Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Posle 12m nekade na 13 pocnav. Isto vo cajce i stavam

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  2. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Јас почнав од 1 г. и 3 м. да давам.

Кај мене пак чај само незасладен сака, ако го засладам со мед не сака ни да го помириса. Во кашички и го ставам како засладувач.

3. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Majki na sin mi pocna da mu tece noseto vcera,sinoka ne spiese bas mirno se budese i placese. Se slucuva sekojpat koga vadi zab ama ovoj pat neznam dali e vo prasanje zab nekako mi stoi rano za petkite ( ima 23 meseca) Osven cistenje na noseto so fizioloska sto dr.mi preporacuvate da stavam? Znam deka vecerva ke bideme budni i ke kenkame.:(:sweat:

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    И јас ја зедов плавката четкичка на Чико, малата одлично ја прифати. Имаме и паста за заби од Веледа но засега само со вода миеме.

На ivana877 и azelea им се допаѓа ова.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Некаде на 14 месеци т.е баба му му даде некоја лажичка чај со мед.
    @danichap може ли слика од четката и одприлика колку е?

6. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    IMG_2142.JPG
    Од Зегин, 170ден.

На Eli23, joy1, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Ova plavovo od strana guma e ili plastika? Baram jas cela chetka da e plastika nemozam da najdam. Koristime Lacalut super e ama toa gumata za 10 dena kako muvla faka i neprijatno mirisa.

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Различен вид на материјал е на допир за разлика од белиот дел, но сепак пластика е...сега баш го пофаќав. Се надевам не грешам:tmi:

На donna.17 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.180
    Допаѓања:
    3.335
    Пластика и мене ми изгледа...и ние имаме иста.

10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Nekako imam cuvstvo deka ne mi jade dovolno malovo. Vaka napreduva porasnata e dosta i ne e slabicka da reces ama nekako kolicinski ne jade mnogu. Baska vo posledno vreme izvodi edvaj ja nahranuvam. Uzinki maltene i da nema barem jas koga sum doma bidejki cica. Vaka preku nedela zenava vika ubavo si jade ama mn cesto gledam deka ne i e dojaden rucekot. Kako stoite so jadenje na 14M?

11. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.257
    Мојот е 15, ама веќе неколку месеци сме со ова темпо: наутро овошје со житарки, веќе го сметем за предпојадок оти некако не го заситува. Обично заспива по еден час од овошјето, па кога ќе стане доручкува ѓеврече, домашна кифла, јогурт, лебче и путерче итн. До ручекот обично грицка солленки, мандаринка, јаболче. Руча манџичка со месо два дена, па еден ден без месо. По ручекот до вечерата пак јаде печена тиква, бисквита и сл, и околу 8 вечера млечна каша, кисело млеко и овес, домашни палачинки итн. Плус цица колку сака, кога сака, за жал во последно време како напуштив работа за да го чувам зашто нема кој се почесто. Зараснат е на цицето, несмеам да седнам или прилегнам одма се мести за цицање и плаче. И да не го подречам ако спомнам дека ги јаде сите оброци со сласт, си има ред во хранилка се јаде, гледаме цртан филм и правиме маф. (fingers) да редактирам дур можам дека за појадок јаде овошје 250-300мл, појадокот незнам како да го мерам, ручекот е пак околу 300мл, а за вечера 3-4 мали палачинчиња да речеме, или 150мл к.млеко со овес.

На joy1 и M&M им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.939
    Допаѓања:
    153.112
    Ooo vie ste top so jadenjeto. I kaj nas e rasporedot gore dole taka ama ne sedi mirna cesto ne dojaduva i taka imam cuvstvo deka malku jade. I jas se cudam kako ke se otkaci od cicanje veke se naucila i samo vika po mene tite tite duri i vo sred nok ☺

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Доцнам со одговор ама сепак да пишам совет. Одете на ОРЛ доктор да го истрга секретот со аспирација. Раат ќе видите.
    Поразговарајте и за природата на истиот. За алерго тестови мислам дека е мало детето, но секако дека може да се работи за респираторна алергија која придонесува за секрет и општо и за паднат имунитет.

Дома никогаш не можеме да извадиме толку како доктор што може да извади со аспиратор.

Советувајте се ама со ОРЛ доктор.

На claudi00 и azelea им се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.767
    Малата е постојано со двете прстиња во уста.
    Дали и некој друг има вакво искуство или можеби совет за да се надмине оваа фаза?

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Стомачето на малото обично му е испакнато ама денеска некако повеке ми се виде.
    Какаше два три пати ама дека стално има тврда столица се си мислам од тоа е.
    Искуства?

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Да не е некоја нетолеранција на храна, гасови има?

17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Не. Односно да ама не нешто ме вообичаено. Еднаш приметив денеска.

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Јас по мене знам, тоа од кога се породив ми се случува и незнам од која храна уште, ама чат пат се дувам во стомакот, неможам ни да ги испуштам гасовите.. тоа е од некоја храна која ствара гасови затоа што потешко се вари...
    Обично од тестести работи ми е тешко на стомак, како и тестенини...ваљда потешко вари стомакот.... баш последен пат се изнајадов зелник кај мајка ми, после дома мислев ке пукнам од подуваност...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки како да ја одвикнам керка ми од млекото..Станува навечер да јаде ајде и така ама ке и дадам и пие само 20-30грама два пати во текот на нокта обавезно си станува..Пробав и со цуцлата да не и дадам се неа да и ја давам но се буди ја фрла цуцлата и плаче..Некој друг совет што како да пробам бар и полесно ке ми е кога ке знам дека ја преспива цела нок ке може и со мм да спие а вака за неа млеко па синко цице сака и тешко малку..19 месеци е :)

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.607
    Допаѓања:
    76.837
    Леле мојов едвај заспа накај 10 и до пред малку се шеташе заспан по цел кревет и кенкаше, а ние со мм гледаме филм во дневна.. носеше целосни пижамки со се затворени стапалчиња и го соблеков, му облеков едни многу тенки, боси нозе и еве го куфер, веќе мирно спие... како спијат вашите овој период? мојов кебе несака, спие така непокриен, да го покријам го клоца...