Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Мислам дека не. Мене неприметена флека и еднаш испрана без да ставам средство ништо не ми ја вади.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.069
    Допаѓања:
    46.075
    Јас тие што ги перам одма се вадат си било што, ама ете некогаш ќе сме излезени или нема да сме дома и не можам одма да перам и ете, целиот е како прасе. Па ни на јадење нејќе заштита.

3. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    new-oxi-stain-remover.png
    Поздрав од мајка на уште едно прасе :)
    Се можно ми има извадено.

На LiquidLuna и 1209 им се допаѓа ова.
  4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.908
    Ќе може слика од тоа средство?

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Незнам што да кажам. Ама на група од 30 деца, еве и 15 нека одат верувам дека тешко им е и се снаоѓаат како умеат, за да и децата не се повредат. Сепак јасли е најтешка - проодени/непроодени, јадат/нејадат, пасирано/блендирано, менуваат пелени, ранат, даваат вода. Вака детето ми личи задоволно кога излага и не протестира така да за сега верувам дека му е во ред.

Исто. Мојот е роден 3.јануари, септември веќе ќе е 20 месеци. Од разболувањава не сум стигнала да ги прашам како е планот и праксата за септември. Ќе споделам ако имам некакво инфо.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Тие работи на коишто не им излегува флеката, ќе си ги користиш за јадење за второто :D
    Мора и такви алишта да се има, не им се секирај :D

На Mother of 2boys, LiquidLuna и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Грешка ме разбра. Не перам и јас одма. :D Таман работа на секое да пуштам перална. Пред перење ги проверувам и кај што има флека прскам. Иначе си стојат и со денови неиспрани па пак излегува флеката. Муабетот е да не се исперат без средство, зошто после не се вади флеката.
    855114C2-BBD3-4927-938C-ACC8BB77C7A1.jpeg Зеленото не ми е пробано, другите две се супер.

На shz и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.607
    Допаѓања:
    2.645
    Нема и овој проблем со заспивањето дома, исто, дури и повеќе спие дома, 3ч. Ама си викам да не се навикне да не не сака после да спие таму, да си мисли дека ќе го зимам цело време рано.

9. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    965
    Допаѓања:
    917
    Mamicki, dali i posle godinka davate omega i D3?
    Jas davav babytol omega i D3. Ama aj vikam ke zemam mollers maliot e 18+ i ne mi go prifati.
    Sega ne znam dali da davam pak bsbytol ama deka leto omegs samo bi zemala bez d3
    Vie sto davate?

10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.784
    Допаѓања:
    176.273
    Е тоа не сум размислувала .
    Ама мош ќе го оставам па еднаш на две недели и да преспива таму , колку да Не заборави дека и таму се спие :)
    Ај има време , сега прво ќе.одиме на одмор па од коа ќе се вратиме ќе му ја мислам :)

На mal.ecka и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Vanish Oxi Action спрејот. Апсолутно се досега извадил, од малини, боровинки, јагоди, пудра, масно, чоколада, доматен сос. Нема врска прво второ трето перење.
    Се надевам дека го има во Мк, ако не да си носам со мене неколку паковања за летово.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Бејбитол Д3+Омега, плус 3 капки Пливит Д3. Година и 2 месеци има.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    981
    Дали давате кравјо млеко да пијат? Со какао или обично? Дали ви пијат? Ако да, кога им нудите?
    Мојов 14+ се одби самиот за денски воопшто не цица, и пред ноќно спиење не цица, засеа цица само в соне кога спие цица, еднаш долго, и некогаш уште по еднаш или двапати по малку кога се мешка .
    Го понудив неколку пати кравјо не сакаше, го понудив само еднаш кравјо млеко со какао, испи повеќе, дали му се допадна или случајно беше не знам. Совет.. како е подобро да пие, и кога да го нудам?

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    7.787
    Јас продолжив да си давам исто. Babythol omega+d3, плус Пливит. Не ги прекинувам воопшто.
    Последно на педијатар ми рекоа омега до 3 години да давам секако.

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    2.476
    Најдобро е да не пие. Мојот не пие млеко, јаде се млечно. А кравјо млеко користиме со чоколино/кексолино некоја инстант каша

На Mother of 2boys и Amore123 им се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    26.281
    Големата (4) не пие млеко бело, сега знае чоко млеко да се напие оти мисли е кафе за деца ама толку мала кога беше не сакаше бело, не јаде сирење и јогурт не пие, само кашкавал и кремсир, јас еве ден денес само млеко немам пробано, а кашкавал пробав на мој 20г :?: Па и заради тоа и не ги терам, уствсри бебево луѓе нема шо не јаде и само мели нешто. Не мора ако не сака, а и сега викаат до 2г да не се дава кравјо.

На mal.ecka и Amore123 им се допаѓа ова.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Дали има некоја структурирана игра за оваа возраст 13-14-15 месеци, или доволно е што го оставам да прави хаос насекаде? :D
    Ретко некоја играчка да му задржи внимание повеќе од 5 мин, порано знаеше да се заигра со што било и да се внесе по 20-30 мин, сега буквално само расфрла, не застанува ни минутка да ја разгледа играчката.
    Се осеќам виновно пошо немам време да седнам да му направам некоја pinterest идеја, ама па и не знам колку ќе има ефект на оваа возраст? Задржуваат внимание или мојов е само таков?

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.890
    Јас последно флеки вадам со шампон бекутан,и се вади ама рачно перам одма,не сум пробала дали ќе извади отпосле.

19. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.274
    Допаѓања:
    4.940
    Млекото знае да направи уште повеќе секрет и треба да се избегнува кога дете е настинато, така ми има кажано педијатар.

Јас доев 20 месеци, млеко давам само во по некој оброк измешано со бисквити или лино, нутрино каши, онака да пие млеко имам дадено 1-2 пати.Од млечни јаде сиренце, кашкавал, јогурт, путерче му ставам во некои оброци и тоа не количински многу.За пиење не му давам.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.768
    Допаѓања:
    21.504
    Исто! Грижа на совест на најјако. Некни му наполнив разни дрангулии во зип кеси, со вода, со бои, леќа, што ми изгледаше соодветно ставав. Ги залепив на стаклена врата, му покажав како да ги фаќа, ептен беше радосен ама интересот траеше цела една минута и после фокусот премина на тоа како да ги одлепи, пошто е страшен демолирач. Му успеа и толку беше. После исеков дупка во кутија ја наполнив со чорапи, исто 1 мин вадеше и ја батали. Играта моментално му се состои од претурање по играчките, ставање едно во друго, возење на разни предмети, и тоа што е со тркала и тоа што е без. Ќе земе еден предмет, пример лажичка и цел ден ја влечка по него и ‘прави’ нешто со неа. И јас си мислам дека не правам доволно, ама гледам дека сам си создава игра што моментално го интересира и решив да го оставам.