Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    9.413
    Ова може и за од @MilaSs12 муабетов да се надоврзам..
    Ако нешто ме научи проблемот со рамото е дека навиките на детето се менуваат за неколку дена, верувајте. Ќерка ми беше прво дете и навикната во раце нон стоп. Се додека не ми забрани доктор да дигам и не почнав доследно да и кажувам НЕ кога ќе побараше да ја дигнам таа обесуваше за во раце. Кога и кажав дека мама ја боли рамото и не може да ја дига, почна да оди повеќе сама, почна да седнува во количка, да влегува во кадата со покачување на столче (само со придржување од мене) и сама да се труди...
    Буквално за три дена престана да вика дигни ме, дигни ме ...
    Веројатно треба да му се направи некој филм и во случајов..ако не сака во новата количка и бара во раце. Ако сака па да бутка нека бутка хахаха

На see.emily.play, Ano, strelec231992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    4.916
    Имам другарка што двете деца ги возеше до преку 3 години во количка. Имам другарка што детето го форсираше откако прооде да оди повеќе за да не користат количка. Првава беше помлада мајка па се акаше секаде со децата, имаше реална потреба да и се во количка. Јас покасно станав мајка, и кога ќе и речев абе не сака во количка, кај ќе одам нема да спие. Она ми викаше ќе си се научи бе. :rofl: И за воља на вистината се научи. Шетаме по цели денови, сега е 2 години, носам и кацига и баланс и количка, прво вози, па трча, и кога ќе се измори си седнува во количка, некогаш и дремнува, ама важно не ме кочи да морам да ја носам во раце или да палам кола или да се врткам близу дома. Ако сакаш независност во тој поглед, купи си количка и ќе се научи пак да се вози.

На Ano, Tiny Love, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.539
    Од раѓање јас го ставав во количка и нема сакам нејќам, овој плачко се роди, знаеше и да плаче, ќе го земам ќе го смирам пак ќе го вратам, не попуштив. Бабите полесно им е во раце и само во раце, не знам само како им е полесно ама ај, абе ме умре еден период, ме умре, не сака и крај, бутка натоварена количка и дете во раце, ама пресекол, нема. Мајка ми ќе ми речеше Е како немаш душа да го слушаш да плаче, нели ти е мака? Да бе викам, мене не ми е, тебе ти е, ти повеке го сакаш моето дете од мене. Многу сум се карала со неа за тоа. Или сестра ми, ќе го земе детето во раце и го носи, после не сака епа не сака, карај се, викај, урлај ама не попуштив. Со големиот ваква мака немав, сама си го чував и затоа мирна глава, ама за малово сто баби килааво дете. Додуша и различни карактери се. Сепак количка си е количка и нема мрдање, врзан, спастрен и си ужива, и јас и он.

На H.VAGA и 1209 им се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    45.978
    Исто мајка ми, ќе го однесам на гости и се и е во раце, дете ќе заплаче она одма оди бабе ќе те носам, го разгалува максимално, разбирам прво внуче и е ама мене на глава ќе ми се качува еден ден. И мене мајка ми ме нервира со тоа” јас немам душа да го слушам да плаче”, демек нејзе пожал и од мене, женава е страшен паничар и има нелечена анксиозност, од неа растев така под стрес, ја сакам највеќе, најдобра мајка ми е, ама не планирам и детето мое да ги има истите трауми. Не му дава да лазе ќе голтнел влакно од кучето, не дава да оди се за рака го држе ќе се удрил, не сака во количка кога шетаат оти она нестабилна била не можела да ја команда количката, а во раце може да команда да не се сопне некаде очи да извада. Ама што да правам енос да ја мењам не бива.
    Јас не можам да го оставам да плаче оти плаче хистерично и нафрла како алергија кога плаче така. И брат ми има ист проблем од саклет, нервоза и потење се нафрла целиот и го чеша,
    и да сакам да го оставам да се исплаче не бива, a кога го земам да го смирам и сакам да го вратам назад не сака де тегле стои на низе абе борби. Ама мора да се навикне пак, апсолутно во Лондон не планирам во раце да го носам, тука паркот и градот ни е до газ, во центар живееме ама таму нема да е така, летната колика мора да ја навикне.

