Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    6 и пол е премија, дури и на 6 би се радувала. Ама последнава недела се буди цело време пред 6, еве денес во 5....

2. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Тука негде се со возраст, мојата е 14 месеци. Исто, легнува околу 20:30, 21. Станува во 7,7ипол. Има две дремки од по час и 15, 20 минути. Втората некогаш знае и 45 мин да и е само. Јас на оваа возраст уште не би одела со една дремка, мислам рано е, а сум пробала, не и одговара. И она знае да стане некогаш рано. Најмногу и влијае ако е топло во соба или ако не е убаво затемнето. Во глобала бебињата имаат супер биоритам и природно им е да станат во зори. Нас не ни е. Затоа пробувај. Затемни со завеси спална да не влегува светло кога се разденува. Пробај некој ден и на една дремка да е да видиш како ќе реагира. Може така порано ќе заспива и подоцна ќе стане. Нема универзално правило нели, ама пробај.

На Bella_Stella и Amore123 им се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Пробав неколку дена со една дремка, ама ептен се мачевме, едвај некако истуркавме до 19:30, и следниот ден пак исто. Значи нема врска кога ќе заспие, тој пак си станува рано. Ајде во 6-6 и пол не ми смета толку, ама 5 бре луѓе? :@ Па има денови јас тргам за работа во 8 и пол, маж ми го спрема веќе за прва дремка.

Кај нас моментално не се стемнува, ама спалната ни е затемната од сите страни, буквално целосен мрак е во собата, така да не мислам дека е од тоа.

4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    4.940
    Моето бебе направи 21 месец, до пред 2 месеци заспиваше најдоцна до 21.00 многу ретко 21.30, како го одбив од цицање почна да седи мн покасно, вчера до 23.00 неможев да го успијам, не сака да легне, станува, се игра, трча се смее, се закача со брат му па и тој не може да заспие од него абе како во штекер бркнато, вчера станал сабајле во 7.30 па спиел на пладне од 14.00 до 16.30 и вечерта абе абер нема да легне.Му дадов млеко демек во шишенце да пробам дали ке се смири да заспие, џабе.КЕ го качам горе на спрат во спална он станува се симнува доле по скали во дневна сам, пробав со скроз изгасени светла абе гајле нема си оди низ темница, ке се стутка па уште пострашно.Вчера нерви ме фатија.Големово како е родено најдоцна 21 или 21.30 спие без проблем, а на ова мало што му бидна незнам. До пред да се смени саатот си легнувавме во 20.00 ке цица малку и заспиваше одма до 20.30 веке спиеше и таман имав време и со поголемото да си легнам да му прочитам приказна да си поразговараме и да заспие, а сега последниве 2 месеци брканици секоја вечер, цел биоритам се измести.Он не сака да заспие, големово нејке да заспие исто без мене, ги носам заедно во спална и почнува бркање, малово полудува скока по спална, се пракачува во креветчето па скока таму, па пак назад, се закача се смее,абер нема од спиење, и по некое време тргнува доле сам,не слуша ништо што зборам, не ме ни регистрира.Пробав да го карам ич не му е гајле,незнам како да постапам, ваљда е некоја фаза се надевам брзо ке пројде.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    И јас се плашев како ќе го заспивам малото дека научени на цицка. Јок, пиџами, на тоа за бели звуци пуштено некоја музика, тоа свири 15мин и дур заврши он е веќе зацврстен. Кај 3 станува се префрла кај на и спие гајле нема.

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.785
    Некаде околу 10-11 месеци кога беше често се будеше во 5-5:30 наутро. За околу 2-3 недели и помина тоа.

Сега веќе месеци уназад плус и со градинката се буди помеѓу 6:30-7:15. Исто и за викенд.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Абе не ми смета и за викенд, нека стане во 6, 6 и пол, се навикнав ајде, ама 5? Не можам ни да излезам, нишо не работи :D
    Да се надевам дека е период значи.

8. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Може е фаза некоја. За 1 дремка јас планирам околу 16,17 месеци да пробам, сега рано е мислам. Единствено бар да пробате да смените ритам за заспивање. Да заспива порано за и вие порано да легнете, бар да имаш сила во 5 да станеш. Друг совет немам. Ама менуваат цело време. Може ќе се смени и ова.

9. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.907
    Исто сме ама мојава е скоро 2 години.
    Некогаш и пред 5 станува, а легнува во 8 никогаш повеќе не можам да ја држам будна и се спие, сака да спие и плаче.
    Некогаш и околу 9 заспива и пак во 5 станува.
    Ама многу време е вака нејке да е фаза мислам.

10. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Ако можеш да ги пишеш времето измеѓу будните прозорци колку ви траат

На Arjanit2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.501
    Лесно е да се каже кога детето ти јаде и можам само да замислам колку е мачно да спремаш и нудиш и ништо да не е изедено. Па секирање дали е гладен итн итн. Ама, според мене грешка е константното нудење на храна. Знам дека го правиш од очај и желба бар нешто да касне, ама пробај со нова тактика.
    Моето дете стално да му даваш нешто стално ќе меле, ама имам поставено некој ред што го почитувам и супер ни оди. Пред станување цица, доручкува, цица, спие, руча, има ужинка, спие, вечера, цица, спие. Измеѓу генерално бабите имале обид да ми речат гладен е, ако некој нешто јаде, а он е уствари стрвен. Нормално му давам да проба, ама не го оставам да се најаде со ‘глупости’ зошто после главниот оброк може да оди во вода. Грицките се празни калории, ок се за ужина, ги давам и јас повремено. Ама пробај, можеби ќе упали ако не го нудиш цел ден. Исто и доењето можеби има влијание кај вас. Братучетка ми има девојче месец дена помало од нашите и не јадеше добро, откако и скрати дневни подои се разјаде. Знам секое дете е приказна за себе, ама ќе пробуваш.. нешто ќе упали.

На H.VAGA, 1209 и Amore123 им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.501
    Ви се убацувам ама да се надоврзам. И моето има две дремки, пробав да го префрлам на една, ама не е спремен и не форсирам. Има две од саат ипол, некогаш саат и 15-20, некогаш 45 мин е втората. Ноќе спие околу 10 часа, вкупно 13+/- во едно деноноќие. И јас мислев треба да има една веќе, ама кога гледам дека не е спремен нема да го терам со сила.

На Lavender13, Thinkerbell. и Amore123 им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.244
    Допаѓања:
    111.547
    Ова со подоите потврдувам, откако ги скратив дневните подои качи за 2м 750 гр.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.501
    Моето уште има еден подој денски, тој меѓу доручек и ручек. Убаво си јаде и покрај цицањето и затоа уште му го немам тргнато, ама за недела две планирам. Иначе и он е како шпагета, едвај 9 кила има и тоа сега брзо мрдна вагата, иначе беше заглавен на 8.5кг.

На strelec231992, Amore123 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  15. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Планираш скроз или само за денски?
    Сличен распоред имаме, само што јас го дојам и пред втората дремка, и мојот е со две засега иако некогаш пробав и со една, малку сме измешани со дремките, иначе и мојот јаде со сила , маки мачам, ќе пробам и јас да го дојам како тебе

Последна измена: 5 јуни 2024
  16. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Станува 7,7ипол. Прва дремка во 10ипол. Втора дремка околу 3ипол, 4. Ноќно заспивање 8ипол,9.

На Mother of 2boys, Bella_Stella и Amore123 им се допаѓа ова.
  17. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Фала ти

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.501
    Не планирам скроз. Сакам да останеме само на подоите сабајле и пред спиење. Тој преку ден прво ќе му го сменам со АД наместо ужина. Ќе патувам во Август без него и ќе мора да пие АД тогаш, а јас таму да одржувам лактација, со надеж дека кога ќе се вратам ќе сака пак да цица. Ако оди по планот сакам докај 2 години да го дојам.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    978
    Супер би било така и убаво ако прифаќа млеко, мојот освен мајчино досега одбива кога и да го понудам, и АД и кравјо.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.501
    Кравјо му немам дадено, ама пие билни млека во смутиња, а општо многу сака млечни производи. АД сум користела само во каши. Од шише знае да пие, ама не му е омилено. Пие со цевка, така да се надевам дека ако нејќе АД од шише, ќе сака бар со цевка.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.