Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    2.628
    Е јас легнувам со неа 9-10 и добро ми е, дури некогаш се будам дали дека така навикната со помалку сон. Никако не ја бива :whew::drunk:

На Freckles. и Mari-Li им се допаѓа ова.
  2. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    4.146
    Навикната си да се будиш, ќе потрае недела две па ќе си дојдеш во нормала со небудење ноќе. :D

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.045
    Допаѓања:
    13.298
    До следното бебе :lol:

На Freckles., Mother of 2boys, Mari-Li и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Hijabigurll

Hijabigurll Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.413
    Здраво мајки од Козле ни рекоа дека треба да направиме потен тест за цистична фиброза.. Премногу сум исплашена:( Доколку некоја мајка го има правено ова испитување ве молам споделете искуства секое мислење е добредојдено,ви благодарам.

5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.045
    Допаѓања:
    13.298
    Ова нели го прават при пораѓај? Јас знам кога се породив ми рекоа во наредни две недели ќе добијам повик ако нешто не е во ред, баш за цистична фиброза и тироидна беа испитувањата.
    Зошто ви рекоа да го правите?

На Hijabigurll му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.413
    И јас читав дека е воведен како задолжителен скрининг во родилиште од 2019 година ама ништо не ми спомнаа на гак. Докторката ни рече поради чести наоди да направиме,алергии се исклучени како причинител. Исто така и поради ИгА дефицит е подложен на чести горни/долни респираторни инфекции,минатиот месец имаше пневмонија едвај со сумамед и инхалации се излечивме. Сега пак во мај тт 39,7 крајници отечени со налепи и црп 51 си заработи повторно атб..На имунолог исто така одиме секои 3 месеци правиме контроли за имунитетот, имунологот ни кажа дека честите разболувања се поради ниско ИгА ама не ни спомнала до сега да го тестираме за цистична фиброза.

Последна измена: 24 мај 2024
  7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    6.853
    Мајки веќе со месеци му е низок хемоглобинот на син ми и докторот конечно ми даде малтофер сируп. Насабајле и навечер рече по 5мл. Е сега давам и витамин Ц по 8 капки, можам да давам исто насабајле и навечер од нив заедно со Малтофер? Има некој така давано или многу е таа доза за дете од 19 месеци? Кога го прашав докторот рече нема потреба од витамин Ц ама јас давам сепак.

И да ве прашам за подетални испитувања кај стручнаци за хемоглобин во Ск кај можам да направам? Што точно треба да се испита? 92 му е моментално. Постојано јаде убава храна богата со железо, овошје исто јаде доволно и никако не е подобар хемоглобинот, па затоа ми е на ум дека има некој друг проблем.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Дали оди во градинка? Ако не, да го запишеш. За мене најдобрата одлука, од 8 месеци оди и феноменално и е таму.

9. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    999
    Ние го правевме ова испитување ради ниска килажа и напредување кај малиот после 6ти месец. Не е ништо страшно му ставаат на детето како алка и во неа се собира пот од детето отприлика околу 20 минути пола час трае. Кај нас испадна негативно дај боже и кај вас да е така.

На Mother of 2boys и Hijabigurll им се допаѓа ова.
  10. Hijabigurll

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.413
    Дај боже..Ти благодарам многу на споделеното искуство. За колку време имавте резултати?

11. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    999
    Мислам дека веќе следниот ден имавме резултати ама не можам да се сетам точно пошо тогаш лежевме 20 дена у Козле и хаос бев со паметот...

12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    4.940
    Ние правевме испитувања на хематологија, излезе понизок феритин, ни рекоа исхрана без житарки и млечни производи, само овошје, зеленчук, месо и и јајца, и терапија со ферум сируп и вит ц.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Нас ни ја препорачаа Билјана Чонеска од систина, со големово исто така хемоглобин 90 стандард му беше и само терапии со железо примаше и јас реков доста е мора да видиме што е проблемот.
    Билјана од одма ни кажа дека е бета таласемија, наследна, ни бараше наши последни крвни слики, и испадна дека е наследна од мм. И тој после толку години си дозна дека е анемичен :D, решивме и да се тестираме за истото во ману и испадна како што кажа др. Ептен сум задоволна од неа..ама само за работи поврзани со крвна слика :)

14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    6.853
    А зошто не житарки? Јас често му давам житарки и ме интересира причината зошто не треба да се дават во ваков случај?

И јас сум постојано со ниско железо и анемична, можно е и да е наследно зашто и во бременоста бев анемична, примав терапија ама не ми се подобруваше нешто многу. И што понатаму ако откриеме дека е наследно? Што ви кажаа на вас може ли да се среди тоа да не остане така или има ли штета ако му остане?

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Житарките пред конзумирање треба да се киснат 6-8 часа, за да се исфрли фитинската киселина која спречува апсорпција на хранливи материи од житарките. Се перат, па се киснат, па се перат па се варат.

До кога ги возите децата во количка? Моето е научено да се вози кога шетаме. До парк во количка па после си оди по патеката. Или по нашата улица си оди без проблем...

На Mari-Li и Anturium им се допаѓа ова.
  16. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Нема штета, добро е да знаеме да не е цело време со терапии со железо бидејќи секако немаат ефект...
    А ни даде да пие цело време метилирана фолна и витЦ, ни објасни стручно зошто ама не се сеќавам баш на причината:)

17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    Количка за низ парк ако знам дека сме само саат два не носам, и зимам тротинет нешто така. А ако сме со план за подолго обавезно, зашто знам ќе преспие и да бидеме раат.
    Задолжителни за шетање се соленки кај нас :D

На Ano и Freckles. им се допаѓа ова.
  18. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Може не е за оваа тема прашањето но, малава има сува кожа и од старт и погодивме еуцерин купка со биодерма крема. Пред некое време снемавме и ја шлапав со Хип и Бекутан и почнаа лишаи да и се прават, пантенол ставав и ем и се подобри кожата ем преубаво мириса, а кој користи биодерма знае нема никаков мирис, дури ни нежен. Прашањето ми е која друга крема за тело ќе и одговара, а да не е крш како Бекутанот ама да има мирис убав?
    Веледата жолта не и одговара.
    Не е морално , најбитно ми е да нема проблеми ама кога легнуваме навечер толку меко убаво ми мириса, милина.:D
    Онлајн на Зегин ја видов Мустела cold (ваљда не е само зимна крема), добра е (да хидрира и мириса)?

19. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Ниту една крема наменета за сува и атопична кожа што ја имам дома не мириса. Го бањам со маслената купка на Биодерма која има препреубав мирис кој си се задржува (два пати неделно го бањам).

Прашањето ми беше за количката дека веќе голем бил, зашто го возам сеуште?! А он јаден само со тоа возење успева да одмори.
    Не знам колку памтите лани на 9 месеци имаше 12.5кг, сега е едвај 11кг. Како почна да лази, не е застанат.
    А да, задолжително е и кај нас нешто за лапкање. Банана, па шмукалце, па смоки...

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.589
    Допаѓања:
    8.607
    Мустела јас користам нема мирис да мириса убаво ко парфем. Туку неутрално не знам како да дефинирам подобро.
    На мојата и одговара мустелата.

@Freckles. Мојава 10кг рамно и остана така. Не мрда. Ние количка не памтам кога сме користеле последен пат. Надвор нон стоп сме турбо трчаме не застанува и јас по неа, ослабев сирота :rofl:

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.