Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Без температура е од понеделникот, ама уште не е оздравен целосно. Има секрет и поткашлува. Си прима терапија и ќе биде подобар, натаму оди. Ете денес има напредок, за доручек изеде скоро цела овесна каша + пола банана. Се надевам дека се враќа во форма зошто пукнав од грижи што не јаде.

На Ano и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.254
    Допаѓања:
    111.597
    Е аман бе, недела последна доза антибиотик, понеделник 38.9 температура. Знам дека е вирус, ама чуден вирус. Од половина нагоре е жежок, надоле нормално. Ми се темни мислам веќе. А немам ни денови да го чувам дома да се опраи, па комбинирам со сопруг.

3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.649
    Јас давам млеко тогаш и така сум мирна, барем знам течност + некаква храна.
    Побрзо оздравување :l:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Да он цица, тук таму по некоја смока, бисквит и толку. До сега бил болен, ама никогаш вака екстремно не одбивал храна. Дури и цицањето не е секогаш задоволително туку со молби и сто паузи. Ќе се оправи се надевам кога ќе оздрави целосно. Фала ти, со лесно со запчињата. :l:

5. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.202
    Bebe 16 meseci go vakcinirav za streptokoka a jas trudna dali ima nekoja opasnost za mene da go presoblakam koga ke se iskaka zaboraviv da ja prasam doktorkata od sto sum zaboravena imate iskustvo?

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.254
    Допаѓања:
    111.597
    Не, тоа со пресоблакање е од ротата.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.952
    Допаѓања:
    203.273
    Во градинка не им даваат вода да пијат колку што сакаат, затоа е така. За да не мочкаат често и да не ги пресоблекуваат често. Со моиве двајца имам исто искуство, пиеја вода без задршка кога ќе дојдеа дома.

8. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    826
    Пак јас и зедов вакви слични еспадрили дали е во ред да ги носи или не треба воопшто вакви да се носат некоја поискусна мајка да ми одговори Screenshot_20240612-082706_Facebook.jpg

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    И јас бев во неверување првиот пат и затоа се збунив и дадов пак. Вториот пат веќе бев спремна и толку беше. Он не побара (дури и одбиваше првиот ден), јас не понудив повеќе:D

А зошто за во градинка му облакаш?! Јас го пуштам / пуштав по чорапи, а сега планирам и бос да им го оставам. И онака е во фаза на проодување и најарно е бос да биде.

10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    11.728
    Кога почнаа тантрумите кај вас? Скоро 14ипол месеци е, од пред отприлика недела-две почна да има некои многу агресивни однесувања. Настрана што ме тепа, греби, апи.. Туку кога е нервозен од х причини си ја удира главата со бокс некако, или оди си ја удира од комодата или легнува и си ја удира од под.
    Не знам тантруми ли се што ли е, искрено многу ме загрижува ваквото однесување. Очекував вака можеби на 2, 2ипол години...

Исто сакав да прашам за зборувањето. Мама велеше еден период, сега прекина, тата можда има кажано неколку пати... За маче како прави вели ма-ма, за крава прави ммм, за куче ау-ау. Сето ова го кажува само кога тој сака фала богу.
    Во ред е ова за возраста?

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.787
    Да се надоврзам за обувките. Дома ќерка, веќе убаво проодена си е или по чорапчиња кога е поладно или боса скроз сега на жешкото.

За во градинка цела зима беа по чорапчиња, ретко кое со топлинки. За летово јас зедов летни топлинки, демек да не е боса таму по подот. Е не само што ги носи за внатре туку и надвор се шетаат со истите. Некое дете во меѓувреме ќе стаса и по креветчиња да се прошета. Не знам дали е секаде така, кај нас воопшто не се замараат за тоа.

За шетање неврзано со градинка си носи сандалчиња со затворени прсти.

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Кај нас рекоа како дома, така и таму. Дома е по чорапи, а сега веќе и бос така планирам и таму и онака е топло. За жал нашиве од јасли не ги носат надвор зошто релно има и многу непроодени, плус се на втор спрат.

13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.787
    Како е правилото по градинкиве? Од септември сите што се сега јасли, ќе продолжат во поголема група?
    Малку оф топик од темава.
    Кај нас има деца што сега наполнија 1 година, но и такви што до септември ќе наполнат 2. Значи во септември некои на пример би имале 16 месеци, некои две години и 2-3 месеци.

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Мислам годината кога полнат 2 преоѓаат во прва мала 2-3 години. Е сега нашиве јануарски кои се со право на избор за училиште незнам како преѓаат. Дали ќе не прашаат или... ? Баш ако некој знае да сподели

На strelec231992 и Miss_S им се допаѓа ова.
  15. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    1.747
    Во прва мала одат сите што имаат полни две до септември, плус и оние кои ќе полнат 2 години септември или октомври. Мојава е во Јануари и на 2 год и 8 месеци премина во прва мала. Оние родени во ноември или декември обично ги оставаат во јасли (втора јасли) до следна година. Барем така е во нашава градинка.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.058
    Допаѓања:
    13.370
    @Misskirova Користи ли цуцла? Штом разбира се, а не изговара било какви зборови може да е цуцлата (ако има). И мала е секако, не мора ништо да значи, важно е дека имате комуникација.

17. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    826
    Какви сандали имате ако не тие проблем да ми кажиш треба да и купам ама незнам какви?

18. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    Мојот е во ноември роден, ми рекоа од септември во прва мала дека ќе иде.
    Ако добро ги разбрав сите родени 2022 идат во прва мала.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    1.000
    Не сум ни знаела дека може да биде бос, баш ќе прашам чим може нека си биде бос секако поубаво е така и повеќе ми одговара. Повеќе ми беше за надвор и за на одмор ама ќе видиме како ќе тераме, освен патики не сака да чуе за друго..

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Па кај нас така ми рекоа, бар за во јасли. Поголемиот кога беше поголема група инсистираа тоолинки со твр ѓон, ама тоа од аспект дека се поголеми, одат во тоалет па мора да имаат нешто ма нозе за да не се мократ.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.