На H.VAGA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    2.158
    Мојот се вози во количка од раѓање без проблем. Ама на околу 11 месеци наеднаш почна да не сака да се вози. Абе плачеше само што ќе ја видеше, а не па да седне. Протестот траеше околу 2 месеци, па му клика нешто во глава и сам почна да ја бара и пак почна да се вози. 17 месеци има сега. Јас му викам ајде надвор одиме, тој трча количката да ја донесе и сам пробува да се качи.
    Инаку количката не ја сменив, истата е.

Штом досега се возел, мислам дека му е период одбивањево и дека пак ќе почне да сака да вози.

На LiquidLuna и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки здраво. Сега во вторник треба да примиме дтп вакцина, ама во среда на 17ти малиот беше во контакт со дете кое вчера добило сипаница. Малку сум исплашена, па да прашам дали може и он да добие сипаница, после колку време да очекувам. Вакцината секако ќе ја одложам.

7. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Некоја да сподели искуство со кашите на Белина? Не давам готови каши, ама ќе имам едем период сега кога ќе морам. Какп ви се чинат? Вредат за тие пари?

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.539
    Допаѓања:
    33.221
    Кај нас се покажа пропадната инвестиција. Не и се свиѓаат на ќерче ич, а стварно не се лоши. Не се бљантави, баш се вкусни...

Ама на @Anika55 малото и ги јаде, ја имам читано.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    7.734
    Ќерка ми ги обожава ама не е репер таа бидејќи јаде се и сешто. :D

10. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.186
    Допаѓања:
    70.795

Да, син ми ги јаде ама и он не е пребирлив. Јас не сум ги пробала, ама многу убаво мирисаат. Баш на манџа, на готвено.

11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.539
    Допаѓања:
    33.221
    Епа @Secret-Angel7 ако не е пребирливо, зимај. Или земи 2-3, да проба.

Ќерка ми е удав, од пиле млеко да и земеш маана ќе најде. Повеќе мислам дека не и се свиѓаат како изгледаат.

12. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    998
    Јас порачав минатата недела неколку, ама до сега само една отворив. Мојов не е јадач и не му се свиѓаше, ја пробав и јас ми беше некако презачинета, беше нешто со палента и домати. Периодов и другиве ќе ги пробаме па ќе видиме...

13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Утрово херпес ми излезе, од кај му текна не знам ни јас. Гледам колку можам да се тргам од бебка моја, иако периодов сака да ми виси во раце по цел ден, бакнување нема во никој случај периодов. Што да направам друго да ја заштитам? Ептен ми е шубе да не ја префати.
    Ставив се што ми текна.. лук, паста, Ацикловир.
    Може да поминам само јас, а да не ја префати и нејзе?

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    7.734
    Лина, не знам за префаќање. Меѓутоа пред години, и пред ќерка ова, знаев да ставам и вакви слични лепенки
    https://24apteka.mk/product/dermaplast-flaster-za-herpes/

Може на тој начин ќе биде позаштитена од допир со раната.

На Lina-Detelina и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Имав огромен јас пред некое време. Ставав од лепенките и не ја бацував. Инаку ја држев во раце, ја успивав, се стандард си правев со неа освен бацување. И ок беше за среќа

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.852
    И јас имам :@ Го држам постојано на другата страна и внимавам кога ќе дојде да ме бакне се вртам веднаш на таа страна каде што немам. Се надевам нема ништо да биде :(

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И јас се надевам дека нема ништо да биде. Уфф каде се најде сега, боли, чеша, пецка и згора на се да се пазиш цело време.

18. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    966
    Допаѓања:
    840
    Може ли да споделите која ви е најкористена играчка што детето самостојно повеќе од 10 минути му држи внимание? Сликовници, коцки музички инструменти боенки, магнети некако се поминавме брзо и кратко се раигрувааА:^) воедно и идеја за подарок за 2годишно дете барам па може ќе помогнете :)

19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.852
    Мене па за прв пат не ме боли. Првите два дена ме пецкаше малку, сега не го чувствувам воопшто. Ставам една маст специјална за херпеси, па изгледа помага. Вака страв ми е да не заборавам дека имам и да го бацам син ми (facepalm)

20. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Која маст ја ставаш?
    Јас ставам една се вика sorefix.