери. И велам ајде да ги чешламе куклите ќе ми рече да. И јас ја земам да ја чешлам и таа почнува да пишти не нее. Се тргам. Престанува. Потоа ми покажува пак накај куклата ја земам пак вришти ја прашувам дали сака таа да ја чешла вели да и ја давам пак пишти се нервира.
    Или зошто мм поминал и ја наместил завесата пишти да ја врати како што била.
    Во тие моменти најчесто лај мене во рака или скутче сака да седи и се и смета. Некпј ако и прозбори или пробува да ја залаже да ја заигра се љути и кажува дека не сака.
    Исто денпвиве голем проблем имам да и облечам алишта некогаш плаче пижамата да и ја оставам и тоа е липање плачење трескање од земја. А најтешко ми е за во градинка сабајлечки истото ми го прави. Не дозволува. Па ќе се размрсулави од плачење. Некогаш многу отпор дава и не можам да ја пресоблечам и ќе се откажам.
    Ни со лажење,ни сп убаво зборување ни со игнорирање никако не иде.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.521
    Допаѓања:
    33.101
    Сестро златна, и го уништив животот оти излегов пред нејзе на врата. Она требала прва да излезе. Абе јас се расплакав (facepalm)
    Сабајлево збесна по јајца, она да праела ајде цела кујна направи лом, на крај не ни јадеше :x

Иначе од тогаш, од 20 месеци до сега, 2г и 4 мес имаше еден мирен период. Беше многу послушна и фина околу вториот роденден, така да сакам да кажам најверојатно ова ќе помине ама спремај се за полошо. Од мое искуство (lalala)

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.