Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.751
    Допаѓања:
    6.761
    Да да така. 3 месеци вкупно и секој месец пиеше по 10 дена па 20 пауза.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.000
    Фала ти, нашава докторка препорачува 10 бронховаксом 10 изопринозин па 10 пауза и најверојатно така ќе пробаме па ќе видиме дали ќе има ефект.

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Знам пробав минатиот месец да го оставам само на едно шише пред спиење ама не бива, вришти додека не му дадам млеко. Еднаш станува веќе ама не сака ни вода ни чај ни сок. 6 дена издржав се измачивме и јас и бебе и мм, само полошо стануваше и му го расипав сонот ептен. Решив да давам додека бара, секако кај и да е нема да бара веќе. 180 пие пред спиење и 150 во текот на ноќта. Други млечни оброци сведов на минимум поради низок хемоглобин.

Е супер одма ќе кажам да проверат дали ги има во мојот град. Ако не алпско или битолско, гледам најмногу за тие сте пишувале.
    Фала ви мајки на сите

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    7.785
    Ако има Тинекс маркет би требало да ги има секако. Олимпус најголем избор на производи барем во мојов град има во Тинекс

5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Нема. Кам и кит го има, другите се локални

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Aма ти се мачиш и со низок хемоглобин, размисли за млекото, знам дека е тешко, со судни маки го одбив од цицање, претешко ми беше, ама хемоглобинот нема да го качиш со млекото. Не е многу, ама и толку знае да смета. Се гушеше моето во секрет, како го прекинавме млекото престанаа и шлајмовите. Најдобронамерен совет од мене.

Јас пак ќе частам, што пие кафана, за 2ипол месеци имаме качено 750гр и конечно ја прејде 9ката и има 9ипол кила. Не знам што да мислам за ова, али радосна сум дефинитивно. Цицањето го лажеше со сигурност, ама и на мајка ми туткањето со храна ни беше голем проблем, сега конечно јаде 3 нормални асални оброци и плус ужинки и плус тук и таму грицнува овошјенце.

На Mother of 2boys, 1209 и Miss_S им се допаѓа ова.
  7. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    4.940
    мене на хематологија ми рекоа скроз да трганм млечно од исхрана и житарки, искрено не ги послушав целосно, јаде по 1 оброк млечен обично со јогурт ама не е којзнае колкава количина, исто и житарките, некакоо ми се чини дека е гладен ако не му ставам житарка или бисквита со овошјето.и ние од 10.5 кг неможеме да мрднеме никако , а висок е доста, слабичко е ептен,

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Mислам дека јогуртот не е проблем. Зар ти уште даваш овошје за појадок? Одамна не давам овошје само, давам житарка главно како оброк со млеко или јогурт и плус овошје дури некогаш не ставам овошје. И тоа ретко, претежно јаде лепче со намаз или јајце варено со кашкавал и лепче, печено нешто како проја, тесто некое...

На Mother of 2boys и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.169
    Допаѓања:
    6.853
    Оф знам ангел, знам. Ама ми е страв од неспиени ноќи :( Сега немам сила за тоа додека работам, и така едвај го будам за градинк, ептен ми е стресно сабајле, а не пак да не спиеме со вечери. Во август остануваме дома двајцата па ќе посветам цел месец на одвикнување од млеко. Очекувајте ме тука да кукам како сум зомби покрај мојот “млеко зависник” (facepalm)
    И мојот е слаб, едвај 10кг беше на последното мерење. 9 беше со месеци па таман ќе накачи симнуваше пак по секое разболување. И вака ситен е на изглед, низок, ич не ми личи на 19 месечно дете:(

10. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    4.940
    Од сабајле јаде прво овошје, периодов јаготки, цреши најмногу бидејки имаме домашни, со банана обавезно во секоја комбинација, плус ставам ореви или лешници и иако не ставам вода ич ми фали густина да е како каша па додавам или бисквити или оние инстант шитарки од хип, мешани или овесни.
    Потоа јаде пак обично нешто со јогурт, јајце, јогурт, корнфлекс, па ручек сеуште му правиме посебно месо со зеленчук на переа, па со нашиот ручек јаде салата обично и пробува од нашиот ручек ама тоа не го сметам како оброк, и вечерата ми е обично проблем, кога шетаме му давам од оние за шмукање големите од нутрино јуниор што се по 180 г ама јаде и бисквити со млеко, чоколино, ванилино, ми фали тука алтернатива.МАчкано лебче јаде ретко, повеќе му е како игра, сто саати го носи во раце, апнува па му паѓа, ако не е гладен му давам ама не го сметам за оброк, мафини палачинки не сака, пржено лебче не сака никако, јајце не сака никако, единствено последно маскирано со корнфлекс.плус јаде смоки покрај големово, нешто благо.Тоа што му се свиѓа го џвака и го јаде, вчера му дадов од оние чоколадца со мусли витанова јадеше поголемото и му дадов и него, мислев ке се дави ама не, си го изеде.а да му давам залачиња леб или кашата да не е мазна одма ја плукаЈаде се што ке види да јаде брат му, апнува и тост и пица ама само ако јаде големото, иначе ја плука.

11. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Некои совет ќе ве молам некоја мајка да ми пише... Сакам да преминам на една дремка, мојот е веќе 14 месеци, гледам со две дремки како да не оди веќе, изгледа сака да премине на една, е сега муабетот ми е не знам како да правам, прво ручек па да го заспивам, или да спие па откако ќе стане да руча?
    Затоа што јас досега со две дремки ручек му давав после првата дремка.
    Ако може некоја да ми пише каков ред имате со една дремка на 14+ месеци, би била многу благодарна ако споделите. Позз:*

12. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.591
    Допаѓања:
    8.608
    Во колку станувате?
    Кај 12,1 нека ви биде дремката. Кога ќе стане ручекот.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    7.785
    Ние тераме спрема принципот што го има во градинка.
    До 8:30 појадок, некоја ситна ужинка околу 10:00, ручек 11:30-12:00 и после тоа дремка најчесто од кај 12:30-14:30.

Е сега се случува и на скоро 17 месеци може 5% од времето да е со втора дремка. Било да е настината и не спиела ноќе, се мачела со заби итн, ама без разлика на дремките, распоредот на оброците го задржуваме.

На Mother of 2boys и Amore123 им се допаѓа ова.
  14. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Исто мислев и јас .
    Станува накај 8ипол и првата дремка секогаш ја има од прилика кај 12ипол часот, па откако станува ручаме, ама спиеше најмногу до часипол, а сега со една дремка сигурно ќе спие по два часа. Но сепак мислам ќе одговара така.

На Erika.greeneyes и Arjanit2021 им се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    46.005
    Сабајле бев да ми земат крв и реков ај и на детево пошто одамна немам испитано, му излезе покачени лимфоцити и тромбоцити, не многу ама пак се над граница.
    Он вака ми е добар досега ниту еднаш не бил болен 14м е, па веројатно ако е неарен ќе приметев.
    Од што може да се покачени? Да го носам кај матичната или?
    И железото му е 9, а реф. вредност е над 11, хемоглобин исто низок, додуша ова очекував оти не е по јадење многу.
    Цица уште и не знам дали е време да го одбијам и дали ќе јаде вака повеќе.
    Сеуште скоро ништо не јаде, готвено скоро ич, суво нешто лепчиња, пецива, печено каснува, месо не сака во ниедна форма, исто и јајца освен пржени со леб. Овошје јаде и путери од јатки, зеленчук одвај, риба одвај. Леќа, грав со лажење. Генерално живци искинав.

16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    46.005
    Моето премина на една дремка, пред дремка има ужина, па после дремка ручек(околу 16ч) Мене ми одговара вака оти и ние тогаш ручаме па сите заедно. Спие од 1до 3:30-4. Предходно спиеше одвај саат, сега вака знае и по 3ч да отспие.

На Mother of 2boys и Amore123 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Тромбоцитите се качуваат и ако го стискале многу да му земат крв. За да се нормални треба да се остави раката да му виси и сама да паѓа крвта. Железото не е страшно, хгб колку е? Лимфоцити сами по себе ли се покачени, друго ништо?

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    46.005
    Да само они се покачени, а да и малце го стискавме дека мрдаше многу.
    Хгб е 11, а реф. вредности се од 14 нагоре за машки.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    11 е ок, не е под граница. Не се исти границите за деца и возрасни, не ги гледај тие граници.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Што најчесто даваш ужина пред дремка?